Aktier: Mærsk topper positivt C25 efter tocifret ratevækst

Genmab og A.P. Møller-Mærsk går i hver sin retning i det danske eliteindeks fra morgenstunden på årets sidste handelsdag, hvor handlen dagen igennem ventes af være præget af lav aktivitet.

Torsdag var handlen også præget af lav volumen på grund af afventende og ferierende investorer, der først vender helt tilbage efter nytår.

Fredag morgen stiger C25-indekset med 0,2 pct. til 1147,87, og Mærsk indtager kort efter handelsstart toppen af indekset efter offentliggørelsen af stigende ratetal.

SCFI-indekset over rateudviklingen på containerfragt tog i denne uge et tocifret nøk op, da indekset steg med 14 pct. til 824,18 fra 723,20 ugen før, viser data fra Shanghai Shipping Exchange. Ugen forinden faldt indekset 0,5 pct.

Indekset opgøres af Shanghai Shipping Exchange og sammensættes på baggrund af spotprisen på fragt fra Shanghai til 15 destinationer i hele verden. Raterne har de sidste to år taget et nøk op i årets sidste uge, hvor indekset sidste år steg 15,5 pct., mens det året før steg 14 pct.

Mærsks B-aktie stiger 1 pct. til 10.820 kr. fra start.

JPMORGAN JUSTERER KURSMÅL

Lundbeck, Novo Nordisk og Genmab er også i spotlyset fredag som følge af justerede kursmål fra storbanken JPMorgan.

Novo Nordisk, der starter 0,6 pct. højere i 336,50 kr., har fået løftet anbefalingen af aktien til "neutral" fra "undervægt", mens kursmålet samtidig er hævet til 290 kr. fra 230 kr., viser data fra Bloomberg News.

JPMorgan har også kigget nærmere på Genmab og Lundbeck. Genmabs kursmål er blevet reduceret til 1125 kr. fra 1330 kr., mens anbefalingen fastholdes på "neutral". Lundbecks kursmål er endvidere justeret ned til 300 kr. fra 340 kr., og også her er anbefalingen fortsat "neutral".

Fredag dumper Genmab ned i bunden af C25 med et fald på 1,2 pct. til 1029 kr., mens Lundbeck stiger 0,9 pct. til 306,50 kr.

Også Vestas kan komme til at trække overskrifter i løbet af dagen, da selskabet traditionelt indgår mange kontrakter frem mod årsafslutningen.

Vindmølleproducenten fik hentet yderligere et par småordrer i USA i hus i løbet af torsdagen og kan efterhånden se tilbage på en god stime af ordrer i løbet af december.

Indtil videre har Vestas i år offentliggjort ordrer på 9316 megawatt inklusive uannoncerede ordrer til og med tredje kvartal. I 2016 fik Vestas i alt 10.494 megawatt hjem i ordrebogen inklusive uannoncerede ordrer.

Der er fortsat tid til, at der kan blive offentliggjort flere aftaler, inden ordrebøgerne for i år lukkes. Fredag falder aktien 0,6 pct. til 431,70 kr.

MATAS I FOKUS UDEN FOR C25

Uden for eliteindekset samler opmærksomheden sig om Matas, da selskabets bestyrelsesformand, Lars Frederiksen, er aktuel i et interview med Berlingske Business.

Han arbejder sammen med kædens nye direktør, Gregers Wedell-Wedellsborg, på en ny strategi, der skal bringe selvtilliden og aggressiviteten tilbage.

Lars Frederiksen siger i interviewet med avisen, at Matas førhen forklarede sine udfordringer ved at skyde skylden på andre, heriblandt den stigende nethandel og den fremadstormende konkurrent Normal, men det skal nu være slut med at se sig selv som et offer.

Matas-aktien stiger 1,3 pct. til 78 kr.