Aktier: Mærsk presser dansk marked i minus

Det danske aktiemarked starter ugen med røde aktiekurser, hvor A.P. Møller-Mærsk er blandt de mest faldende aktier.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter få minutters handel dykker C20 Cap-indekset 0,9 pct. til 983,52, og dermed stopper sidste uges positive tendenser, hvor aktierne samlet set steg omkring 3 pct.

Bag sig har investorerne weekendens G20-møde i Shanghai, hvor 19 af de største økonomier i verden og EU blev enige om at gøre mere for at øge væksten, men ikke fik sammensat en samlet indsats.

Det bliver mødt med en vis skuffelse blandt investorerne og er ifølge Nordea med til at påvirke stemningen på de finansielle markeder.

Blandt investorerne vil fokus være rettet mod Bruxelles, hvor der klokken 11 bliver offentliggjort statistik over forbrugerpriserne i eurozonen i februar.De ligger i øjeblikket omkring 0 pct., hvilket er langt fra Den Europæiske Centralbanks mål på 2 pct., og et svagt tal vil formentlig lægge yderligere pres på banken, som kan blive tvunget til yderligere pengepolitiske stimuli.
MÆRSK OG ISS DYKKER

Der er ikke de store selskabsnyheder at handle på i mandagens handel. Mærsk-aktien dykker 1,1 pct. og er med til at presse indekset, hvilket kan skyldes et fald i olieprisen siden fredag.

Fald er der også hos servicekoncernen ISS, der inden regnskabet onsdag falder 2,3 pct. til 235,20 kr.
Der er også mindre fald til medicinalselskabet Novo Nordisk, selv om selskabets diabetesmiddel Tresiba ifølge Børsen har haft et godt salg på det seneste. Novo-aktien åbner 0,8 pct. lavere i 354,10 kr.

For investorer med hang til William Demant, der blandt andet producerer høreapparater, vil dagen være den sidste til at handle inden regnskabet tirsdag.

Handelsbanken har inden da sænket kursmålet for aktien med 25 kr. til 675 kr. og beholdt anbefalingen "akkumulér". William Demant-aktien falder 1,3 pct. til 588,50 kr.


I en anden sektor har investorer med interesse i transportvirksomheden DSV fra morgenstunden kunnet læse regnskabet fra den schweiziske rival Panalpina.

Selskabet kom ud af fjerde kvartal med fremgang på driften, som steg med knap 12 pct. til 24,9 mio. schweizerfranc trods vigende indtægter.

For 2016 regner selskabet med behersket markedsvækst på 1-2 pct. Panalpina venter dog at kunne vokse mere end markedet. DSV-aktien dykker 1 pct. til 278,40 kr.
Onsdag kommer der regnskab fra rederiet Norden, men inden da kan investorerne se på tallene fra konkurrenterne Pacific Basin og Jinhui, der begge holder til i Hongkong. Norden-aktien falder 0,7 pct. til 92,10 kr.

BIOTEKSELSKAB MED TOM KASSE I 17

Uden for C20 er der stort pres på det dansk-franske biotekselskab Onxeo, der blandt andet indeholder resterne af det tidligere Topotarget.

Selskabet kom sent fredag med regnskab for 2015, og det viste stor tilbagegang i det forløbne år.

Omsætningen faldt med 18,6 mio. euro til 3,5 mio. euro, mens driften viste et minus på 22,4 mio. euro - en forværring på 16,8 mio. euro i forhold til 2014.

Samtidig oplyser selskabet, at der kun er penge i kassen frem til midten af 2017, og investorerne virker en anelse bekymrede, da aktien dykker 8,4 pct. til 20,60 kr.

Tøjkoncernen IC Group må se sin aktie falde 5,6 pct. til 220,50 kr., da der mandag fragår et ekstraordinært udbytte på 14,65 kr., som aktionærerne får kastet i deres retning, efter at virksomheden har solgt sine aktier i tøjselskabet DK Company. Faldet er dog kun på 13 kr., så ser man bort fra udbyttet, er der tale om en mindre stigning.
Mandagens eneste regnskab blandt selskaberne på fondsbørsen i København kommer fra investeringsselskabet Luxor, der gør status for udviklingen i første kvartal 2015/16. Aktien er ikke handlet fra start.

/ritzau/FINANS