Aktier: Markedet skrider fra syvårigt højdepunkt

Der pustes ud på de europæiske aktiemarkeder fredag eftermiddag. Det toneangivende paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder fra det højeste niveau i syv år - dog blot med 0,2 pct.

Læs mere
Fold sammen

Græske banker falder på ny, mens markedsdeltagerne holder vejret, inden landets nye regeringschef, Alexis Tsipras, på søndag ventes at komme med en mere detaljeret udmelding om sine politiske planer.

Alpha Bank og Nationalbank of Greece falder henholdsvis 6,2 og 4,4 pct. Nedturen sker på trods af, at en kilde fortæller Bloomberg News, at Den Europæiske Centralbank (ECB) planlægger at tillade den græske centralbank at stille op til 59,5 mia. euro i nødlikviditet til rådighed for græske banker.

I Storbritannien falder ingrediensvirksomheden Tate & Lyle med 12,3 pct. efter en kvartalsopdatering. Her fremgår det, at et af koncernens forretningsområder inden for ingredienser udvikler sig svagere end ventet.

Faldet i Tate & Lyle er det største i Stoxx 600-regi. Med på top ti-listen over de mest ramte aktier er også danske DSV. Transportkoncernens regnskab skuffede på en lang række punkter, og det sender aktien baglæns med 4 pct.

Modekoncernen Hugo Boss slap heller ikke helt elegant fra fjerde kvartal, hvor såvel omsætning som driftsindtjening haltede efter analytikerforventningerne. Det har fået investorerne til at klippe 3 pct. af aktiekursen.

Norske Statoil stiger til gengæld 0,6 pct. trods en regnskabsskuffelse. Selskabets administrerende direktør siger ifølge nyhedsbureauet TDN Finans, at Statoils balance er solid, og at selskabet stadig vil kunne drives inden for den målsatte ramme for gælden på 15-30 pct. - selv med en oliepris på 60 dollar.

I den forbindelse skal udbyttepolitikken være forudsigelig i de første tre kvartaler, hvorefter eventuelle justeringer af udbyttet kan komme i fjerde kvartal.

Finske Outotec, der ligesom FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien, leverede et underskud på 1,1 mio. euro før skat i fjerde kvartal. Det kom som en overraskelse for markedet, der ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet et overskud på 13,8 mio. euro. Aktien stiger imidlertid 0,1 pct.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk