Aktier: Mærsk sejlede pænt i grønt C20

Det danske aktiemarked kunne fredag gå på weekend efter en generel positiv handelsdag, hvor blandt andre A.P. Møller-Mærsk og Jyske Bank fik interesse i det ledende C20 Cap-indeks, der steg 0,5 pct. og lukkede i 1035,54.

Medvinden til Mærsk, hvis B-aktie endte 0,5 pct. højere i 11.570 kr., kom blandt andet fra en kraftig bedring i denne uges fragtrater på de store shippingruter ud af Kina.


Det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotpriser på fragt fra Shanghai til en række destinationer i verden, steg med 49,9 pct. til 822,39, efter at indekset de foregående tre uger var faldet 26 pct.


- Det er ikke uventet, men naturligvis positivt, at rederierne nu, hvor vi er på vej ind i højsæsonen har lidt forhandlingskræft i forhold til raterne, siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Det store spørgsmål er ifølge Sydbank-analytikeren, om raterne nu vil begynde at løfte sig fra det historisk lave niveau, de igennem længere tid har befundet sig på.


- Det er svært for alvor at være optimistisk på rederiernes vegne. Ser vi tilbagefald igen hen over de næste par uger, er det i hvert fald vidnesbyrd om, at man går et meget svært andet halvår i møde på ratesiden, vurderer Jacob Pedersen.

Det lyseblå konglomerat fik desuden sænket sit kursmål til 12.000 fra 14.100 af den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley, som fastholdt anbefalingen "ligevægt".

Også Silkeborg-baserede Jyske Bank endte højere blandt eliteaktierne, idet bankaktien sluttede i 354,80 kr. efter en stigning på 2,3 pct. Danske Bank besluttede at løfte kursmålet på Jyske Bank til 380 kr. fra 350 kr., men fastholdt anbefalingen "hold".

- På kort sigt, foretrækker vi fortsat at satse på den danske banksektor gennem andre navne, men med klarhed om kapitalen, vil Jyske Bank se stadig mere attraktiv ud, lyder vurderingen fra Danske Bank i en skriftlig analyse.


Det var dog ikke den eneste bank, som analytikerne hos Danske Bank havde kigget nærmere på. Også Sydbank og Spar Nord fik løftet deres kursmål med henholdsvis 20 kr. til 300 kr. samt 7 kr. til 90 kr. De hævede kursmål gav luft under de to branchekolleger, og Sydbank endte 3,2 pct. højere i 256,90 kr., mens Spar Nord gik 2,6 pct. frem i 80 kr.

Både Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord gør i midten af august status for hvert deres andet kvartal. Dette har Danske Bank, der sluttede 1,0 pct. højere i 212,20 kr., dog allerede gjort i løbet af juli.


Blandt sidepapirerne var der også nyt om Mols-Linien, der sluttede 0,3 pct. højere i 40 kr. En gruppe af utilfredse aktionærer, der kæmper imod, at rederiet bliver overtaget af kapitalfonden Polaris og derefter afnoteret, havde fået samlet opbakning fra 7,5 pct. af aktiekapitalen.


Dermed var gruppen, der kalder sig Mols-Liniens Småaktionærer, ikke langt fra at være oppe på de magiske 10 pct., som er nødvendige for, at de kan blokere for overtagelsen.

Fodboldklubben Brøndby, der endte 0,6 pct. lavere i 1,79 kr., oplyste i en meddelelse, at holdets finske målmand Lukas Hradecky som ventet skifter til tyske Eintracht Frankfurt, der i sidste sæson sluttede som nummer ni i Bundesligaen. Salget vil have en positiv virkning på årets resultat før skat på cirka 15 mio. kr., lød det fra Vestegns-klubben.