Aktier: Mærsk og Vestas trak C20 i rødt

Det danske aktiemarked krydsede i løbet af mandagen adskillige gange stregen mellem minus og plus. Til sidst vægtede de faldende aktier dog tungest, og eliteindekset, C20 Cap, endte 0,3 pct. lavere i 966,93.

Foto: Henning Bagger

Vestas-aktien var tynget af spekulationer om, at selskabets administrerende direktør, Anders Runevad, kan være i spil til en stilling som topchef hos Ericsson, mens Mærsk var presset af en dollarsvækkelse og måske også usikkerhed forud for onsdagens regnskab for første kvartal.

Aktiviteten på markedet var dog generelt afdæmpet og blandt andet påvirket af, at Europas store finanscentrum, London, holdt lukket på grund af Bank Holiday.

- Det er relativt stille og roligt og fladt på markederne. Nu er det også en kort uge, og det britiske marked holder mandag lukket, hvilket også betyder noget for omsætningen. Det tager lidt af volatiliteten ud af markedet, at der er nogle aktører, der mangler, siger senior aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

I C20 var der fald i 11 og stigninger i syv af indeksets aktier, mens de resterende to altså endte uændret.

VESTAS I MODGANG

Vestas faldt mest i indekset, efter at selskabets administrerende direktør, Anders Runevad, i den svenske erhvervsavis Dagens Industri blev nævnt i et kandidatfelt, der ud over svenskeren består af tidligere chef for Tele2 Mats Granryd og chef for Hexagon Ola Rollén, som afløser for Hans Vestberg, der sidder i det varme chefsæde hos Ericsson.

- Det kunne godt være en plausibel forklaring på faldet i Vestas-aktien, for Runevad har om nogen været med til at få vendt udviklingen i Vestas. Det ville være en bet, hvis han lige pludselig skulle væk fra Vestas i den her fase. Der kan også være tale om noget profithjemtagning efter den store stigning i aktien fredag efter regnskabet, siger Martin Munk.

Vestas-aktien faldt 2,7 pct. til 452,60 kr. efter en stigning på 4,5 pct. fredag, da selskabet leverede et bedre regnskab for første kvartal end ventet. Analytikerne hos Nordea har efter regnskabet i øvrigt lagt 10 kr. ekstra på kursmålet til 540 kr. og gentaget en købsanbefaling for vindmølleaktien.

DANSKE BANK HÆVET TIL KØB

I feltet med faldende aktier lå også aktierne i A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie endte dagen 2,4 pct. lavere i 8920 kr. Mærsk kommer onsdag med regnskab for første kvartal, der har været præget af historisk svage fragtrater og en oliepris langt under de seneste års niveau. Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates ventes kvartalet at have budt på et beskedent nettoresultat på 95 mio. dollar.

Danske Bank fortsatte derimod de positive takter fra fredag, da storbanken leverede et bedre regnskab for første kvartal end ventet. Efter regnskabet har analytikerne hos DNB hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold" og kursmålet til 215 kr. fra 194 kr. Det var med til at sende aktien 0,9 pct. højere i 185,50 kr. efter fredagens gevinst på 3,7 pct.

NORTH MEDIA NEDJUSTERER

North Media annoncerede mandag morgen frasalget af en række udgaver af Søndagsavisen samt ejerandelen i Vestsjællandske Distriktsblade til Sjællandske Medier, der betaler 41,75 mio. kr. for aktiverne.

North Media har i samme forbindelse gennemgået sine budgetter og nedjusterer forventninger til koncernens omsætning til 865-915 mio. kr., og koncernens EBIT før særlige poster til et underskud på 25-55 mio. kr. Tidligere ventede North Media en omsætning på 880-930 mio. kr. og et driftsunderskud på 20-50 mio. kr. Aktien i North Media steg 0,7 pct. til 13,90 kr.

Alm. Brand faldt derimod 2,3 kr. - eller 4,8 pct. - til 46,00 kr. Det skyldes dog, at aktien for første gang handledes uden retten til et samlet udbytte på 3 kr. per aktie fordelt mellem et ordinært udbytte på 1,5 kr. og et ekstraordinært udbytte på ligeledes 1,5 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk