Aktier: Mærsk synker til bunds efter pæn åbning

Det danske eliteaktieindeks ligger tirsdag middag til et drop, efter at det åbnede dagen med stigninger.

Det danske eliteaktieindeks ligger tirsdag middag til et drop, efter at det åbnede dagen med stigninger. Blandt andet Mærsk synker til bunds efter pæn åbning. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

C20 Cap-indekset daler 0,7 pct. til indeks 945,21 med blot fem aktier i grønt oven på en morgen, hvor stort set samtlige aktier var i plus. Volatiliteten kommer efter mandagens rekordstigning i C20 Cap-indekset på 5,1 pct.

Specielt A.P. Møller Mærsk-aktierne fører an i udviklingen. De begyndte dagen i toppen af C20 hjulpet af højere oliepriser. Men ved middagstid er de dykket helt til bunds i eliteindekset.

Den flygtige stigning fandt sted som følge af stigende oliepriser. Den europæiske referenceolie, Brent, steg mandag med små 6 pct. Men det billede ændrede sig, efter at energiministrene fra Saudi-Arabien og Rusland på et møde i Doha tirsdag formiddag dansk tid blev enige om at fastfryse produktionen. Herefter gled olieprisen ned til 33,94 dollar fra 34,85 dollar.

- Vi startede dagen optimistisk, men så er der kommet lidt uro ind, efter at det er kommet frem, at Saudi-Arabien og Rusland er blevet enige om at sætte olieproduktionen i bero, siger Jesper Bamberger, der er analytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

Samtidig er Mærsk-konglomeratet ramt af flere sænkede kursmål oven på sidste uges skuffende regnskab. Mandag sænkede finanshuset Jefferies sit kursmål til 10.500 kr. fra 11.500 kr. Og siden har finanshuset Kepler Cheuvreux fulgt trop og har nedjusteret kursmålet til 11.000 kr. fra 13.000 kr.

Mærsks B-aktie synker tirsdag middag med 2,1 pct. til 8360 kr.

Nordea-analytikeren vurderer, at uroen på C20 og de øvrige internationale aktiemarkeder langt fra er ovre.

- Jeg tror, at vi stadig vil have udsving det næste stykke tid, indtil vi får nogle nøgletal, der kan bekræfte, at vi er på vej ud af en større nedtur. Det kan vi ikke helt sige endnu, siger Jesper Bamberger.

I toppen af C20 er FLSmidth-aktien at finde, som en blot én blandt håndfulden af grønne papirer.

- Den klarer sig relativt godt set i forhold til råvareaktier i Europa. Det har igen været fremme, at Novo Nordisk og Lundbeckfonden har købt stort op i FLSmidth. Selve signalværdien kan være med til at holde hånden under aktien. En anden mulighed er, at der er investorer, der lukker deres shortpositioner, vurderer Jesper Bamberger.

FLS-aktien stiger med 1,6 pct. til 246,80 kr.

Opmærksomhed er der ifølge analytikeren også på Genmab, der fremlægger regnskab for fjerde kvartal onsdag efter børslukketid.

- Den vil der være meget fokus på - især forventninger til 2016. Jeg tror, at der vil være en del positionering i den i dag og især i morgen, vurder Jesper Bamberger.

Genmab-aktien stiger med 0,5 pct. til 694,50 kr.

Også GN Store Nord tiltrækker sig nogen opmærksomhed, efter at høreapparatselskabet mandag fik løftet kursmålet beskedent. Siden har også britiske Barclays løftet kursmålet til 132 kr. fra tidligere 128 kr. Anbefalingen er uændret "equalweight". Handelsbanken løfter samtidig kursmålet til 140 kr. fra 130 kr.

GN-aktien løftes 0,4 pct. til 129,40 kr.

Medicinalselskabet Novo Nordisk nød godt af det positive danske aktiemarked mandag. Samtidig har Goldman Sachs hævet anbefalingen til "conviction buy". Tirsdag er stigningen dog vendt til et fald på 1 pct. til 335,80 kr.

- Mange af de aktier, der ligger i den nedre del af C20, har haft stigninger på det seneste. Nu tager investorerne formodentlig gevinsterne hjem, analyserer Jesper Bamberger.

Blandt sidepapirerne byder tirsdag på regnskab fra Djursland Bank. Banken har selv en forventning om et basisresultat i den øvre ende af 95-110 mio. kr.

Aktien stiger tirsdag middag med 1,3 pct. til 234,50 kr.