Aktier: Mærsk samles op - Novo i ny nedtur

A.P. Møller-Mærsk ligger fortsat i spidsen på det danske aktiemarked fredag middag, selv om det lyseblå konglomerat har leveret et regnskab, som den nye topchef Søren Schou selv betegner som utilfredsstillende.

Foto: Linda Kastrup.
Læs mere
Fold sammen

Til gengæld vises hverken FLSmidth og Novo Nordisk nåde efter denne uges regnskabsskuffelser. Begge aktier ligger og roder i bunden af eliteindekset C20 Cap og medvirker til, at udviklingen på indeksniveau er nogenlunde uændret trods medvinden til Mærsk-aktierne. Det danske eliteaktieindeks falder således beskedent med 0,1 pct. til 1019,28.

- Kigger man på indeksniveau, er markedet stille og roligt, men det dækker over nogle pæne bevægelser. Når det kommer til Mærsk, så er det en kraftigere stigning, end vi lige havde forudset, men det er et regnskab, der ikke er så skidt, som man kunne have frygtet, og også indeholder nogle positive elementer, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

MÆRSK MED LILLE OVERSKUD

A.P. Møller-Mærsks andet kvartal af 2016 - der er Søren Skous første regnskab som administrerende direktør - bød på et driftsoverskud på 1779 mio. dollar før af- og nedskrivninger (EBITDA). Der var ventet et EBITDA-resultat på 1724 mio. dollar blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Tallet var dog en markant tilbagegang fra de 2631 mio. dollar, det blev i andet kvartal af 2015 på grund af store fald i både containerfragtraterne og olieprisen.

Desuden levede bundlinjen ikke helt op til forventningerne. Mærsk-gruppen leverede i kvartalet et overskud på 118 mio. dollar efter skat, men før minoriteter, mens analytikerne havde ventet et plus på 256 mio. dollar på den post - dog med store udsving i estimaterne: fra minus 245 mio. dollar til plus 499 mio. dollar.

- Regnskabet er egentligt meget på linje med mine forventninger. Det afspejler, at Mærsk opererer i nogle historisk vanskelige markeder, hvor der er pres på samtlige forretningsben. Men set i lyset af hvordan markederne er i øjeblikket, vil jeg kalde det et godkendt og svagt positivt regnskab, siger Morten Imsgard, Mærsk-analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Hos Alm. Brand Markets omtaler chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen også regnskabet som svagt positivt. Han fremhæver, at konglomeratets driftsresultat, EBITDA, slår analytikernes forventninger, mens bundlinjen altså halter en smule efter på grund af skat.

Han bider samtidig mærke i udviklingen i særligt Maersk Oil og Maersk Line.

- Line har et minus helt nede på bunden, og det er ikke et positivt signal. Transportmængden er større, og det tyder på, at Line har kunnet vinde markedsandele i et svært marked, og omkostningerne er lavere, siger Michael Friis Jørgensen.

Også Mærsk-direktøren fremhæver det svære markeder.

- Det er klart, det er utilfredsstillende for Mærsk-gruppen, men det er lige så klart, at det langt væsentligt skyldes modvind i alle vores markeder og faldende priser, siger topchef Søren Skou på en telekonference efter regnskabet fredag morgen.

For hele 2016 fastholdes de elastiske forventninger om et resultat, der ligger væsentligt under de 3,1 mia. dollar, gruppen tjente sidste år. Også i Mærsk Line ventes et resultat, der bliver væsentligt under niveauet sidste år, hvor det blev til et overskud på 1,3 mia. dollar. Om der er risiko for et underskud, ønsker Søren Schou ikke at kommentere.

På aktiemarkedet er der til gengæld ingen slinger i valsen, og Mærsk A-aktien stiger med 2,9 pct. til 8940 kr., mens B-aktien ligger 2,9 pct. højere i 9330 kr.

FLSMIDTH GRAVER SIG NED

I bunden af eliteindekset falder FLSmidth med yderligere 4,1 pct. til 234,50 kr. efter sit kvartalsregnskab torsdag, der blev mødt med et fald på 6,1 pct.

Goldman Sachs og Danske Bank har begge skåret deres kursmål for FLSmidth-aktien med en tyver til henholdsvis 230 kr. og 260 kr.

Også Jyske Bank er blevet mere negative.

- Vi har nedjusteret vores anbefaling fra "køb" til "reducer", da vi var noget overraskede over, hvor negativt kvartalsregnskabet var. Vi har ellers været positive over for aktien i en rum tid, men vi har svært ved at se, at der er et "recovery" på vej, og vores analytiker har altså mistet tålmodigheden lidt, siger Martin Munk.

NOVO FORTSÆTTER NED

Ud over FLSmidth falder også Genmab og Novo Nordisk med henholdsvis 2,7 pct. og 1,6 pct. til kurserne 1139 kr. og 307 kr. Novo-aktien er dermed faldet over 16 pct. siden offentliggørelsen af sit kvartalsregnskab i sidste uge, hvor ledelsen advarede om prispres i USA.

- Der er stadig efterveerne fra regnskabet og specielt retorikken om priserne, der har skabt bekymring over, hvordan det vil ramme indtjeningen på den lange bane, vurderer Martin Munk.

TDC-aktien falder 0,8 pct. til 36,34 kr. Anbefalingen er blevet sænket af SEB til "sælg" fra "hold".

Blandt sidepapirerne falder Bang & Olufsen med 5,5 pct. til 69 kr. oven i et fald på 0,7 pct. torsdag. Sydbank har sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold".