Aktier: Markant amerikansk plus på gode regnskaber og kinesisk effekt

Der var brede stigninger på de amerikanske aktiemarkeder mandag, som indhentede en del af de tab, som opstod i sidste uge.

Læs mere
Fold sammen

Nye stimuli i Kina i form af lempelser af reservekravene til de kinesiske forretningsbanker for at styrke væksten i kinesisk økonomi og flere gode kvartalsrapporter fra blandt andet Morgan Stanley og Halliburton øgede stemningen i starten af den ganske regnskabsintensive uge.

Det var teknologisektoren, som førte an i markedet, der efter lukketid også fik støtte af et solidt IBM-regnskab.

- Hvis du ønsker at se på den fremtidige udvikling, plejer teknologivirksomheder at være en god indikator. Teknologisektoren indeholder ofte vækstvirksomheder med en højere beta end det samlede marked, siger chefinvestor Krishna Memani fra Oppenheimer Funds til Bloomberg News.

Tirsdag morgen ser det fortsat positivt ud, idet den amerikanske S&P-future ligger med et plus på 0,2 pct. i Asien.

Mandag endte med en stigning i S&P 500-indekset på 0,9 pct., som sendte indekset op i 2100,40. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et plus på knap 1,2 pct. i 18.034,93, mens Nasdaq-indekset fik mandagens største stigning blandt de store indeks med et plus på 1,3 pct. til 4994,60.

Omsætningen lå i den lave ende på New York Stock Exchange, hvor 670 mio. aktier mandag skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også begrænset med 1,6 mia. aktier i omsætning.

Fra start var der et par positive regnskabsoverraskelser fra finanskæmpen Morgan Stanley, legetøjsproducenten Hasbro og energiserviceselskabet Halliburton.

Morgan Stanley overgik før åbningen analytikernes forventninger i første kvartal, hvor resultatet at selskabets nuværende aktiviteter løb op i 2,4 mia. dollar. Renset for ekstraordinære indtægter lød resultat per aktie på 85 cent mod analytikerens forventning om 78 cent ifølge Bloomberg. Aktien steg 0,6 pct.

Hasbro - der er mest kendt for sine brætspil - fremlagde en positiv overraskelse både for omsætningen og for overskuddet, der steg mere end det dobbelte af det ventede. Investorerne kvitterede med at sende aktien 12,6 pct. op.

Det amerikanske energiserviceselskab Halliburton overraskede også på indtjeningen, der ikke så helt så slem ud som ventet. Halliburton-aktien blev belønnet med et plus på 2 pct.

Efter amerikansk børslukketid var der regnskab fra it-kæmpen IBM. Også her var der tale om en gedigen overraskelse, idet koncernen rapporterede en justeret indtjening per aktie på 2,91 dollar i kvartalet eller 11 cent bedre end analytikernes estimerede overskud på 2,80 dollar per aktie.

Omsætningen løb som ventet op i 19,6 mia. dollar mod sidste års 22,5 mia. dollar.

Og IT-virksomheden fastholdt forventningerne for 2015 til en justeret indtjening per aktie i størrelsesordenen 15,75-16,50 dollar, hvilket er et positivt interval iforhold til analytikernes resultatestimat på 15,86 dollars per aktie.

IBM steg 3,4 pct. i den ordinære handel og 0,2 pct. i eftermarkedet.

Senere på ugen indløber regnskaber fra blandt andre Yahoo, Facebook, Google, Microsoft og Amazon.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk