Aktier: Mærsk trykket i bund i let negativt marked

De danske aktier er som ventet startet med små udsving med let negativt fortegn fredag morgen, efter at de amerikanske aktier udviklede sig ganske stabilt efter dansk lukketid torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Fredag morgen er der desuden heller ikke de store bølgeskvulp blandt de største asiatiske indeks, og derfor virker en rolig begyndelse herhjemme ganske naturlig.

Generelt er de store udsving på obligationsmarkederne på det seneste fortsat et tema, og fredag har de danske statsrenter fortsat torsdagens fald fra start. På aktiemarkedet falder C20 Cap-indekset med 0,1 pct. til 1006,29 efter omkring ti minutters handel.

Ud på eftermiddagen torsdag led det danske et knæk, da Den Internationale Valutafond (IMF) udvandrede fra gældsforhandlingerne med Grækenland på grund af "store uenigheder."

Siden har EU-Rådets chef, Donald Tusk, været ude med en løftet pegefinger over for grækerne, som han opfordrer til ikke at gamble med fremtiden og i stedet få forhandlet en aftale med kreditorerne på plads. Og de græske udfordringer vil ligeledes fortsat være et tema omkring fredagens aktiehandel herhjemme.

På selskabssiden bliver der igen skævet til aktierne i det lyseblå konglomerat A.P. Møller-Mærsk. Konglomeratets aktier har gennem den seneste periode været hårdt ramt af udfordrende markedsbetingelser for containerrederiet Maersk Line, fordi fragtraterne på de største ruter befinder sig på historisk lave niveauer.

Fredag offentliggøres der vanen tro dugfriske tal fra det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne for containerfragt på en række ruter ud af Shanghai. Her vil der blandt andet også være nyt om fragtraterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa, der i sidste uge faldt med 17 pct. til 284 dollar per tyvefodscontainer (teu) - det laveste niveau nogensinde.

I første omgang viser fredagens opgørelse et nyt tilbagefald for det samlede SCFI, hvilket kan indikere fortsatte ratefald også på Asien-Europa-ruterne.

Den nordiske storbank Nordea har desuden sænket sin anbefaling af Mærsk til "hold" fra "køb", mens kursmålet er blevet skruet ned til 13.500 kr. fra 16.000 kr.

Mærsks B-aktie falder med 1,3 pct. til 12.440 kr. i fredagens tidlige handel. A-aktien falder 1,3 pct. til 12.080 kr.

Derudover er der igen opmærksomhed omkring forsikringsselskabet Trygs aktie, der endte som torsdagens højdespringer efter en positiv tilkendegivelse fra Danske Markets, der løftede anbefalingen af aktien på grund af efterslæb til de væsentligste konkurrenters aktier.

Tryg-aktien fortsætter op med 0,6 pct. til 139,50 kr. fredag morgen.

Blandt sidepapirerne er fredag en væsentlig dag for interessenter i Auriga, der handles uden retten til det store udbytte på 323 kr., som udbetales efter frasalget af sprøjtemiddelfabrikken Cheminova. Selskabet venter desuden på et senere tidspunkt at kunne udbetale et resterende udbytte på 2-2,5 kr. per aktie som led i sin afvikling.

Auriga-aktien falder - ganske naturligt - med 99,4 pct. til 2,08 kr. fra start fredag.

Det kriseramte rederi Torm har for alvor været i vælten de seneste par dage efter en meddelelse tidligere på ugen om den igangværende rekonstruktion af selskabet. Onsdag faldt aktien med hele 48,9 pct., og efterfølgende steg den 42,9 pct. torsdag. Fredag morgen stiger Torm med 4 pct. til 0,52 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk