Aktier: Mærsk tager overskrifterne i lidt negativt C20

Det er A.P. Møller-Mærsk, der løber med overskrifterne på det danske aktiemarked mandag middag, efter at det er kommet frem, at konglomeratet er blevet shoppelysten ovenpå sit regnskab fredag.

Foto: CLAUS FISKER

B-aktien i Mærsk daler ved middagstid med 0,3 pct. til 10.480 kr. efter at været steget med 1,3 pct. til 10.650 kr. mandag formiddag.

Dermed sætter konglomeratets aktie også tonen for det samlede C20 Cap-indeks, som i løbet af mandagen har ligget og vippet omkring nullet. Ved middagstid går eliteindekset 0,3 pct. tilbage til 1010,61 efter at være åbnet med et plus på 0,5 pct.

- C20 ligger og træder vande. Markedet sunder sig lidt ovenpå, at sandsynligheden for en amerikansk renteforhøjelse steg voldsomt med de overraskende positive nøgletal fra USA i fredags, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans.

Herhjemme løber Mærsk med det meste af opmærksomheden. I weekenden blev det nemlig bekræftet, at Mærsk fører samtaler med rederiet Neptune Orient Lines (NOL), der har base i Singapore, om at overtage selskabet. Det samme gør franske CMA CGM, og NOL har nu bekræftet, at selskabet har indledt forhandlinger med begge parter.

- Det var ikke umiddelbart den overtagelse, vi anså for værende mest sandsynlig, da Mærsk næsten lige har købt skibe, og denne handel jo vil blot øge kapaciteten yderligere. Det ligner en af Mærsks gamle discipliner om at geare op i nedture for at stå endnu stærkere i den næste optur, siger Michael Borre, der er chefaktiespecialist i Nordea, til Ritzau Finans.

Men Mærsks opkøbsplaner ophører ikke her, for mandag før børsåbning meddelte Mærsks olieselskab, Maersk Oil, at det har indgået aftale om køb af landbaserede olieaktiver i Kenya og Etiopien fra Africa Oil Corporation, der sælger halvdelen af sine aktier i sammenlagt fem efterforskningslicenser.

Maersk Oil lægger en forudbetaling på 365 mio. dollar, inklusive efterforskningsomkostninger. Desuden er der fremtidige betalinger på op til 480 mio. dollar.

Dertil kommer, at finanshuset Carnegie hæver kursmålet for aktierne i A.P. Møller-Mærsk til 9500 kr. fra 8500 kr. Anbefalingen "sælg" fastholdes.

Medvind er der også hos vindmølleproducenten Vestas, som i kølvandet på torsdagens imponerende regnskab også har fået hævet sit kursmål hos en række finanshuse. Mandag er også SEB blevet mere optimistisk på vegne af Vestas og hæver derfor kursmålet for aktien til 455 kr. fra 415 kr., mens Carnegie har hævet sit til 450 kr. fra 410 kr. Begge anbefaler uændret "køb", fremgår det af data fra Bloomberg News.

- Energiaktierne ligger også generelt pænt i Europa, påpeger Ole Kjær Jensen.

Vestas-aktien stiger 0,3 pct. til 419,50 kr.

Helt i top af det danske eliteindeks ligger FLSmidth med en stigning på 1,6 pct. til 275,70 kr. uden selskabsspecifikke nyheder for ingeniørkoncernen.

- Faktisk lå mineaktierne lidt presset i Asien her til morgen, men FLS kommer med regnskab senere på ugen, så det kan være, at investorerne positionerer sig i forhold til det, spekulerer Ole Kjær Jensen.

Også Genmab-aktien ligger i eliteindeksets grønne felt. Den stiger 0,1 pct. til 705,50 kr. efter flot omtale fra Økonomisk Ugebrev Formue, der hæver kursmålet til 1200 kr. på 12 måneders sigt med en "klar købsanbefaling".

Blandt de røde aktier i C20-indekset finder man Novo Nordisk, hvis Victoza-middel ikke formåede at beskytte mod hjertekar-sygdomme i et mindre eksternt studie med 300 patienter.

- Novo falder lidt på grund af hjertekar-studiet. Det tillægger vi dog ikke nogen særlig betydning, fordi vi i foråret 2016 får et stort studie med 10.000 patienter, pointerer Ole Kjær Jensen.

Novo-aktien falder 0,6 pct. til 378 kr.

Uden for eliteindekset kom Simcorp fredag med regnskab for tredje kvartal, efter at aktiehandlerne var gået på weekend. I den forbindelse blev selskabets forventninger til hele året fastholdt.

- Det var et solidt regnskab, som var endnu bedre end ventet og hjulpet godt på vej af en stærk ordreindgang, siger Michael Borre.

De handlende kvitterer mandag med at sende Simcorp-aktien op med 5,9 pct. til 380 kr.

Mandag formiddag kom Totalbanken med sit regnskab for tredje kvartal. Banken fastholder forventningerne til 2015 om en basisindtjening før kursreguleringer og nedskrivninger på cirka 40 mio. kr.

Totalbankens aktie ligger uændret i 55,50 kr.

Mandag byder desuden på kvartalsregnskaber fra Kreditbanken, Jutlander Bank og Andersen & Martini.