Aktier: Markederne kom hurtigt over græske bekymringer

Efter en lidt nervøs start på handelsugen oven på det græske parlamentsvalg, blev de europæiske aktiemarkeder op ad dagen mandag mere positivt stemt.

Mandag formiddag blev en koalitionsaftale mellem valgets sejrherre, det venstreorienterede Syriza, og det højreorienterede parti De Uafhængige Grækere forhandlet på plads. Dermed er der lagt op til nye holmgange om de spareplaner, Grækenland er i færd med at gennemføre for at beholde sit medlemskab af den fælleseuropæiske valuta euroen.

Nervøsiteten over Grækenland var dog ikke stor nok til at overskygge den fortsatte begejstring over det kvantitative lempelsesprogram på mere end 1000 mia. euro, som Den Europæiske Centralbank (ECB) annoncerede i sidste uge.

- Markederne er stadig i "risk on"-humør, og alle nyheder overskygges af ECB's stimulusprogram, siger Alessandro Bee, der er strateg hos Bank J Safra Sarasin til Bloomberg News.

Det paneuropæiske aktieindeks Stoxx 600 endte 0,5 pct. højere omkring 372, det højeste niveau i syv år. Også tyske DAX og franske CAC endte i positivt terræn, og det samme gjorde det britiske FTSE-indeks, der ellers haltede efter de øvrige indeks i løbet af dagen.

De græske aktier tog dog ikke del i festen. Det toneangivende ASE-indeks faldt 3,2 pct., og især bankaktierne fik en hård medfart med fald på mere end 9 pct. til finanssektoren.

Eurobank Ergasias faldt 10,4 pct., og Alpha Bank dykkede 11,6 pct. National Bank of Greece faldt 13,0 pct., og endnu værre gik det for Piraeus Bank, der satte sig 17,6 pct.

I den positive ende af aktiemarkedet steg Delhaize Group, der ejer og driver supermarkeder i blandt andet USA og Belgien, 7,5 pct. til 74 euro. Selskabet overgik med sit regnskab for 2014 analytikernes forventninger. Driftsindtjeningen eksklusive engangsposter faldt ganske vist til 764 mio. euro, men analytikerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg kun ventet en driftsindtjening på 705,5 mio. euro.