Aktier: Mærsk sejler forrest i bred genrejsning

Stemningen er endnu en gang vendt på det danske aktiemarked, der fredag er åbnet i klart og entydigt positivt terræn.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset stiger med 1,4 pct. til 1006,18 efter knap ti minutters handel - samtlige 20 elitepapirer er i fremgang.

Trods nye store lempelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag eftermiddag endte det hele i gråd for de danske aktier, men fredag ser investorerne ud til igen at have noget mere mod på tilværelsen.

ECB havde en dobbelt rentesænkning samt en stor forøgelse af sit opkøbsprogram med i tasken til investorerne torsdag, og det blev også i første omgang tolket positivt med stigende aktier, faldende renter og en svækket euro til følge.

Det blev dog hurtigt udløst af det stik modsatte, da ECB-chef Mario Draghi efterfølgende sagde, at rentesænkningerne formentlig er forbi, medmindre den økonomiske virkelighed pludselig ændrer sig. Fredag morgen er investorerne dog igen begyndt at fokusere på det positive i den nye lempelsespakke, og det giver grønne aktier over hele linjen.

- Der var meget volatilitet i går efter udmeldingerne fra ECB, og det spiller nok stadig investorerne et puds i dag. Den første reaktion på de nye tiltag torsdag var positiv, men så indikerede Mario Draghi, at det nok er slut med rentenedsættelser, og at det er andre værktøjer, man skal have fat i, og så vendte stemningen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Fokus er igen på det mere positive nu, og det giver en god start. Oliepriserne er også i fremdrift igen, og det er positivt for aktierne, fortsætter han.

Selskabsspecifikt er der ikke meget at komme efter fredag. Rampelys er der dog igen til aktierne i A.P. Møller-Mærsk, der endte som prygelknaber torsdag. Oliepriserne er igen vendt rundt fredag, og prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, er atter godt over 40 dollar.

Samtidig venter den ugentlige opdatering på udviklingen i fragtraterne fredag. I sidste uge faldt rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) til det laveste niveau nogensinde, og raterne på de tunge Asien/Europa-ruter tangerede en historisk bund.

I løbet af denne uge har de Maersk Line-konkurrenterne CMA CGM og Hapag-Lloyd annonceret nye ratestigninger på Asien/Europa-ruterne med effekt fra 1. april.

Mærsks B-aktie stiger med 2,9 pct. til 9035 kr. fra start fredag, mens A-aktien løftes med 2,9 pct. til 8855 kr.

Biotekselskabet Genmab fortsætter den gode nyhedsstrøm. For anden gang på en uge kan Genmab således fortælle, at partneren Novartis har indsendt en registreringsansøgning om at få udvidet brugen af kræftmidlet Arzerra (Ofatumumab). Onsdag gjaldt det en europæisk ansøgning, og sent torsdag kom turen så til USA.

Genmab-aktien stiger med 1,3 pct. til 811,50 kr. i fredagens tidlige handel.

Teknisk fokus er der også på GN Store Nord, DSV, ALK-Abelló og Össur, idet der fragår udbytte fra de fire aktier i fredagens handel. De fire selskaber udbetaler henholdsvis 0,99 kr. per aktie, 1,70 kr. per aktie, 5 kr. per aktie og 0,12 kr. per aktie, efter at udbytterne blev godkendt på torsdagens generalforsamlinger.

GN-aktien stiger alligevel med 0,7 pct. til 132,10 kr., mens DSV løftes 1,5 pct. til 283 kr. ALK stiger blandt sidepapirerne med 0,6 pct. til 970 kr., mens Össur-aktien er uændret.

For vagt- og serviceselskabet G4S er der fortsat negativt fokus omkring aktien, der er faldet tungt siden et skuffende regnskab onsdag. Amerikanske Morgan Stanley har sænket sit kursmål for aktien til 18,09 kr. fra 20,21 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. Anbefalingen er fortsat "undervægt".

G4S-aktien falder med 0,5 pct. til 17,72 kr. fra start. Torsdag faldt aktien med 2,8 pct., mens dykket onsdag var på hele 10,1 pct. - det største endagsfald siden maj 2013.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk