Aktier: Mærsk tøffer af sted efter udramatisk regnskab

A.P. Møller-Mærsks aktier tøffer af sted på fondsbørsen i København og stiger godt 0,5 pct. efter fredagens regnskab, der ikke bød på de store overraskelser.

Læs mere
Fold sammen

Mærsk følger dermed kursen for det danske eliteindeks C20 Cap-indekset, der stiger 0,3 pct. til 1007,51 ved middagstid fredag.

Det lyseblå konglomerat løftede fredag morgen mere af sløret for, hvad der førte til nedjusteringen af helårsforventningerne i oktober.


Regnskabet for tredje kvartal viste et større driftsresultat, end analytikerne havde forventet, mens omsætningen skuffede. B-aktien stiger med 0,4 pct. til 10.290 kr., mens A-aktien ligger til en stigning på 0,2 pct. til 10.020 kr.

Nykredit ser ikke de store overraskelser i regnskabet, men til gengæld har Mærsk-ledelsens præsentation af de nyligt offentliggjorte besparelser tiltrukket opmærksomhed.


- Der er ikke så meget at komme efter. Det meste vidste vi på forhånd. Der vil være fokus på ledelsens præsentation af besparelser i divisionerne Oil og Line. Det skal vi have uddybet - hvor vil man spare, og hvor giver det mening, siger Nykredits Mærsk-analytiker, Ricky Rasmussen, til Ritzau Finans.

I kvartalet tjente konglomeratet 2245 mio. dollar før af- og nedskrivninger (EBITDA), hvilket var en spids mere end de 2174 mio. dollar, som analytikerne adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet. Tallet var imidlertid en kraftig tilbagegang fra de 3199 mio. dollar, som Mærsk præsterede i tredje kvartal af 2014.

Bundlinjen, målt på nettoresultatet før minoriteter, blev barberet ned til 778 mio. dollar fra 1495 mio. dollar for 12 måneder siden. Mærsks administrerende direktør, Nils Smedegaard Andersen, begrunder kvartalets resultater med lave containerrater og lave oliepriser.

A.P. Møller-Mærsk fastholder dog sine nedjusterede forventninger til konglomeratets indtjening i 2015, hvor det underliggende resultat fortsat ventes at lande på omkring 3,4 mia. dollar, hvilket gruppen nedjusterede til to uger før regnskabet.

I toppen af eliteindekset ligger transportkoncernen DSV med en stigning på 1,6 pct. til 287,10 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Danske Bank ligger ligeledes helt i top med et plus på 1,8 pct. til 187,9 kr. I den tunge ende af C20 ligger konkurrenten Nordea, der dykker 0,5 pct. til 76,65 kr.


Vestas har oven på sit regnskab for tredje kvartal, som blev offentliggjort torsdag, fået justeret både anbefaling og kursmål hos en stribe danske og udenlandske banker. Det australske finanshus Macquarie har sænket anbefalingen til "underperform" fra "neutral" og hævet kursmålet til 300 kr. fra 250 kr.


Société Générale har derimod løftet kursmålet til 430 kr. fra tidligere 360 kr. Anbefalingen er uændret "hold", fremgår det af data fra Bloomberg News. Nordea har lagt 20 kr. på kursmålet, så det lyder på 470 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes, og Handelsbanken har hævet såvel anbefaling som kursmål til henholdsvis "køb" fra "akkumuler" og til 500 kr. fra 435 kr.


Vestas stiger med 0,4 pct. til 415,9 kr.

Medicokoncernen Coloplast har fået lagt 40 kr. på kursmålet til 440 kr. af finanshuset Berenberg. Anbefalingen "sælg" fastholdes. Aktien falder fredag med 0,2 pct. til 534,5 kr.

Uden for C20 Cap-indekset har SAS fredag offentliggjort trafiktal for oktober.


SAS havde en trafikvækst i oktober på 3,9 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK). Da den kapacitet blot blev forøget med 0,8 pct. fra samme måned sidste år, medførte trafikvæksten en forbedring i kapacitetsudnyttelsen (ASK) på 2,3 pct.point til 76,9 pct. Aktien falder 0,8 pct. til 13,3 kr.


Fredagen byder på en række kvartalsregnskaber, blandt andet fra fodboldklubben AaB. For helåret 2015 forventer den nordjyske klub et resultat før skat mellem 0 og minus 5 mio. kr. Aktien falder 1,1 pct. til 27,2 øre.


Bioporto har nedjusteret forventningerne til 2015 i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, og selskabet venter nu en omsætning på 21-22 mio. kr. samt et negativt nettoresultat på 11 mio. kr. Aktien dykker 5,2 pct. til 3,29 kr.


Efter børslukketid vil Simcorp offentliggøre sit regnskab for tredje kvartal. Aktien stiger fredag 0,3 pct. til 350,5 kr.

Fredag kigger investorerne desuden frem mod den amerikanske jobrapport, der vil kaste lys over situationen på arbejdsmarkedet, der er en af de vigtigste indikatorer for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der i december skal tage stilling til, hvorvidt renten skal hæves.


- Det er jo helt klart noget, der kan indikere, om der kommer en amerikansk rentestigning til december. Så der vil være en afventende markedsstemning, hvor man lader op til eftermiddagens tal, sagde Jesper Bamberger, senioraktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans før børsens åbning.

Estimater viser ifølge Bloomberg News, at rapporten vil vise en stigning i beskæftigelsen uden for landbruget på 185.000 personer i oktober mod 142.000 personer i september.