Aktier: Marked ramt af mismod efter dollarens himmelflugt

Det amerikanske aktiemarked blev ramt af mismod efter, at den amerikanske dollar fortsatte sin tur mod himlen.

Styrkelsen, der har sendt den amerikanske valuta til det højeste niveau i 12 år på rekordtid, har sendt chokbølger gennem aktiemarkederne og vendt op og ned på profitabiliteten af virksomhedernes geografiske markeder.

Men dollarstyrkelsen vil i sidste ende ramme den amerikanske industri. En styrkelse på 10 pct. af den handelsvægtede dollar reducerer indtjeningen med omkring 3 dollar per aktie i snit for S & P-selskabernes vedkommende ifølge en beregning foretaget af Goldsman Sachs.

- Stemningen er skiftet til en mere afventende holdning i takt med investorernes stigende ønske om få større klarhed omkring indtjeningen og det eventuelle træk fra Federal Reserve, siger aktiestrateg Terry Sandven fra US Bank Wealth Management i Minneapolis til Bloomberg News.

Dollarens raketagtige optur har givet anledning til et samlet fald i S & P i år på 0,9 pct.

Onsdag endte med et minus i S & P 500-indekset på 0,2 pct. til 2040,24. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et fald på 0,2 pct. i 17.635,39, og Nasdaq-aktierne droppede ligeledes 0,2 pct. til 4849,94.

Omsætningen lå i den pæne ende af det normale interval på New York Stock Exchange, hvor 730 mio. aktier skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også hæderlig med 1,8 mia. aktier i omsætning.

Blandt selskaberne var der rekyl til bankerne efter tirsdagens omgang prygl. Citigroup og Bank of America steg begge omkring 2 pct., og JPMorgan & Chase lukkede med et plus på 0,5 pct.

De store eksportører som Cisco Systems og Apple droppede og gled ned mod det laveste niveau i en måned efter fald på 1,4 pct. og 1,8 pct., mens der var klø til fødevarekoncerner som Tyson Foods og Pilgrims Pride på over 4 pct. efter rapporter om formodet fugleinfluenza i Arkansas.

Elbil producenten Tesla kom tilbage fra et års lavpunkt og aktien sluttede 1,8 procent højere. Det er spekulationer om Apples indtog på elbilmarkedet, som kører på, om it-selskabet vil udvikle sin egen bil eller skyde genvej ved at købe Tesla. Apples topchef Tim Cook har hidtil givet undvigende svar på spørgsmål om selskabets forhold til Tesla.

Betalingsformidlingsselskabet Verifone fik hul på en aftale med Starbucks om installation af kortterminaler. Aktien steg godt 4 pct.

Investorerne er nu ved at gøre klar til næste uges pengepolitiske møde i Federal Reserve. FOMC-mødet finder sted tirsdag og onsdag og afsluttes med et pressemøde med centralbankchef Janet Yellen.

Torsdag morgen handles de amerikanske aktiefutures med stigninger på 0,2 pct. i Asien.