Aktier: Markedet i fin form efter Fed-tynget torsdag

Det danske aktiemarked ligger fredag middag lidt højere, men stigningerne er mindre end ud i Europa, da indekstunge aktier som Vestas og Novo Nordisk ligger i minus.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Markedets plusser får vækst fra stigninger i USA efter dansk børslukketid torsdag aften og generelt positive asiatiske markeder fredag.

- Efter et lidt rystet marked grundet meldingen fra den amerikanske centralbank onsdag kommer aktiemarkeder igen torsdag i USA, og det forplantede sig til markederne i Asien og Europa, og derfor skal vi højere fredag, vurderer aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk over for Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset stiger 0,2 pct. til 1159,60 fredag middag.

I C20 Cap topper Nets med en stigning på 1,2 pct. til 124,80 kr. efterfulgt Lundbeck og de to Mærsk-aktier. Lundbeck stiger knap 2 pct. til 357 kr., mens Mærsk B-stiger 1,5 pct. 12.790 kr.

Nets stiger uden selskabsspecifikke nyheder, men Martin Munk vurderer, at det nok er naturlig reaktion på en lidt trykket stemning i aktien den senere tid.

MÆRSK FREM TRODS RATEFALD

Mærsk-aktierne trodser et ugentligt ratefald for containerfragt fra Asien og ud i verden. Tallene viser fredag et fald på 3,6 pct., ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange.

I forhold til Mærsk får en artikel i Berlingske Business desuden opmærksomhed, idet avisen skriver, at en selvstændig børsnotering af olie- og gasdivisionen Maersk Oil kan blive næste skridt i opsplitningen af koncernen.

Vestas ligger i bunden af eliteindekset med et fald på 1,2 pct. til 595 kr.

- Bundplaceringen skyldes nedjusteringen af anbefalingen fra en fransk storbank, vurderer Martin Munk.

Det der det franske finanshus Société Générale, der har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold". Kursmålet er fortsat 515 kr.

Novo Nordisk-aktien falder 1 pct. til 282,40 kr. på trods at et løftet kursmål til 280 kr. fra 260 kr. fra finanshuset Jefferies.

C20-FARVEL TIL NETS OG WDH

Fredag er afskedsdag for William Demant Holding og Nets, der forlader eliteindekset. William Demant stiger trods det 0,4 pct. og ligger højere i 171 kr. FLSmidth, der stiger 1 pct. til 399,50 kr., og Nordea, der falder 0,1 pct. til 84,70 kr. overtager pladserne på mandag.

Uden for C20-indekset var der nyt fra blandt andet TK Development, der i sit regnskab for første kvartal fastholdt forventningerne om et koncernresultat før skat på 100-120 mio. kr. for hele det forskudte regnskabsår 2017/18.

Aktien falder 1,8 pct. til 11,20 kr.

Bavarian Nordic stiger derimod 3,4 pct. til 363 kr. efter at have meldt, at de endelige resultater af fase 3-forsøget Prospect, der involverer patienter med metastatisk kastrationsresistent prostatakræft, vil være klar i fjerde kvartal.

Samtidig kan selskabet kan stå foran et modtage nye kontrakter med de amerikanske myndigheder, efter at Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) har offentliggjort, at de har til hensigt at udstede en såkaldt "request for proposal" (RFP) for indkøb af frysetørret Imvamune hos det danske vaccineselskab.

SAS FLYVER VIDERE TIL VEJRS

SAS fortsætter de gode takter efter en markant opjustering fra Norge torsdag og stiger 3,7 pct. til 14 kr. i Danmark. Torsdag steg aktien 5,5 pct.

Norske Sparebank indledte torsdag dækning af luftfartsselskabet med "køb" og et kursmål på 18,84 kr., skriver Bloomberg News.

År til dato har der været godt med luft under vingerne for SAS -aktien, der er steget pænt mere end 20 pct.

ELBILFIRMA HOLDER KURSEN

Der er fredag børsdebut på First North for Greenmobility, der driver omkring 400 elektriske bybiler i Storkøbenhavn, der under emissionen solgte 416.666 aktier til 150 kr. stykket. Aktien holder ved middagstid niveauet og handler til 150 kr.