Aktier: Mærsk og Nets trækker op mens børsdebutant falder

Det danske aktiemarked er fredag åbnet med et lille plus til C20 Cap-indekset, som dermed revancherer sig en smule efter torsdagens nedtur. Efter 15 minutters handel ligger det ledende indeks 0,2 pct. højere i 1159,52 efter et fald torsdag på 1,2 pct., da de globale aktiemarkeder generelt var under pres.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Markedet nyder fra åbningen godt af stigninger i USA efter dansk børslukketid torsdag aften og generelt positive asiatiske markeder fredag. Det japanske Nikkei 225-indeks steg fredag 0,6 pct., efter at Bank of Japan efter dagens rentemøde har fastholdt sin lempelige pengepolitiske kurs.

- Der er en positiv udvikling på aktiemarkederne i Fjernøsten her til morgen, hvilket vi vurderer er trukket af fastholdelsen af den ekstremt lempelige kurs fra Bank of Japan, samt det positive skifte i den amerikanske handelssession i går aftes.

- Udviklingen bør være tilstrækkelig til at de europæiske aktiemarkeder åbner med små plusser her til morgen. Det trækker dog lidt ned, at olieprisen har fortsat den negative udvikling i denne uge og energisektoren er under pres, skrev seniorstrateg Morten Hessner fra Nordea før åbningen i en kommentar.

I USA rettede det brede S&P 500-indeks sig cirka 0,3 pct. efter dansk børslukketid og lukkede i et marginalt minus på 0,2 pct. Futures for indekset peger desuden op med 0,1 pct. fredag morgen.

I C20 Cap topper Nets med en stigning på 1,2 pct. til 124,80 kr. efterfulgt af Mærsk B med en stigning på 0,9 pct. til 12.710 kr. De ugentlige ratetal for containerfragt fra Asien og ud i verden viser fredag ellers et fald på 3,6 pct., fremgår det af data fra Shanghai Shipping Exchange.

I forhold til Mærsk får en artikel i Berlingske Business desuden opmærksomhed, idet avisen skriver, at en selvstændig børsnotering af olie- og gasdivisionen Maersk Oil kan blive næste skridt i opsplitningen af koncernen.

Vestas ligger i bunden af eliteindekset med et fald på 0,5 pct. til 599,50 kr., efter at det franske finanshus Société Générale har fået sænket anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold". Kursmålet er fortsat 515 kr.

Novo Nordisk, hvis B-aktie falder 0,4 pct. til 284,20 kr., har fået hævet sit kursmål til 280 kr. fra 260 kr. af finanshuset Jefferies.

Det er fredag sidste handelsdag i denne omgang i C20 Cap-indekset for William Demant Holding og Nets. William Demant ligger 0,1 pct. højere i 170,60 kr. Pladserne bliver overtaget af FLSmidth, der stiger 0,8 pct. til 398,80 kr., og Nordea, der falder 0,1 pct. til 84,70 kr.

TK Development fastholder i sit regnskab for første kvartal forventningerne om et koncernresultat før skat på 100-120 mio. kr. for hele det forskudte regnskabsår 2017/18. Aktien rykker sig ikke men bliver handlet uændret i 11,40 kr.

Derimod stiger Bavarian Nordic med 1,6 pct. til 356,50 kr. Selskabet har meldt ud, at de endelige resultater af fase 3-forsøget Prospect, der involverer patienter med metastatisk kastrationsresistent prostatakræft, vil være klar i fjerde kvartal.

Der er fredag børsdebut på First North for elbilsfirmaet Greenmobility, der under emissionen solgte 416.666 aktier til 150 kr. stykket. Aktien har dog fået en noget flad start, idet den efter et kvarters handel handles til 145,50 kr.