Aktier: Mærsk satte rekord og vedtog stort udbytte

Der var meget at glæde sig over på A.P. Møller-Mærsks generalforsamling mandag. Ud over vedtagelsen af et stort udbytte faldt begivenheden sammen med kursrekorder til de to Mærsk-aktier, der var stærkt medvirkende til, at C20 Cap-indekset kunne fejre årets 22. lukkerekord.

I det hele taget sprudlede aktiemarkedet løftet af en tro på et europæisk opsving. Dertil kommer, at olieprisen er faldet ganske mærkbart siden torsdag i sidste uge, og at euro atter er begyndt at svækkes mod dollar til gavn for de europæiske virksomheders konkurrenceevne.

Endelig blev der lagt mærke til signaler fra den kinesiske centralbankchef om forestående lempelser af pengepolitikken.


- Vi har set et prisfald på olie og nogle af metallerne, som eksempelvis Pandora er eksponeret mod. Endelig har vi rygter om yderligere stimuli i Kina, som er med til at trække aktierne både i Asien, men også i Europa, siger aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset sluttede 1,7 pct. højere i 990,23 efter en bredt funderet optur med stigninger i samtlige eliteindeksets 20 medlemmer. I alt satte fem af eliteaktierne rekord.

A.P. Møller-Mærsk var hele mandagen at finde i toppen og steg med 2,4 pct., eller 380 kr., til 16.410 kr. Det var tilsyneladende et stort udbytte, som tiltrak sig opmærksomhed.


- Vi ser en positionering i forhold til dividende, og det kan sagtens være medvirkende til, at Mærsk trækkes op. Der kan være nogle skatteovervejelser i forhold til at trække gevinsten ud som dividende frem for en kursstigning, siger Otto Friedrichsen.


Mandag på generalforsamlingsdagen var sidste mulighed for at få ret til Mærsks udbytte for 2014, der omfatter et almindeligt udbytte på 300 kr. og et ekstraordinært udbytte på 1671 kr. fra salget af Mærsks aktiepost på 20 pct. i Danske Bank. De aktionærer, der ejer aktien ved børsdagens afslutning, får pengene ind på deres konti på tirsdag efter påske.


I toppen af eliteindekset var også Pandora, der kunne glæde sig over prisfald på sølv og guld de seneste to børsdage. Aktien steg med 3,9 pct. til 629 kr.


Ingredienskoncernen Chr. Hansen fik løftet kursmålet hos den svenske storbank SEB til 300 kr. fra 270 kr. Chr. Hansen har dog for længst passeret det kursmål og lukkede i 320,70 kr., hvilket ligeledes er det højeste niveau nogensinde. SEB's anbefaling er uændret "hold".

Blandt mandagens største vindere var en genganger fra fredag i form af Genmab. Fredagens løft på 10,7 pct. var trukket af et massivt kursmålsløft hos investeringsbanken Carnegie samt den tyske rival Morphosys tab af sin amerikanske partner Celgene. Mandag steg Genmab yderligere 3,2 pct. til 532,50 kr., hvilket betød, at aktien mere end indhentede tabene på sammenlagt 12,6 pct. onsdag og torsdag i sidste uge, hvor der blev solgt en stor klump Genmab-aktier til kurs 500, og amerikanske biotekaktier desuden var ramt af kraftige fald.


Fredagens anden store vinder Novo Nordisk tromlede videre mod rekord efter en stigning på yderligere 1,9 pct. til 376,80 kr. Fremgangen kom oven i en stigning på over 10 pct. fredag, hvor Novo genindsendte markedsføringsansøgning for sit langtidsvirkende insulin Tresiba i USA. Status mandag var, at foreløbigt ti finanshuse havde hævet deres kursmål for Novo-aktien efter genindsendelsen af ansøgningen. Desuden har to børshuse, Handelsbanken Capital Markets og Swedbank, løftet deres anbefaling, så den nu er "køb".


Ingeniørkoncernen FLSmidth offentliggjorde sent fredag sin første ordre i første kvartal. Ordren har en værdi af 223 mio. kr. og indeholder levering af materialehåndteringsudstyr til et havneanlæg og en mine i Marokko. Aktien sluttede mandag med en gevinst på 2 pct. til 314,30 kr.


Imens var GN Store Nord at finde nær bunden af C20 Cap-indesket det meste af mandagen. Konkurrenten Plantronics, der ligesom Nettest laver trådløse headset til telefoner, nedjusterede forventningerne ud på eftermiddagen, uden at det dog flyttede ved GN-aktien. GN steg 0,7 pct. til 156,50 kr.


GN's konkurrent på høreapparatmarkedet William Demant satte rekord efter en gevinst på 1,7 pct. 595.


Vestas, der ligesom Mærsk holdt generalforsamling, steg med 0,5 pct. til 290,20 og var blandt de mest afdæmpede islæt i eliteindekset fredag.


Blandt de mindre selskaber var der fremgang til gældsplagede Torm. Rederiet har sammen med kapitalfonden Oaktree Capital Management og en gruppe af rederiets långivere tiltrådt den restruktureringsaftale, som blev lagt frem på Torms generalforsamling. Dermed kan rederiet være på vej til en redning, og det blev modtaget pænt blandt handlerne, som sendte Torm-aktien op med 12 pct. til 0,42 kr. De eksisterende aktionærer, der ikke er långivere, ventes at stå tilbage med bare 2 pct. af rederiet.

/ritzau/FINANS