Aktier: Markedet tog en puster midt i brexit-frygt

Den positive stemning på det danske aktiemarked holdt ved onsdagen igennem efter flere dage med kursklø.

Foto: NIKLAS HALLE'N.
Læs mere
Fold sammen

Opmærksomheden samlede sig særligt om selskabsspecifikke nyheder fra sidepapirer som Cbrain og SAS, mens nyhedsstrømmen fra C20-selskaberne var en smule mindre.

Det danske C20 Cap-indeks endte 1 pct. højere i 977,24 onsdag, efter at flere investorer sandsynligvis så de seneste dages fald som en god anledning til at gå på tilbudsjagt på trods af brexit-frygt.

- Aktierne i Europa og i Danmark er faldet ret kraftigt på det seneste, og det får helt sikkert trukket nogle købere på banen, siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA, til Ritzau Finans.

På det seneste har usikkerheden om den britiske folkeafstemning om EU-medlemskabet præget stemningen på aktiemarkederne. Det kommer fortsat til at fylde meget og skabe volatile markeder frem mod afstemningen 23. juni, vurderer chefstrategen.

- Der er én faktor, der præger markederne i øjeblikket, og det er frygten for brexit. Lige nu kan man se en korrelation mellem pundet og de europæiske aktier. Usikkerheden vil fortsætte indtil fredag i næste uge, hvor vi får en afklaring, siger Henrik Henriksen.

Baggrunden for, at aktierne onsdag var iklædt grønne klæder, kan desuden være, at der tirsdag aften blev offentliggjort en meningsmåling, der viste et lille forspring til EU-tilhængerne, påpeger PFA's chefstrateg.

Markederne var desuden præget af forventningerne til afslutningen på rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften.

CBRAIN STRØG TIL TOPS EFTER ORDRE

Softwareselskabet Cbrain var en af de mest stigende danske aktie onsdag. Selskabet annoncerede, at det har indgået en aftale med Banedanmark om leverance af sags- og dokumenthåndteringssystemet F2.

F2 skal leveres som "cloud service" til Banedanmark, og det er hensigten, at systemet skal rulles ud til hele organisationen, der har over 1000 medarbejdere.

Investorerne sendte aktien op med 9,4 pct. til 38,40 kr.

På selskabssiden var der også fokus på flyselskabet SAS, der sent tirsdag eftermiddag lykkedes med at afblæse den strejke, der ellers har kørt blandt de svenske piloter.

En ny lønaftale blev indgået, og dermed ser alle flyvninger igen ud til at blive genoptaget. Aftalen blev landet efter dansk lukketid på børsen, men det svenske marked havde stadig åbent, og her nåede SAS-aktien at stige med 2,7 pct. til 19 svenske kr.

Onsdag skrev det svenske nyhedsbureau TT, at den svenske pilotstrejke har kostet 20 mio. svenske kr. om dagen.

SAS-aktien lettede en smule i den tidlige handel, men lukkede uændret i 14,80 kr.

DSV OG NOVO NORDISK I FOKUS

Blandt elitepapirerne var der fokus på transport- og logistikselskabet DSV, der har fået indledt analysedækning hos amerikanske Citigroup med den negative anbefaling "sælg" og et kursmål på 250 kr.

DSV-aktien endte uændret i 276,60 kr. i et generelt positivt marked.

Fokus var der også fortsat til medicinalkæmpen Novo Nordisk, der fik læsterlige klø tirsdag oven på offentliggørelsen af udvidede data fra Leader-studiet med Victoza sent mandag.

Studieresultaterne var klart positive og ventes af Novo selv at blive medvirkende til at stabilisere markedsandelen for GLP-1-analogen, der fortsat er klar global markedsleder, men som over de seneste måneder har tabt terræn på markedsandelen.

Novo-aktien steg med 0,4 pct. til 344,20 kr. efter tirsdagens fald på 5,6 pct.

MATAS FIK LØFTET ANBEFALING

Blandt sidepapirerne blev der for anden dag i træk holdt øje med Matas. Tirsdag blev der holdt kapitalmarkedsdag i selskabet, og den overbeviste tilsyneladende investorerne, der sendte aktien op med 3,6 pct. i det ellers helt røde marked.

Overbevist blev Jyske Bank også efter kapitalmarkedsdagen, og banken løftede derfor sin anbefaling af Matas til "stærkt køb" fra "køb", mens kursmålet blev hævet til 170 kr. fra 150 kr.

Matas steg onsdag med 0,4 pct. til 117 kr.

Tilbage i C20-regi kunne TDC glæde sig over, at Telia skruer op for mobilpriserne over for nye kunder i Danmark. Dermed følger teleselskabet i hælene på konkurrenten Telenor - og også TDC - der også løbende har gjort det dyrere at være kunde over de seneste måneder.

TDC-aktien steg 0,4 pct. til 30,72 kr.

Fra regnskabsfronten var der nyt fra TK Development, som efter første kvartal af regnskabsåret 2016/17 fastholdt sine forventninger til hele året om et resultat før skat på 10-30 mio. kr.

I selve regnskabet blev både omsætning og bruttoresultat løftet, og TKD-aktien steg 6,8 pct. til 7,10 kr.

/ritzau/FINANS

 

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk