Aktier: Mærsk ryger i top efter forbedret oliestemning

Den positive udvikling på det danske aktiemarked har taget fart i løbet af formiddagen, hvor selskaber som Mærsk og DSV lægger sig i front.

Foto: CLAUS FISKER.
Læs mere
Fold sammen

Samlet går det ledende C20 Cap-indeks frem med 2,07 pct. til 965,31 kr. kort før middag, og samtlige eliteselskaber ligger i grønt. Den positive stemning skyldes tirsdagens aftale om at fastfryse produktionen af olie samt en pæn lukning på det amerikanske aktiemarked tirsdag, vurderer Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Der er en del fokus på olieprisen i øjeblikket og på den aftale, der kom i hus i går mellem Rusland og Saudi-Arabien. Den skuffede på førstehåndsindtrykket i går, men jeg vurderer, at der i dag er nogle positive vibrationer i forhold til, at parterne nu mødes og forsøger at finde stabiliserende faktorer og understøtte udviklingen i oliepriserne. Der er forlydender om, at Iran og Irak skal mødes i dag og beslutte, om landene skal indtræde i den her aftale også. Det er også med til at skabe en positiv stemning, siger han til Ritzau Finans.

MÆRSK STIGER PÆNT

Mærsk-aktien ligger blandt selskaberne i toppen af C20 Cap-indekset, hvor B-aktien stiger med 3,10 pct. til 8480 kr. Det sker på trods af, at flere finanshuse har nedjusteret kursmålet for A.P. Møller-Mærsk. Blandt andet har finanshuset UBS sænket kursmålet med 300 kr. til 9900 kr.

Desuden har kreditvurderingsinstituttet Moody's sænket udsigterne for sin kreditvurdering af A.P. Møller-Mærsk til "stabile" fra tidligere "positive". Kreditvurderingen fastholdes på "Baa1", mens sænkningen af udsigterne betyder, at der formentlig ikke ligger et løft af vurderingen lige om hjørnet.

Det er særligt de vanskelige markedsforhold, der netop nu trykker A.P. Møller-Mærsks to største forretninger, containerrederiet Maersk Line og olieselskabet Maersk Oil, der er baggrunden for ændringen hos Moody's.

Det er onsdagens positive stemning angående olieaftalen, der får konglomeratets aktie til at storme frem ved middagstid.

- Mærsk faldt i går, da olien faldt en smule efter aftalen, fordi man ikke fik et produktionscut. I dag er stemningen lidt anderledes omkring olien, og det er med til at løfte Mærsk i dag. Markedet ser positivt på, at parterne mødes, og det er til gavn for Mærsk, siger Martin Munk.

REGNSKAB FRA GENMAB EFTER LUKKETID

Onsdagens eneste C20-regnskab kommer fra Genmab, som imidlertid først ventes at lægge tallene frem efter børslukning. I regnskabet for fjerde kvartal vil det som sådan ikke være selve regnskabstallene, der vil komme i fokus.

Derimod vil opmærksomheden være rettet mod prognosen for 2016 samt mulige salgstal om kræftmidlet Darzalex, der kom på markedet i USA i slutningen af 2015.

- Der er store forventninger til virksomhedens nye produkt, og det er første gang, at vi får salgsindikationer for det. Der er nogle, der allerede er begyndt at købe ind af aktien i dag, siger Martin Munk.

Aktien stiger 2,01 pct. til 709 kr. onsdag ved middagstid.

FINANSHUS FÅR ØJNENE OP FOR DSV

DSV-aktien stiger også pænt onsdag ved middagstid, efter at finanshuset Morgan Stanley har genoptaget sin analysedækning af det danske selskab. Den amerikanske storbank kommer med anbefalingen "overvægt" og et kursmål på 360 kr. Ifølge Bloomberg News vurderer banken, at DSV allerede i 2017 vil være i stand til at lancere et aktietilbagekøbsprogram på 1 mia. kr., der vil ryge tilbage til aktionærerne. Aktien stiger med 2,94 pct. til 272,70 kr.

BRANCHENYT FRA UDLANDET

Fra udlandet er der også kommet regnskab fra ingrediens- og kemikaliekoncernen DSM, der landede stort set som ventet i fjerde kvartal sidste år.

Regnskabet kan være interessant for Novozymes og Chr. Hansen, idet selskaberne konkurrerer med det hollandske firma inden for henholdsvis udvikling af enzymer til ethanolindustrien og kulturer til fødevareindustrien. Novozymes og Chr. Hansen stiger henholdsvis 2,50 pct. til 291,60 kr. og 2,03 pct. til 407,70 kr.

FLS FORTSÆTTER OPTUREN

På trods af et meget volatilt aktiemarked i 2016 har ingeniørkoncernen FLSmidth formået at levere et positivt afkast. Ifølge iagttagere skyldes det blandt andet, at hedgefonde har mindsket eller droppet shortpositioner ved at købe op i aktien. Onsdag fortsætter FLSmidth den opadgående kurve og stiger 2,8 pct. til 256,80 kr.

Uden for eliteindekset har Topdanmark fået skåret kursmålet hos Mediobanca med 7 kr. til 183 kr. Anbefalingen er fortsat "neutral" ifølge Bloomberg. Aktien i forsikringsselskabet stiger 2,8 pct. til 149,60 kr.

Slutteligt har vagt- og serviceselskabet G4S, hvis danske notering snart kan være fortid, fået sænket kursmålet hos den britiske storbank HSBC, som nu har kursmålet 19,60 kr. mod tidligere 21,75 kr. Anbefalingen fastholdes på "hold". G4S-aktien stiger 2,0 pct. til 19,25 kr. på den københavnske fondsbørs.