Aktier: Masser af energi i uenergisk marked

Selv om det er netop energiselskaberne, der præger i torsdagens danske aktiemarked, ændrer det ikke ved, at det samlede eliteindeks, C20 Cap, ved middagstid virker nærmest energiforladt.

Selv om det er netop energiselskaberne, der præger i torsdagens danske aktiemarked, ændrer det ikke ved, at det samlede eliteindeks, C20 Cap, ved middagstid virker nærmest energiforladt. (Foto: Nasdaq Copenhagen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasdaq Copenhagen

I toppen af indekset ligger olieprisstimulerede Mærsk med en stigning på 1,0 pct. til 8700 kr. for B-aktien, mens den konferenceaktuelle Vestas-aktie stiger 0,4 pct. til 466,80 kr.

Og helt uden for aktiemarkedet - endnu - tiltrækker energiselskabet Dong sig opmærksomhed efter offentliggørelse af prospekt torsdag morgen med oplysning om udbudsinterval og -periode.

Men C20 Cap ligger nærmest uanfægtet i 1046,54 svarende til et marginalt fald på 0,1 pct. i forhold til onsdagens slutniveau.

»Umiddelbart ser det ud til, at vi tager en pause her til formiddag efter nogle dage med positivt momentum i forhold til valutabevægelser og i forhold til råvarebevægelser. Det er en meget stille dag i forhold til, hvad der er sket indtil videre,« konstaterer aktiestrateg Otto Friedrichsen i Formuepleje.

Han ser stilstanden som en følge af de reaktioner, der er set på baggrund af positive nøgletal, blandt andet for boligmarkedet i USA.

»Men der har også være en del skuffende tal, især for PMI-tallene (forventningsindeks, red) her i starten af ugen, både fra amerikansk side og fra Europa og Asien, som er blevet lidt tilsidesat,« påpeger han.

En stigning i olieprisen på 0,5 pct. til tæt på 50 dollar for en tønde Brent styrker Mærsk-aktierne, men på det europæiske marked trækker energiindekset blot moderate 0,4 pct. højere, og generelt ligger også de europæiske aktiemarkeder meget stille.

»Nu har vi jo været vant til, at når olieprisen stiger, så plejer aktierne også at stige. Men den høje positive korrelation, vi har set mellem olieprisen og aktieprisen siden årsskiftet, er begyndt at blive nedbrudt. Og det er simpelthen fordi, vi nu får olieprisen op på et højere niveau, hvor kreditrisikoen ikke længere er dominerende. Jeg tror, at hvis vi ser et niveau omkring 45 dollar, vil vi i højere grad over tid opleve de positive forbrugseffekter af, at olieprisen stadig er halveret siden 2014,« forklarer Otto Friedrichsen.

»Men det er klart, at en aktie som Mærsk på det danske marked reagerer positivt på prisstigningen, sådan som vi har set her til morgen,« supplerer han.

Vindenergiselskabet Vestas får opmærksomhed i forbindelse med nyt fra en vindmøllekonference i New Orleans i USA.

Vestas regner med nogle travle måneder for projektudviklere og vindmølleproducenter på det amerikanske vindmøllemarked. Det skyldes, at de arbejder for at få kvalificeret kapacitet til støtteordningen Production Tax Credit (PTC) til udvikling af projekter over de næste fire år.

»Du vil se en travlhed med at få placeret ordrer,« siger Chris Brown, der er chef for Vestas' nordamerikanske aktiviteter, til Ritzau Finans.

Dong Energy går på børsen i juni, oplyser energikoncernen, der venter at få en markedsværdi på mellem 83,5 mia. kr. og 106,5 mia. kr. beregnet ud fra udbuddet af mellem 15,1 og 17,4 pct. af de eksisterende aktier til mellem 200 kr. og 255 kr. per aktie.

Derudover har de sælgende aktionærer, bortset fra den danske stat og SEAS-NVE, givet emissionsbankerne en overallokeringsret til at købe yderligere op til 2,6 pct. af Dong Energys aktiekapital.

I eliteindeksets røde afdeling ligger de tre C20-banker, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank med fald på henholdsvis 0,5 pct. til 187,90 kr., 0,8 pct. til 64,95 kr. og på 1,3 pct. til 264 kr.

Dermed spejler de tre aktier den europæiske udvikling, hvor finans skraber bunden med et fald på 0,7 pct. på indeksniveau, og hvor de sydeuropæiske banker har total dominans på de 10 nederste pladser i de fælleseuropæiske Stoxx 600-indeksedominererbunden af eliteindekset.

- Vækstpausen i Europa og det meget meget lave renteniveau gør det svært for bankerne at tjene penge. Og det andet aspekt - som ikke er så voldsomt relevant for de danske banker - er, at kapitalgrundlaget for de europæiske banker fortsat er tvivlsomt, anfører Otto Friedrichsen.

Uden for eliteindekset kan Zealand Pharma glæde sig over, at et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, onsdag anbefalede, at kombinationsmidlet Iglarlixi godkendes i USA. Det skete med et stort flertal og stemmerne 12-2. Enkelte eksperter ytrede dog bekymring over mærkningen af de to penne, som Iglarlixi kommer i.

Zealand Pharma, der steg med hele 11 pct. onsdag op til afgørelsen, stiger torsdag middag yderligere 3,8 pct. til 135,50 kr.

It-selskabet NNIT har overtaget driften af en række it-løsninger hos høreapparatselskabet Widex, som har outsourcet opgaven, oplyser NNIT. Aktien stiger 2,8 pct. til 219,50 kr.

Aktien i ferieboligselskabet Land & Leisure stiger 9,9 pct. til 6,10 kr. som reaktion på, at selskabet tæt lukketid onsdag aften kunne oplyse, at det Axel Springer-ejede [AT]Leisure Holding B.V vil købe samtlige aktier i Land & Leisure for 6,05 kr. per styk.

Der er også fremgang til United International Enterprises, der ligger 3,2 pct. højere i 1060 kr. Investeringsselskabet kom ud af første kvartal med et overskud på 13,4 mio. dollar mod 33,8 mio. dollar i samme periode sidste år.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk