Aktier: Mærsk-opkøb sender aktien op i grønt C20

Det er A.P. Møller-Mærsk, der sætter dagsordenen på det danske aktiemarked mandag, efter at det er kommet frem, at selskabet har indledt opkøbsjagt på flere fronter.

Foto: CLAUS FISKER

I weekenden blev det nemlig bekræftet, at Mærsk taler med rederiet Neptune Orient Lines (NOL), der har base i Singapore, om at overtage selskabet. Det samme gør franske CMA CGM, og Neptune Orient Lines har nu bekræftet, at selskabet har indledt forhandlinger med begge parter.

- Det var ikke umiddelbart den overtagelse, vi anså for værende mest sandsynlig, da Mærsk næsten lige har købt skibe, og denne handel vil jo blot øge kapaciteten yderligere. Det ligner en af Mærsks gamle discipliner om at geare op i nedture for at stå endnu stærkere i den næste optur, siger Michael Borre, der er chefaktiespecialist i Nordea, til Ritzau Finans.

Og dér ophører opkøbsplanerne ikke, for mandag før børsåbning meddeler Mærsks olieselskab, Maersk Oil, at det har indgået aftale om køb af landbaserede olieaktiver i Kenya og Etiopien fra Africa Oil Corporation, der sælger halvdelen af sine aktier i sammenlagt fem efterforskningslicenser.

Maersk Oil lægger en forudbetaling på 365 mio. dollar, inklusive efterforskningsomkostninger. Desuden er der fremtidige betalinger på op til 480 mio. dollar.

Nyheden giver mandag morgen medvind til rederiet, hvis B-aktie stiger 1,3 pct. til 10.650 kr.

Medvind er der også hos vindmølleproducenten Vestas, som i kølvandet på torsdagens imponerende regnskab har fået hævet sit kursmål hos en række finanshuse. Mandag er også SEB blevet mere optimistisk på vegne af Vestas og hæver derfor kursmålet for aktien til 455 kr. fra 415 kr., mens Carnegie har hævet sit til 450 kr. fra 410 kr. Begge anbefaler uændret "køb", fremgår det af data fra Bloomberg News. Vestas-aktien stiger mandag 0,6 pct. til 420,80 kr.

Samlet stiger det danske eliteindeks, C20 Cap, kort efter børsåbning med 0,5 pct. til 1018,76.

Helt i top ligger den volatile Genmab-aktie, som stiger 1,4 pct. til 715 kr. efter flot omtale fra Økonomisk Ugebrev Formue, der hæver kursmålet til 1200 kr. på 12 måneders sigt med en "klar købsanbefaling".

I bunden af C20-indekset ligger Novo Nordisk, hvis Victoza-middel ikke formåede at beskytte mod hjerte-kar-sygdomme i et mindre eksternt studie med 300 patienter. Studiet, som Novo ikke har andel i, blev gennemført af organisationen Heart Failure Clinical Research Network og var finansieret med statslige midler, rapporterer Reuters.

Novo-aktien falder 0,9 pct. til 375 kr.

Efter aktiehandlerne gik på weekend fredag, kom Simcorp med regnskab for tredje kvartal. I den forbindelse blev selskabets forventninger til hele året fastholdt.

- Det var et solidt regnskab, som var endnu bedre end ventet og hjulpet godt på vej af en stærk ordreindgang, siger Michael Borre.

De handlende kvitterer fra morgenstunden mandag og sender Simcorp-aktien op med 4,2 pct. til 374 kr.

Før børsåbning var der periodemeddelelse fra Copenhagen Network, der førhen hed Comendo. Selskabet skriver i meddelelsen, at det som tidligere nævnt arbejder med to planer, hvor den ene mulighed er en solvent og struktureret nedlukning af selskabet. Tvivlen om fremtiden følger, efter at selskabet sidste år solgte sine aktiviteter til j2 Global Ireland.

Heri fremgår det også, at den anden plan er at undersøge muligheden for, at Copenhagen Network tilføres en ny erhvervsmæssig aktivitet og en ny betydelig hovedaktionær. Aktien er efter 5 minutters handel endnu ikke blevet handlet og ligger dermed fortsat i 0,695 kr.

Resten af mandagen vil byde på kvartalsregnskaber fra Kreditbanken, Jutlander Bank, Totalbanken og Andersen & Martini.