Aktier: Mærsk og Pandora i toppen af C20 - renterne faldt

759438529.jpg

Pandora og A.P. Møller-Mærsk tog teten på det danske aktiemarked torsdag, hvor stemningen overvejende var god.

C20 Cap-indekset steg for tredje børsdag i træk - denne gang med 0,8 pct. til 1128,13 - og fremgangen var blandt andet et resultat af, at Mærsk er inde i en god periode.

B-aktien i rederiet steg 2,9 pct. til 11.220 kr. og er steget med lige over 1000 kr. i løbet af en uge. Fremgangen kommer efter en periode med modvind.

»Det var, som om at vi fik et stemningsskift i fredags, hvor vi fik nyt om en stabilisering af raterne (på Asien-Europa, red.). Det var med til at udløse noget købsinteresse,« siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Mærsk-aktien var torsdag genstand for en artikel i Børsen. Efter år med faldende toplinje og prispres er selskabet nu inde i en fase, hvor der skal sættes turbo på, vurderer topchef Søren Skou. Han varsler, at Mærsk er et vækstfirma senest i 2023.

Pandora steg 3 pct. til 626,50 kr. og er ifølge Martin Munk generelt positivt påvirket af nogle indberetninger, der tyder på, at udenlandske kapitalfonde så småt er begyndt at skrue ned for de væddemål, de har indgået på, at aktien vil falde.

Når det kommer til Vestas, der steg 2,1 pct. til 400,20 kr., er der ifølge Martin Munk ikke noget klart svar på, hvorfor investorerne atter har fået appetit på aktien, ud over at også den har været igennem en urolig periode med store fald.

Nyt var der også fra Genmab, der rundede endnu en milepæl med kræftmidlet Darzalex, hvilket udløste en gevinst på omkring 125 mio. kr. fra partneren Janssen. Genmab steg med 2,5 pct. til 1230 kr.

Det danske obligationsmarked vendte rundt torsdag og lukkede med mindre rentefald efter afdæmpede inflationstal fra eurozonen og decideret svage væksttal fra hjemmefronten.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation åbnede højere, men vendte rundt i løbet af formiddagen og sluttede 2 basispoint lavere i 0,43 pct.

Vendingen satte ind kort før og efter offentliggørelsen af en inflationstakt i eurozonen på 1,5 pct. på årsbasis i oktober mod ventet 1,6 pct. blandt økonomerne ifølge Bloomberg News. Dermed ser prisstigningstakten ikke ud til at karambolere med Den Europæiske Centralbanks planer om fortsat at føre en lempelig pengepolitik.

Herhjemme havde Danmarks Statistiks væksttal for tredje kvartal umiddelbart ikke indflydelse på renterne i morgenens handel, men statistikken vakte økonomernes opmærksomhed.

Væksten blev opgjort til minus 0,6 pct. fra andet kvartal - det største fald siden 2011. Opgjort på årsbasis voksede økonomien med 1,3 pct. mod ventet 1,7 pct. ifølge Bloomberg News.

Selv om vækstnedgangen er skuffende, er det ikke begyndelsen på en ny nedtur, skriver cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen, der dog skruer vækstskønnet ned til 1,8 pct. fra 2,2 pct., i en kommentar.