Aktier: Markante stigninger med olieaktier i front på Wall Street

De amerikanske aktier lukkede i markant positivt territorium tirsdag, efter at stigninger i især de olierelaterede aktier sendte en bølge af lettelse gennem markedet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC THAYER

Investorerne havde fortsat det ene øje på det to dage lange pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der afsluttes i dag, onsdag, med rentemeddelelse klokken 20 dansk tid.

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med en stigning på 1,1 pct. til 2043,41. De tunge aktier i Dow Jones øgede 0,9 pct. til 17.524,91, og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig gennem dagen med et plus på knap 0,9 pct. til 4995,36.

- Det, som sker i dag, er en erkendelse af, at vi endte med en anselig stigning i oliemarkedet i aftes. Jeg tror, at markedet er på udkig efter noget stabilisering i olie- og råvarepriserne til at sætte en stopper for noget af den angst, der præger markederne rundt omkring, siger cheføkonom Bob Baur fra Principal Global Investors til Bloomberg News.

Olieprisernes voldsomme udsving har givet anledning til stigende bekymring for energibranchens mange prisfølsomme selskaber, men tirsdag steg en tønde af de amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, til næsten 37,80 dollar ved aktiemarkedets lukketid.

Sværvægtere som Exxon Mobil og Chevron lukkede begge omkring 4 pct. højere, efter mandagens stigninger på omkring 3 pct.

Siden er olieprisen faldet til 37,10 dollar per tønde, men det skete første efter, at Wall Street lukkede bøgerne.

Investorerne havde også de vigtige amerikanske forbrugerpriser at forholde sig til.

Priserne steg med 0,5 pct. i november set i forhold til samme måned året før, eller lidt mere end de 0,4 pct. stigning, som var imødeset af økonomerne. Måneden før var på stigningen på 0,2 pct.

Og ses der på kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, og som er et af Federal Reserves pejlemærker for inflationen, steg de 2,0 pct. i november i forhold til samme måned året før - fuldstændigt som ventet.

Blandt selskaberne var der nyheder fra Qualcomm. Chipproducenten afviste at splitte koncernen op i et halvleder- og et teknologilicensselskab. I stedet satses der på, at den nuværende forretningsmodel er bedst egnet til at få koncernen på ret køl igen, både hvad indtjening og aktiekurs angår. Aktien steg 2,5 pct.

Konglomeratet 3M, hvis produktportefølje spænder lige fra post-it-mærkater til farmaceutiske produkter, nedjusterede forventningerne til såvel omsætning som indtjening. Nedjusteringen pressede 3M-aktien til at dykke 6 pct.

Onsdag er øjnene stift rettet mod Federal Reserve og centralbankchef Janet Yellens forventede bekræftelse på, at amerikansk økonomi er stærk nok til at modstå effekten af en renteforhøjelse, der hvis den kommer, bliver den første siden 2006.

Ifølge futuresmarkedet vurderer markedsdeltagerne, at der er 78 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden onsdag morgen med stigninger på 0,2-0,3 pct.