Aktier: Mærsk og GN trodsede Kina-presset marked

I et altovervejende rødt aktiemarked trykket af den anden kinesiske devaluering på bare to dage klarede de to Mærsk-aktier og GN sammen med Novozymes at holde sig på plussiden.

De øvrige 17 C20-aktier faldt og trak eliteindekset 2,1 pct. ned i 1006,2.

- Vi blev mødt af overraskelse fra morgenstunden, da Kina endnu engang havde været ude at svække valutaen, og det har sat sit præg på markedet hele dagen. Dels for de sektorer, der er hårdt ramt af sådan en kinesisk devaluering, dels af frygten for, at en valutakrig er ved at blusse op. Det er jo et udtryk for, at kinesisk økonomi ikke har det godt, konstaterer Ole Kjær Jensen, som er afdelingschef i Sydbank.

- I Danmark kan vi se, at det er nogle af de selskaber, der kommer med regnskab torsdag morgen, som ligger i plus - GN store Nord og Mærsk. Og så ser vi en "relief" i Novozymes, og det er måske i takt med, at den er faldet rigtig meget tilbage. Men ellers er det et nervøst marked, bemærker Ole Kjær Jensen.

Mærsk A-aktien sluttede onsdagen 0,4 pct. højere i 11.540 kr., mens GN Store Nord steg næsten 0,4 pct. til 140,90 kr. Novozymes steg 0,1 pct. til 302,40 kr.

Som et par aktier, der er særligt belastet af den kinesiske udvikling, peger Ole Kjær Jensen på Carlsberg og Pandora.


- Carlsberg er jo store i Asien, så Carlsberg er presset af devalueringen. Og så havde vi Pandora med regnskab tirsdag, og siden har flere huse opjusteret kursmål for den. Så den burde alt andet lige stige. Men vi ser en usikkerhed blandt producenter at luksusgoder, og den bliver ramt af stemningen og især stemningen i sektoren, noterer Ole Kjær Jensen.


Carlsberg-aktien lukkede onsdagen med et fald på 3,5 pct. til 572,50 kr., mens Pandora faldt 3,5 pct. til 786,50 kr. fra tirsdagens rekordkurs.


For Genmab var dagen præget af et bemærkelsesværdigt kursskred på cirka 8 pct. pct. i de indledende handler. Endda i et marked, hvor de mere konjunkturstabile medicinalaktier klarede sig relativt pænt.


Biotekselskabet afleverede sit regnskab for andet kvartal efter børslukketid tirsdag med overskud på driften og fastholdte forventninger. Men aktien styrtdykkede fra åbningen onsdag ned til 587 kr. fra en lukkekurs tirsdag på 643,50 kr., og det var en helt uberettiget reaktion, påpeger chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.


- Der er ikke noget i resultatet, som, vi kan se, gør, at den skal falde det, den gør. Vi fornemmer, at der er nogle autogearede turbo-produkter i Genmab-aktien, og det tyder på, at de har været ramt af stop-loss niveauer her til morgen, hvor der ikke var særlig meget volumen i aktien. Og lige pludselig sendte det aktien alt for meget ned. Det er vores bedste gæt, siger Mads Zink.


Siden dykket revancherede prisen sig til et slutniveau på 615,50 kr. svarende til et fald på 4,4 pct.

Onsdag fortsatte Coloplast nedturen efter tirsdagens udramatiske regnskab, der har givet Danske Bank anledning til at nedjustere sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb". Aktien faldt 3,5 pct. til 458,50 kr. efter et fald på 1,9 pct. tirsdag.


De regnskabsaktuelle rederier, D/S Norden og Torm, holdt sig det meste af dagen begge oven vande i det negative marked, men sluttede alligevel dagen med kursfald på henholdsvis 1,2 pct. til 178,90 kr. og 6,0 pct. til 0,07 kr.


Nordens regnskab for andet kvartal overgik klart analytikernes forventninger ifølge estimater fra Ritzau Estimates. Driftsresultatet (EBIT) landede på 36 mio. dollar mod ventet 19,5 mio. dollar. Det er det bedste resultat på den post i 14 kvartaler og blev krydret med en mindre opjustering.


Torm, der for nylig har fået sikret sin fremtid gennem en stor restruktureringsaftale, kom ud af andet kvartal med et driftsresultat før af- og nedskrivninger på 47,1 mio. dollar. Det er et markant løft fra året før, hvor overskuddet lød på 13,6 mio. dollar. Prognosen for EBITDA-indtjening blev opjusteret til 190-230 mio.


Vagt- og serviceselskabet G4S' rapporterede en omsætning på 3409 mio. pund mod 3376 mio. pund i samme periode sidste år, og driftsresultatet (EBITA) steg til 185 mio. pund i første halvår fra 181 mio. pund i den tilsvarende periode sidste år. Det svarer til en fremgang på 2,2 pct.

Samtidigt oplyser selskabet, at det overvejer at lukke sin danske notering. G4S-aktien faldt 1,5 pct. til 27,80 kr.


Vestas har vundet en ordre på 100 megawatt (MW) til det amerikanske marked. Med i aftalen er også en femårig serviceaftale. Det hindrede dog ikke et fald for aktien på 2,7 pct. til 363,80 kr.


Spar Nord Bank kom også med regnskab for andet kvartal, hvor banken øgede sine indtægter pænt og løftede bundlinjen betragteligt. Forventningerne til hele regnskabsåret fastholdes, mens banken løfter sløret for en ny udbyttepolitik med højere udbytte til aktionærerne. Aktien sluttede uændret i 82 kr.