Aktier: Markedet ryster flynedskydningen af sig

Tryg og Novo Nordisk er onsdag formiddag at finde i toppen af C20 Cap-indekset, der lader til at have rystet tirsdagens negative stemning som følge af Tyrkiets nedskydning af et russisk kampfly fuldstændig af sig.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

- Tirsdag skabte spændingerne mellem Rusland og Tyrkiet lidt nervøsitet. Men det er som om, markedet har rystet det lidt af sig. Det ændrer dog nok ikke ved, at der stadig er en underliggende nervøsitet. Så der skal nok ikke meget til, før markedet vil flytte sig på det, forklarer Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset stiger samlet med 0,6 pct. til 1025,23.

- Det minder lidt om, hvad vi så i kølvandet på terrorangrebet i Paris. Der kommer en hurtig reaktion på markedet, hvorefter det lige så hurtigt kommer til hægterne igen. Det lader til, at markedet er ved at vende sig til en verden med spændinger, forklarer Martin Munk.

Helt i toppen af indekset er forsikringsselskabet Tryg-aktien at finde. Den stiger 2,6 pct. til 132,40 kr., efter at det franske finanshus Exane har løftet anbefalingen af aktien til "outperform" fra "neutral".

Novo Nordisk er også blandt de mest stigende aktier. Medicinalkoncernen nyder godt af, at den amerikanske dollar står stærkt over for euro og den danske krone. Det er en god nyhed for selskaber som Novo, der har store dele af salget i USA, vurderer Handelsbanken.

Novo-aktien går 1,8 pct. frem til 382,30 kr.

A.P. Møller-Mærsk har fået opmærksomhed fra Jyske Bank, der nu anbefaler "køb" af aktien mod tidligere "sælg".

- Vi ser efterhånden spæde tegn til, at vi kan forvente os et bedre 2016 end 2015. Der begynder at være lys for enden af tunnelen, og der mener vi, at man skal være klar. Vi har blandt andet lyttet til Mærsk-konkurrenten CMA CGM, der ser en større vækst i 2016. Samtidig rammer vi en periode, der normalt er højsæson for ratehævninger. Dertil kommer, at Panama-kanalen i starten af året bliver bedre. De giver en bedring af udbud og efterspørgsel, forklarer Martin Munk.

Mærsks B-aktie stiger 1,1 pct. til 10.260 kr.

I bunden af det danske eliteindeks er der kursklø til TDC, efter at storbanken HSBC har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb". Kursmålet for teleaktien skæres samtidig til 40 kr. fra 63 kr. TDC dykker 2,1 pct. til 35,85 kr.

Helt i bunden finder man også GN Store Nord, da finanshuset Bernstein har sænket anbefalingen af aktien til "market perform" fra "outperform", mens kursmålet er skåret til 146 kr. fra 182 kr. GN-aktien daler 3,7 pct. til 126,20 kr.

Uden for C20 har det norske finanshus AGB Sundal Collier sænket anbefalingen af Rockwool-aktien til "hold" fra "køb".

Dermed følger nordmændene i hælene på en stribe andre finanshuse, der er blevet mere negative over for aktien efter stenuldproducentens regnskab fredag og kapitalmarkedsdag mandag. ABG's kursmål er nu på 1050 kr. mod 1150 kr., men Rockwools B-aktie stiger dog 1,2 pct. til 951,50 kr. - efter at have været trykket tilbage tre dage i træk.

Desuden er der en lille håndfuld mindre regnskaber onsdag.

Fra morgenstunden har der været regnskab fra Nordic Shipholding, som udlejer produkttankskibe.

Selskabet havde fremgang på driften - blandt andet takket være en tilbageførsel af nedskrivninger - og ledelsen har fundet anledning til en mindre opjustering af forventningerne til hele året. Aktien hæves 5,9 pct. til 1,26 kr.

Regnskab har der også været fra investeringsselskabet United International Enterprises (UIE), som har opjusteret forventningerne til årets overskud, så man nu regner med en forbedret indtjening i forhold til 2014, mens man tidligere ventede en flad udvikling. UIE-aktien stiger 2,4 pct. til 1090 kr.

Senere onsdag kommer der regnskaber fra teleudstyrsproducenten RTX og entreprenørkoncernen Arkil.

Efter børslukketid vil der endvidere være regnskab fra bryggeriet Royal Unibrew, der gør status for udviklingen i juli, august og september. Her vil halvsløjt sommervejr formentlig have påvirket salget i negativ retning, lyder vurderingen fra flere analytikere.