Aktier: Mærsk skyder frem i optimistisk C20

Foto: BRENDAN MCDERMID.
Læs mere
Fold sammen

Aktierne lader til at følge udviklingen i prisen på olie. Og hvor et dyk i olieprisen mandag medførte røde aktier, er en stigning i olieprisen tirsdag middag med til at trække aktierne i grønt - det gælder ikke mindst Mærsk-aktierne.

Tirsdag middag ligger C20 Cap-indekset til en fremgang på 1,6 pct. til indeks 1012,05.

Dermed følger det danske eliteindeks udviklingen på de internationale aktiemarkeder - ikke mindst de amerikanske, hvor i alt 41 selskaber ind til videre har fremlagt regnskab.

- Forventningerne til især de amerikanske regnskaber er faldet, og dermed har de været bedre end frygtet. Samtidig har positioneringen hos mange investorer været forsigtig på grund af en række bekymringer, hvilket har givet store kassebeholdninger hos fund managerne. Så når markederne stiger, bliver mange fund managere suget ind i markedet, siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg hos PFA, til Ritzau Finans.

Samtidig steg olieprisen sidst på mandagen til over 43 dollar for en tønde Nordsøolie efter at have været nede at snuse omkring de 40 dollar tønden. Og tirsdag middag ligger prisen på Nordsøolien fortsat over 43 dollar tønden.

- Måske er oliemarkedet blevet mere robust, spekulerer Henrik Henriksen.

OLIEPRISLØFT ER GODT NYT FOR MÆRSK

Løftet til olieprisen er godt nyt for A.P. Møller-Mærsk, hvis aktier har fulgt i slipstrømmen på olieprisudviklingen den seneste tid. Mærsks B-aktie endte i mandagens handel 0,1 pct. højere i 8855 kr. efter at have ligget til et fald det meste af handelsdagen.

Samtidig har Danske Markets skruet op for sit kursmål for Mærsk-aktien, der nu lyder på 10.000 kr. mod tidligere 9000 kr. Anbefalingen er stadig "køb", fremgår af data fra Bloomberg.

Tirsdag middag skyder Mærsks B-aktie 3,9 pct. frem til 9200 kr., og begge konglomeratets aktier indtager de øverste pladser i C20, hvor A-aktien stiger med 3,7 pct. til 8925 kr.

Blandt de danske eliteselskaber har også Novozymes medgang. Enzymproducenten kommer med regnskab for første kvartal onsdag. Så tirsdag er sidste dag, hvor investorerne kan positionere sig forud for fremlæggelsen af resultaterne.

Novozymes selv venter en organisk salgsvækst samt en vækst i danske kroner på 3-5 pct. i 2016. På bundlinjen efter skat ventes en resultatvækst på 8-10 pct. Novozymes-aktien stiger 2,4 pct. til 299,80 kr.

DSV KØRER FREM

Også DSV rager opmærksomhed til sig, efter at den schweiziske transport- og logistikkoncern Kuehne+Nagel, der er blandt DSV's konkurrenter, leverede fremgang i indtjeningen i første kvartal, selv om toplinjen skrumpede.

- Regnskabet fra Kuehne+Nagel er en lille pil op i relation til DSV, ikke målt på volumener og omsætning, da der ikke er meget vækst i transportbranchen, men fordi det viser, at de store speditører tager markedsandele, siger Alm. Brand-analytikeren Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

DSV-aktien kører 1,3 pct. frem til 273,10 kr.

Mindre godt nyt er der for Nordea, idet det amerikanske finanshus Jefferies har sænket sit kursmål for bankaktien til 66,44 kr. fra 73,34 kr., mens anbefalingen "hold" fastholdes. Nordea-aktien stiger dog med 1,7 pct. til 64,25 kr. i tirsdagens positive marked.

Finanshuset Kepler Cheuvreux løfter sit kursmål for William Demant Holding til 705 kr. fra 610 kr. i kølvandet af sidste uges messe hos den amerikanske audiologiforening, American Academy of Audiology (AAA), i Phoenix. Samtidig fastholdes anbefalingen "hold", fremgår af data fra Bloomberg.

WDH-aktien går knap 1 pct. frem til 691,50 kr.

Holder formiddagens positive tendenser, vil der i øvrigt være kurslukkerekord til William Demant og Genmab, hvis hidtil højeste lukkekurser er henholdsvis 689 og 954 kr.

CBRAIN ER REGNSKABSAKTUEL

Opmærksomhed kan der også komme til en lille håndfuld sidepapirer - blandt andet Cbrain, der er aktuel med regnskab for første kvartal. Softwareproducenten venter selv for hele året en vækst i omsætningen på cirka 5-15 pct. samt en vækst i indtjeningen på omkring 5-10 pct.

Cbrain vandt mandag en ordre om at levere F2-systemet til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Cbrain har i forvejen leveret F2-produktet til omkring halvdelen af de ministerielle departementer, og selskabet ønsker nu at udbrede produktet til styrelser og institutioner.

Softwareproducenten har desuden ansat en ny direktør til sin amerikanske organisation. Det skyldes, at selskabet noterer en solid interesse for den danske F2-model i Washington. Cbrain-aktien hopper frem med 8,5 pct. til 43,60 kr. forud for regnskabet.

Zealand Pharma er under pres, efter at Nordea har sænket sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er hævet til 125 kr. fra 120 kr. Zealand-aktien falder med 1,1 pct. til 138,50 kr. mandag.

Small Cap Danmark kan komme under teknisk pres tirsdag, hvor der fragår 4 kr. per aktie i udbytte. Aktien daler med 6,4 pct. til 65,50 kr.