Aktier: Mærsk stiger pænt i positivt marked

A.P.Møller-Mærk ligger pænt til i fredagens aktiemarked hjulpet af positive nyheder fra feltudviklingsplanen for oliefeltet Johan Sverdrup, men også stigende oliepriser spiller positivt ind.

Læs mere
Fold sammen

A.P.Møller-Mærk ligger pænt til i fredagens aktiemarked hjulpet af positive nyheder fra feltudviklingsplanen for oliefeltet Johan Sverdrup, men også stigende oliepriser spiller positivt ind.

Den positive stemning understøttes også af positive BNP-tal fra Tyskland samt Ukraine-aftalen torsdag og en fastholdelse i markedet af de positive forventninger til en løsning på den græske gældskrise.

Det har givet stigninger i USA torsdag aften og i Asien fredag morgen, og de forplanter sig til Europa fredag.

Fredag middag ligger C20 Cap-indekset 0,4 pct. højere i 860,83 kr. og er dermed kun få tics fra rekordniveauet den hidtidige indeksrekord på 866,36 fra slutningen af januar.

A.P. Møller-Mærsk har sammen med sine fire partnere afleveret en feltudviklingsplan for Johan Sverdrup-oliefeltet til Norges olie- og energiminister, Tord Lien.

Maersk Oil står til at få 8,12 pct. af det store offshorefelt, som ejes sammen med Statoil, Petoro, Lundin Petroleum og Det norske oljeselskap. Ifølge Nykredit er den andel som ventet. Det norske oljeselskab er dog så utilfreds med fordelingen, at det ikke har underskrevet aftalen, men ønsker mægling fra de norske myndigheder om ejerskabet af feltet. Mærsk B-aktien stiger 0,8 pct. til 13.060 kr. i den tidlige handel.

Maersk Oil er derimod tilfreds og er i øvrigt interesseret i mere norsk olie.

- Vi er på udgik efter opkøb i Norge, hvis vi kan finde noget, der er pris- og konkurrencedygtigt med god kvalitet. Vi betragter Johan Sverdrup som en platform for at vokse yderligere, fortæller Maersk Oil-chef Jakob Thomasen til Ritzau Finans.

Mærsks B-aktie stiger 1,4 pct. til 13.140 kr., mens A-aktien "kun" stiger 1 pct. til 12.780 kr.

Positiv stemning i råvareaktier i Asien smitter af på FLSmidth, der ellers blev hårdt straffet efter torsdagens regnskab. Aktien stiger 1 pct. til 286,80 kr., men der kan dog også være et element af revanche for torsdagens fald på 4,3 pct.

Danske Bank har dog efter regnskabet nedjusteret anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" og sat kursmålet til 305 kr.

GN får derimod hævet sit kursmål af Danske Bank til 175 kr. fra 153 kr. Aktien sendes dog 0,2 pct. ned til kurs 156,60.

Vindmøllekoncernen Vestas holder stort set torsdagens niveau med en stigning på 0,1 pct. til 268,30. Aktien er dog omkring 13 kr. under niveauet før onsdagens regnskab. ABG Sundal Collier har fredag sænket kursmålet for vindmølleaktien til 285 kr. fra 300 kr., mens fredag morgen bød på en ordre på 48 MW til Vestas. Aktien stiger 1,3 pct. til 271,70 kr., men er stadig knap 10 kr. fra kursen inden regnskabet.

Danske Bank lader rige privatkunder betale negativ rente. Det kan investorerne tilsyneladende lide. Aktien sendes i hvert fald op med 1 pct. til 166,80 kr.

Chr. Hansen er klart i front i C20. Aktien stiger 2,2 pct. til 279 kr. Aktien er blevet smykket med anbefalingen "outperform" af franske Exane BNP Paribas, der har indledt dækning af ingrediensaktien.

NKT stiger 0,4 pct. til 353,60 kr., selvom franske Nexans, der konkurrerer med NKT på markedet for søkabler, fik et større underskud end ventet i de sidste tre måneder af 2014. NKT kommer selv med regnskab for fjerde kvartal om præcis to uger.

SAS letter 3,7 pct. til 14 kr. løftet af medvind fra meldingen om at selskabet vil flytte fly til mindre produktionsselskaber i stigende hast i de kommende år ifølge branchesitet Check-in.dk. Flyaktien er desuden trukket op af, at storbanken HSBC har løftet anbefalingen af SAS-aktien til "overvægt" fra "neutral" og kursmålet til 17,03 kr. fra 14,71 kr.