Aktier: Markedet tager en pause efter god uge

Der bliver pustet ud på de europæiske aktiemarkeder fredag efter en generelt god uge på børserne.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende Stoxx Europa 600-indeks, der torsdag lukkede i det højeste niveau siden maj og dermed endelig lagde kursfaldene efter brexit bag sig, er faldet 0,03 pct. til 346,55. I løbet af ugen er det blevet til en samlet fremgang på 1,5 pct.

I USA satte alle de tre toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones, torsdag rekord. Det er første gang siden 1999, at det er blevet til rekorder for alle tre indeks på den samme børsdag.

- Pessimismen, der overvældede os i starten af året og umiddelbart efter brexit, er ved at lette, siger Nicolas Lopez, analysechef i spanske MG Valores, til Bloomberg News. Han spår, at der er yderligere stigninger på vej.

Et hop i olieprisen på over 4 pct. var torsdag med til at løfte stemningen på Wall Street, og fredag er Tullow Oil blandt højdespringerne i Europa efter en stigning på 4,6 pct. til 231,20 pence.

Bank of America-Merrill Lynch har formentlig stor andel i succesen, da børshuset har sendt en købsanbefaling på gaden af Tullow Oil med et kursmål på 285 pence.

MÆRSK MED I FØRERFELTET

Blandt Europas højdespringere er også A.P. Møller-Mærsk, der stiger 3,6 pct. målt på B-aktien. Det lyseblå konglomerats regnskab for andet kvartal betegnes som utilfredsstillende af Mærsk selv, men analytikere glæder sig over, at udviklingen trods alt ikke er så slem, som store dele af markedet havde frygtet.

I minesektoren er der til gengæld igen en vis metaltræthed at spore med fald i Rio Tinto, Antofagasta og Anglo American på 2,5-3 pct. Såvel kobber- som nikkelprisen falder på metalbørsen i London.

Rio Tintos topchef, Chris Salisbury, er desuden stærkt utilfreds med et forslag om højere afgifter på jernmalmsudvinding i Australien, skriver Bloomberg News, der har fået fingre i en mail til de ansatte. Det er et af partierne i den australske koalitionsregering, som ønsker at hæve beskatningen.