Aktier: Massive amerikanske kursfald inden kvartalsafslutningen

De amerikanske aktieinvestorer vendte igen tommelfingeren nedad mandag. Den store usikkerhed om timingen af centralbanken, Federal Reserves, kommende renteforhøjelse samt den forestående kvartalsafslutning gav anledning til store kursfald.

Blandt andet frygt for et politisk pres på medicinalpriserne fik store konsekvenser for sundheds- og bioteksegmentet, der faldt næsten 4 pct. i S&P 500-indekset.

S&P 500-indekset lukkede mandag med et minus på 2,6 pct. til 1881,77. De tunge aktier i Dow Jones droppede 1,9 pct. til 16.001,89, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et dyk på hele 3 pct. til 4543,97.

Omsætningen nåede 800 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens der blev langet 2,2 mia. aktier over disken på Nasdaq-børsen.

- Vi er i en kaotisk markedstilstand med masser af volatilitet, men uden store fremskridt i nogen af retningerne. Indtjeningen vil være virkelig vigtigt det her kvartal, når makroudviklingen og den generelle globale frygt tages i betragtning. Dertil kommer bekymringerne om Federal Reserves potentielle renteforhøjelse, der måske allerede sætter ind i næste måned, siger porteføljemanager James Gallien fra Boston Advisors i Boston til Bloomberg News.

De økonomiske nøgletal bakkede ellers op om den økonomiske udvikling. Indkomster og forbrug udviklede sig nogenlunde som ventet i august, og kerneinflation (PCE Core) på 1,3 pct. var også fuldstændig som estimeret af økonomerne.

Farmabranchen havde igen en hård dag på Wall Street. Det ellers så liberale amerikanske medicinalmarked står til at få en spændetrøje på, hvis det står til Demokraternes potentielle præsidentkandidat Hillary Clinton.

Skandaler om prisforhøjelser på op til mange tusinde procent for gamle velkendte, men livsnødvendige lægemidler har fået præsidentkandidaten til at skrue bissen på, og mandag gik det ud over blandt andet medicinalkæmperne Pfizer og Merck, der måtte tage mod øretæver på henholdsvis 3,4 pct. og 2,4 pct.

Selv Apple måtte bide i det sure æble med et kursfald på 2 pct. trods weekendens rekordsalg på 13 mio. af de nye iPhone 6s og 6s Plus.

Novo Nordisks hovedkonkurrenter på diabetesmarkedet, Eli Lilly og Sanofi, indgik forlig om en påstået patentkrænkelse af Sanofis langtidsvirkende insulin. Eli Lilly indvilligede i at betale salgsroyalties til franskmændene, og Lilly vil kunne sende sin variant på det amerikanske marked i december 2016. Eli Lilly faldt 5,1 pct. og Sanofis amerikanske notering lukkede med et minus på 1,7 pct.

Også Novo Nordisk måtte se kursfald i øjnene trods godkendelsen af Tresiba sent fredag. Koncernens ADR'er sluttede i 54,59 dollar efter et fald på 0,6 pct. Med en dollarkurs tirsdag morgen på 6,6250 kr. svarer det til 361,65 kr. Aktien lukkede i 370 kr. i København.

Aluminiumsproducenten Alcoa annoncerede planer om en opsplitning i to separate børsnoterede selskaber for at øge værdiskabelsen i de samlede aktiver. Aktien steg 5,7 pct.

Tirsdag morgen hænger investorerne fortsat fast i muddergrøften, idet de amerikanske aktiefutures ved seks-tiden dansk tid handles med fald på omkring 0,2 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk