Aktier: Mærsk sejlede i plus i græsk gældsmorads

En bestilling på 11 gigantiske skibe var med til at holde A.P. Møller-Mærsk oven vande på et nervøst, dansk aktiemarked, hvor Grækenland nok en gang formåede at skabe usikkerhed blandt investorerne.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende C20 Cap-indeks lukkede tirsdag 0,4 pct. lavere i 1011,63, selvom indekset startede tirsdagen i et lille plus.

Den negative stemning blev skabt af Grækenland, der den 5. juni - grundlovsdag - skal betale et afdrag på 300 mio. euro til Den Internationale Valutafond, IMF.

Det er penge, som grækerne har svært ved at støve op, og derfor forhandler landet i øjeblikket med sine kreditorer. Parterne er der dog langt fra en aftale, sagde formanden for eurogruppens finansministre - den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem - tirsdag eftermiddag. Det skabte yderligere usikkerhed blandt investorerne og sendte aktierne lidt mere ned.

- Investorerne begynder i stigende grad at dække sig ind i forhold til Grækenland. Det har vi set i dag, og det har vi set den seneste måneds tid, hvor europæiske aktier er faldet med omkring 7 pct., siger Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg i Industriens Pension, til Ritzau Finans.

Morten Kongshaug vurderer, at aktierne kan falde yderligere de kommende dage frem mod fredagens deadline, selvom en form for aftale virker mest sandsynligt.

- Jeg tror på en løsning, og det vil kunne betyde, at de europæiske aktier kan stige med op imod 10 pct., hvis det sker. Derimod vil det så se helt modsat ud, hvis parterne ikke finder en løsning, siger han.

Morten Kongshaug beskriver det som lidt af et paradoks, hvor der kun er et rigtig godt og et rigtig dårligt udfald. Der er ingen gråzone.

- Og investorerne hader den slags scenarier, hvor udfaldene kan være så forskellige, siger han.

Selskabsmæssigt var A.P. Møller-Mærsk i fokus i løbet af tirsdagen, da rederiet Maersk Line har kastet omkring 12,3 mia. kr. efter 11 nye skibe, der hver især er 400 meter lange og har plads til 19.630 tyvefodscontainere (teu). Ordren er lagt hos det sydkoreanske Daewoo-værft og skal sikre, at Maersk Line vokser i takt med markedet.

- Vi har stort set ikke bestilt skibe siden 2011 og slet ikke store skibe. Vi har behov for kapaciteten fra 2017, for vi er i et marked, der vokser. Ikke meget som tidligere, men det vokser, siger Søren Toft, der er driftsdirektør (COO) i Maersk Line, til Ritzau Finans.

Nyheden om ordren var muligvis med til at give lidt medvind til Mærsk, der som en af få danske aktier sluttede i plus med en stigning på 1 pct. til 13.390 kr. for b-aktiens vedkommende.

I den anden af skalaen var der jævne kursklø til Novo Nordisk på trods af en nyhed om, at medicinalkoncernen har fået plads i et fint selskab i aktieverdenen, da aktien er blevet indlemmet i det førende Stoxx Europe 50-indeks.

Det kan give medvind til aktien, da investeringsfonde forsøger at fylde op i depoterne, så de matcher indekset. Det så man bare ikke i tirsdagens handel, hvor Novo-aktien dykkede 1,2 pct. til 384,60 kr. Faldet kom dog oven på en stigning på 2,6 pct. mandag, hvor der var rygter fremme om Novos indtræden i indekset.

I bunden af C20 Cap-indekset fandt man også ISS, der uden selskabsnyt dykkede 1,7 pct. til 231,40 kr., mens Chr. Hansen-aktien dryssede 1,1 pct. til 330,20 kr.

Uden for det fine selskab var der fokus på bryggeriet Royal Unibrew, efter at Deutsche Bank indledte dækning af aktien med en købsanbefaling. Det var muligvis med til at give medvind, da aktien steg 0,9 pct. til 243,30 kr.

Der var også været nyt omkring industrikoncernen NKT, hvis datterselskab Nilfisk har købt den britiske servicevirksomhed Contractor for et ikke-oplyst beløb. Contractor har omkring 40 ansatte og omsatte sidste år for 5,3 mio. pund - eller omkring 55 mio. kr.

Derudover har NKT ansat britisk-amerikanske Basil Garabet som administrerende direktør i datterselskabet Photonics. NKT-aktien faldt 0,5 pct. til 400,20 kr.