Aktier: Markedet gled igen i olien

Prisfaldet på olie fortsatte tirsdag for femte dag i træk og med ned fulgte de amerikanske energiaktier og markedet under et.

Det brede S&P 500-indeks faldt for femte børsdag i træk - denne gang med 0,89 pct. Dermed ligger indekset bare et par point over 2000-niveauet mod 2090,57, da indekset satte rekord kort kort før nytår.

Oliemarkedet var igen retningsgivende for Wall Street, efter et nyt dyk i prisen på den amerikanske referenceolie, WTI, på 4,2 pct. til 47,93 dollar. Prisfaldet er i øvrigt fortsat onsdag morgen, hvor WTI ligger 0,3 pct. lavere i 47,80 dollar.

- På nuværende tidspunkt bliver det svært at finde bunden i dette marked, før vi har fundet bunden for olien, vurderer kapitalforvalter Jim Paulsen fra Wells Capital Management til Bloomberg News.

For de toneangivende indeks Dow Jones- og Nasdaq bød tirsdag på fald på henholdsvis 0,7 pct. og 1,3 pct. De amerikanske aktier var ellers åbnet højere, men satte kursen syd over efter godt en times handel.

Energiselskaberne under et faldt 1,3 pct. tirsdag i S&P-regi, mens det for de store olieselskaber Exxon og Chevron blev til en mere behersket nedtur på henholdsvis 0,5 pct. og 0,1 pct. Blandt bankerne faldt JPMorgan med 2,6 pct. efter en kritisk analyse fra Goldman Sachs.

Nøgletalsfronten bød allerede efter en halv times handel på to skuffelser, idet de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, faldt til indeks 56,2 i december fra 59,3 måneden før. Økonomer havde ifølge Bloomberg News ventet et dyk, men kun til indeks 58,0. Desuden faldt fabriksordrerne med 0,7 pct. i november, mens økonomer kun havde regnet med en tilbagegang på 0,5 pct.

Efter børslukketid har varehuskæden JCPenney præsenteret stærke salgstal for november og december, og præciseret forventningerne til årets salgsvækst til den øvre ende af intervallet 2-4 pct. Det sendte aktien 16 pct. højere på eftermarkedet.

Der er desuden faldet lidt ro på det generelle marked. Futures indikerer stigninger, når det amerikanske aktiemarked åbner i eftermiddag i størrelsesordenen 0,2-0,3 pct. på indeksniveau.