Aktier: Mærsk og Novo sendte C20 frem trods Lundbeck-nedtur

Foto: Torkil Adsersen

De danske aktier fik en god start på ugen, hvor stigninger til Mærsk, Novo Nordisk og Chr. Hansen var med til at trække markedet frem.

C20 Cap-indekset blev dog bremset af et markant kursfald til Lundbeck, der skal se sig om efter en ny topchef, da Kåre Schultz har sagt op. Eliteindekset lukkede mandag 0,8 pct. højere i 1173,59 med 17 af 20 aktier i plus.

- Der har været mere risikovillighed på markedet i dag. Der kom ingen nye affyringer af missiler fra Nordkorea i weekenden, og orkanen Irma var ikke så slem som ventet. Det har givet en vis lettelse i markedet, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

NOVO I KURS 300

Mærsk B-aktien sluttede øverst i C20 med en fremgang på 2,7 pct. til 12.450 kr. uden konkrete nyheder fremme, mens Novo-aktien for første gang i omkring et år nåede kurs 300. Aktien lukkede i 301,60 kr. efter en stigning på 1,6 pct. over dagen.

- Det er længe siden, at Novo har krydset kurs 300. Det har aktien kæmpet med i lang tid, og nu er den brudt igennem, hvilket kan være positivt for kursen, siger Ole Kjær Jensen.

Der var også købsinteresse for Chr. Hansen i mandagens handel, hvor aktien steg 1,5 pct. til 560,50 kr. og lukkede i højeste niveau nogensinde.

Derimod var der kø ved salgsdisken hos Lundbeck, der mandag offentliggjorde en overraskende opsigelse fra topchef Kåre Schultz, der har sagt ja til blive administrerende direktør hos det israelske medicinalselskab Teva.

Han kom til Lundbeck i 2015, og inden mandagens farvel var aktien steget omkring 200 pct. siden annonceringen af hans ansættelse. Afgangen resulterede i et kursfald på 13,8 pct. til 354,90 kr.

- Han har gjort det rigtig godt for Lundbeck og har leveret rigtig gode resultater, så det er en stor kapacitet, Lundbeck nu mister, og derfor er det ikke overraskende, at aktien falder markant, siger Ole Kjær Jensen.

TDC SLUGER RIVAL

Der var også nyt fra TDC mandag, da teleselskabet har købt den mindre konkurrent Plenti for 74 mio. kr. plus gæld.

Med købet får TDC 90.000 kunder og en rival mindre, og på aktiemarkedet blev TDC løftet 1,6 pct. til 36,61 kr.

- Det ser fornuftigt ud, og prisen er også lavere, end man har set ved handler tidligere år. Det giver også en bedre konkurrencesituation, siger Ole Kjær Jensen.

Dong har også udvidet forretningen, da energiselskabet har vundet kontrakt på at opføre verdens største havmøllepark i Storbritannien kaldet Hornsea Project Two. Alligevel faldt aktien 0,2 pct. til 331,40 kr.

- Det er vundet til en lavere pris, end vi tidligere har set, og det kan også være derfor, at aktien ikke har kunnet følge med markedet i dag, siger Ole Kjær Jensen.

Uden for C20 fik Simcorp en god start på ugen. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har ifølge Bloomberg hævet anbefalingen af softwareselskabet til "køb" fra "hold", og aktien steg 3,4 pct. til 391,50 kr.

SAS fik et lignende løft hos storbanken HSBC og steg 1,8 pct. til 17,30 kr., mens Scandinavian Tobacco Group startede ugen med et kursfald på 0,8 pct. til 110,20 kr., efter at Handelsbanken har startet dækning af aktien med den negative anbefaling "reducer".

/ritzau/FINANS