Aktier: Massiv overvægt af kursfald trods sen opkøbsbølge

De amerikanske investorer trak sig tilbage mandag, hvor et signal op til weekenden fra centralbankchef Janet Yellen om en forestående renteforhøjelse satte sine spor.

Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Samtidig steg investorernes bekymringer over den seneste tumult omkring præsident Donald Trump samt de geopolitiske spændinger, der stammer fra Nordkorea. En sen opkøbsbølge reducerede dog kursfaldene ud på eftermiddagen.

Samlet sluttede S&P 500-indekset med et fald på 0,3 pct. til 2375,31. Det tunge Dow Jones-indeks droppede 0,2 pct. til 20.954,34, mens Nasdaq-papirerne dykkede knap 0,4 pct. til 5849,17.

De manglende detaljer om Trumps økonomiske forslag, hans isolationistiske holdning og de gentagne tilbageslag i besættelsen af regeringsposter har fået nogle investorer til at sætte spørgsmålstegn ved, om de store kursgevinster efter præsidentvalget har strakt værdiansættelsen for langt.

Og med Trumps seneste anklager om aflytning, frygtes der for, at det kan forsinke gennemførelsen af hans økonomiske dagsorden.

- Investorerne har bundet stigningerne op på, at regeringen kan få tingene gjort. De mange nyheder, som cirkulerer og pisker Washington vanvittigt rundt, reducerer fokus på at få disse foranstaltninger gennemført, siger chefinvestor Jack Ablin fra BMO Private Bank til Reuters.

Værdiansættelsen giver anledning til bekymring, idet S&P 500 handles til næsten 18 gange den forventede fremtidige indtjening mod et langsigtet gennemsnit på omkring 15 gange ifølge data fra Thomson Reuters.

Også Janet Yellens kommentar om, at en renteforhøjelse i denne måned vil være passende, hvis job- og inflationstal fortsat viser fremskridt, fik investorerne til at hugge bremsen i.

Sandsynligheden for en renteforhøjelse på det pengepolitiske møde i næste uge synes nu overvældende, såfremt fredagens jobrapport fra det amerikanske beskæftigelsesministerium lever op til forventningerne.

Ifølge Reuters er der omkring 85 pct. sandsynlighed for en forhøjelse på mødet mod blot ca. 30 pct. for en uge siden.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske markeder blandede med små udsving. De amerikanske aktiefutures falder samtidig op mod 0,1 pct.

Overvældende overvægt af rødt

Der var mandag en massiv overvægt af fald blandt undergrupperne i S&P 500-indekset. 10 af de 11 underindeks lukkede med røde indeksværdier, og kun energisegmentet holdt sig over nulpunktet.

Værst gik det ud over råvaresegmentet, der faldt knap 0,7 pct. med finanssegmentet som sekundant efter et fald på godt 0,6 pct.

I råvaresegmentet faldt mineselskaberne Newport Mining og Westrock over 3 pct., og i finanssektoren var der kursfald til JPMorgan, Citigroup og Bank of America på 0,8-1,2 pct.

Blandt enkeltaktierne var General Motors i søgelyset efter salget af bilmærkerne Opel og Vauxhall til selskabet bag de franske mastodonter Peugeot og Citroën, PSA.

General Motors skilte sig samtidig af med den europæiske finansforretning, som er overtaget af PSA og BNP Paribas. Investorerne var ikke begejstrede for frasalget, og GM-aktien faldt 0,8 pct.