Aktier: Mærsk tynger i rødt C20

Foto: BRENDAN MCDERMID

De to Mærsk-aktier har fra handlens begyndelse langt sig som bundpropper i et generelt dalende C20 Cap. Aktiemarkedet er præget af olieprisens fald - og dermed står Mærsk-aktierne igen for skud.

Mærsk B-aktien falder med 1,6 pct. til 8710 kr. i et eliteindeks, der falder 0,5 pct. til 988,31.

Kun få aktier formår at stige: GN Store Nord, der ligger 0,7 pct. højere i 132,10 kr. samt Genmab, der ryger op med 0,3 pct. til 932,00 kr.

Investorerne finder inspiration til handlen i weekendens møde mellem Opec-landene og Rusland, der ikke kastede nogen aftale om en fastfrysning af produktionen af sig. Det betyder tryk på oliepriserne, fordi der dermed fortsat er udsigt til et overudbud. Markederne havde håbet på en aftale, og det gav i første omgang røde markeder i Asien og nu også i Europa.

- Oliepriserne er steget omkring 60 pct. siden lavpunktet i januar drevet af forventningen om, at netop dette forsøg på at fryse olieproduktionen blandt de største producenter ville lykkes, vurderer olieanalytiker ved Nordea Markets i Oslo Thina Margrethe Salvedt efter mødet.

Prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, falder mandag morgen 4,8 pct. til 41,03 dollar.

For Mærsk gælder det også, at det stadig går den forkerte vej med fragtraten på den tunge rute fra Asien til Nordeuropa - set fra rederiernes synspunkt. Spotpriserne på at fragte en tyvefodscontainer (teu) fra Shanghai til det nordlige Europa faldt i sidste uge med 6,9 pct. til 271 dollar, fremgår det af data fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI)

FLS meldte kort inden åbning, at det har indgået et strategisk samarbejde med Kleemann, der er en tyske Wirtgen Group, omkring udvikling og levering af kegleknusere. Aktien falder 1,2 pct. til 259,70 kr.

Vestas, der falder med 0,5 pct. til 447,30 kr., kan hente inspiration fra Kina, hvor rivalen Ming Yang kommer med regnskabstal for fjerde kvartal.

REGNSKABER UDEN FOR C20

Dagens regnskabsaktuelle selskaber skal findes uden for C20 Cap. Her kommer både Tivoli og Small Cap Danmark med tal for første kvartal.

Hos Tivoli lyder forventningerne til 2016 på en omsætning på niveau med 2015 samt et overskud før skat i niveauet 6070 mio. kr. Forlystelsesparken, der falder med 1,1 pct. til 4103 kr., holder også generalforsamling mandag.

Investeringsselskabet Small Cap Danmark venter et positivt, men mere afdæmpet 2016 sammenlignet med året før. Aktien er endnu ikke blevet handlet.

Bavarian Nordic meldte mandag morgen, at den accelererede bookbuilding-proces, der blev annonceret onsdag, er gennemført. Aktien daler med 0,6 til 258,50 kr.

Bang & Olufsen var under pres fredag, hvor det kom frem, at dialogen med kinesiske Sparkle Roll omkring et salg af den resterende del af selskabet er indstillet. Ifølge Sydbank betyder trækket dog ikke nødvendigvis, at et salg til Sparkle Roll endegyldigt er afblæst. Aktien dumpede til bunden af fondsbørsen med et drop på 6,4 pct. fredag og falder med yderligere 2,0 pct. til 72,00 kr. mandag.