Aktier: Mærsk til bunds og GN til tops i surt marked

Mærsk sejlede fredag alene rundt i bunden af et rødt C20 Cap efter endnu en uge med skidt ratenyt. De to Mærsk-aktier faldt omkring 3,5 pct. B-aktien til 112.130 kr.

Fragtraterne på de store containershipping-ruter mellem Asien og Europa fortsætter nedad. I denne uge var raterne faldet med hele 14,4 pct., hvilket betød, at det nu kun koster 243 dollar at få fragtet en tyvefodscontainer (teu). Det skrev Journal of Commerce.


Niveauet var i øvrigt det laveste nogensinde på Shanghai Containerised Freight Index, SCFI, der er et indeks over rater fra Asien til 15 ruter i hele verden.

Nordea har også sænket sin anbefaling af Mærsk til "hold" fra "køb", mens kursmålet er blevet skruet ned til 13.500 kr. fra 16.000 kr.


Det hjalp ikke, at A.P. Møller-Mærsks containerarm, APM Terminals, er med i en gigantinvestering i Ghana.

Meridian Port Services, der er et joint venture mellem APM Terminals, Bolloré Africa Logistics og de ghanesiske havnemyndigheder, vil investere 1,5 mia. dollar i en stor renovering af Ghanas vigtigste havn i byen Tema.


Det danske eliteindeks endte fredag under indeks 1000, da det faldt 0,9 pct. til 998,66. Før forrige weekend lå indekset i 1008 og er dermed faldet lige under 1 pct. på en uge.


- Der ikke anden forklaring, end at Grækenland fortsat spøger, forklarer senioraktierådgiver i Jyske Bank Klaus Andersen til Ritzau Finans og henviser dermed til, at der fortsat er langt fra at være nået en aftale mellem Grækenland og dets kreditorer.

Tendensen i Danmark var ikke helt synkron med det øvrige Europa, hvor der var fald på typisk på op til lige over 2 pct. ved dansk lukketid i blandt andet Paris og Frankfurt.


Måske er bunden af aktiemarkederne nået i denne omgang. Det vurderede chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA i hvert fald i nem akreds kommentar fredag morgen.


Han skønnede fredag, at der er grund til at vente et positivt momentum på aktiemarkederne, da rekordmange investorer har parkeret deres penge på sidelinjen.


- I øjeblikket er der historisk mange neutrale eller tvivlende investorer i USA - det største antal siden 1989. Neutrale investorer er hverken optimistiske eller pessimistiske - de har altså ikke nogen forventning til, om markedet går op eller ned, oplyser han.

I den modsatte ende af C20 - næstøverst - fik analytikerne hos Bank of America - Merrill Lynch klokkerne til at ringe for TDC, der steg med 2,3 pct. til 52,65 kr.

Bank of America - Merrill Lynch hævede anbefalingen af TDC-aktien til "køb" og løftede kursmålet til 59 kr. fra 51 kr.

- TDC har nu en markant kvalitetsfordel i Danmark på mobil, selvom selskabet har haft fald i omsætningen inden for mobil de sidste fem år, skriver banken i en analyse, hvor den blandt har sammenlignet download-hastigheder på tværs af netværkene.

Bofa fremhæver også, at TDC's 4G-net er halvanden gang foran den nærmeste konkurrent på det område.

Øverst endte GN Store Nord uden selskabsspecifikt nyt. Aktien steg 3,7 pct. til 151,50 kr.

Det kunne være fortsat medvind fra tirsdagens oplysning om, at GN Store Nords høreapparatforretning, GN Resound, med stormskridt øger sin markedsandel i den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), vurderede Klaus Andersen.

Kilder i markedet oplyste tirsdag til Ritzau Finans, at GN Resound er gået frem med godt 4 pct.point til en markedsandel på over 16 pct. i årets femte måned - selskabets største markedsandel i den kanal nogensinde. Og det er imponerende, lød vurderingen fra Nordea tidligere på ugen. Siden tirsdag er aktien steget over 10 pct.

Uden for det fine selskab faldt Auriga-aktien - ganske naturligt - med 99,3 pct. til 2,16 kr.

Den naturlige forklaring var, at retten til det ekstraordinære udbytte på 8.236.500 mio. kr., der udbetales efter frasalget af Cheminova, fredag fragik aktien.

Torsdagens aktionærer kan dermed se frem til at få udbetalt 323 kr. per aktie på tirsdag. Auriga oplyste torsdag, at det på et senere tidspunkt venter at kunne udbetale et restbeløb på 2-2,5 kr. per aktie som led i sin afvikling, og at selskabet senere i 2015 vil kommunikere herom.