Aktier: Mærsk og Genmab trækker godt ned i bredt fald

Der er langt imellem lyspunkterne på det danske aktiemarked fra åbningen onsdag, hvor Mærsk-aktierne og Genmab er blandt de mest faldende aktier i C20 Cap-indekset, som efter ti minutters handel er faldet 0,9 pct. til 1056,55.

Mærsk er presset af en generelt sur stemning på markedet, krydret med nyheden om at containerrederiet Maersk Line er blevet stævnet i en amerikansk konkurrencesag, hvor der er iværksat en undersøgelse af mulige prisaftaler i rederibranchen.

Maersk Line bekræfter over for branchemediet JOC.com, at rederiet har modtaget en stævning fra de amerikanske myndigheder i forbindelse med en "undersøgelse af den globale containershipping-industri". Ifølge rederiet er der ingen konkrete anklager mod Maersk Line i stævningen.

- En stævning betyder ikke, at et selskab har handlet ulovligt, og den bestemmer ej heller udfaldet af undersøgelsen på forhånd, siger Maersk Line til Joc.com og fastslår samtidig, at rederiet vil "samarbejde fuldt ud med myndighederne".

Derudover er der en historie fremme om, at Mærsk er i slutforhandlinger omkring udvikling af et stort oliefelt i Iran, der støder op til det felt i Qatar, som konglomeratet mistede i juli i fjor.

Kilder med indsigt i forløbet melder således til dagbladet Børsen, at Mærsk skulle have en delegation i Iran, hvor man forhandler med Irans nationale olieselskab, National Iranian Oil Company (NOIC) om udvikling af feltet South Pars, der er verdens største gasfelt.

Mærsk B falder fra start 2,0 pct. til 11.500 kr. efter et fald på 2,6 pct. tirsdag.

Salget af Genmabs middel til behandling af knoglemarvskræft, Darzalex, udviklede sig fladt i februar, viser tal fra Symphony Health Solutions ifølge Bloomberg News. Salget på det amerikanske marked var på 62,04 mio. dollar i februar mod 62,14 mio. dollar i januar.

Salgstallet er en spids svagere, end analytiker i Sydbank Søren Løntoft havde ventet, men det kan blandt andet forklares med færre salgsdage i februar end i januar. Aktien i Genmab falder 2,3 pct. til 1382 kr.

Jyske Bank falder mest i C20 - med 2,6 pct. til 354 kr., svarende til et fald på 9,6 kr. En del af faldet kan dog tilskrives, at retten til 2016-udbyttet på 5,25 kr. er fragået aktien.

Coloplast stiger som den eneste aktie i eliteindekset, og det er med beskedne 0,1 pct. til 516,50 kr.

FLS LØFTES AF GOLDMAN

FLSmidth får positiv opmærksomhed fra Goldman Sachs, som har valgt at hæve kursmålet for aktien til 430 kr. fra 375 kr. Anbefalingen er fortsat køb ifølge Bloomberg News. Det kan dog ikke afværge et fald i aktien, som har startet dagen 0,5 pct. lavere i 378,90 kr.

Nye møgsager om hvidvask er på vej mod Danske Bank og Nordea. Bagmandspolitiet er ved at lægge sidste hånd på efterforskningen af de to banker for ikke at overholde hvidvask-lovgivningen, skriver Finans. De risikerer store beløb i bøde og tabt omdømme, skriver dagbladet Børsen endvidere.

Danske Bank falder 1,7 pct. til 231,70 kr., og Nordea ligger 1,5 pct. lavere i 77,10 kr.

Betalingsselskabet Nets, der falder 1,6 pct. til 108 kr., holder onsdag sin første ordinære generalforsamling som børsnoteret selskab. Formanden, Inge K. Hansen, er klar til at møde vrede aktionærer, efter at kursen på selskabets aktie er faldet fra børsnoteringskursen på 150 kr.

Der kommer onsdag endvidere regnskab fra fynske Skako.

I resten af Europa er der også fald fra start onsdag. Markederne følger dermed tendensen fra USA, hvor de tre toneangivende indeks tirsdag for første gang i mere end 100 dage alle faldt over 1 pct. - og onsdag i øvrigt indikeres åbne med nye fald.

Ifølge senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank skyldes det nuværende pres på de amerikanske aktier, at Federal Reserve med de seneste meldinger har skubbet de forventede rentestigninger lidt ud i tiden, hvilket har sat sig på markedsrenterne og særligt rammer finansaktierne.

Dertil kommer, at vejen til den ekstra finanspolitiske stimuli, som præsident Donald Trump, har lagt op til, kan vise sig at blive længere, end markedet tidligere havde ventet, efter at den nye administration har sat sig for først at få en sundhedsreform i hus - hvilket møder politisk modstand.

- Det skubber til den ekstra stimuli, der skulle komme amerikanske økonomi til gode. Amerikansk økonomi har det jo godt, der er bare nogen områder, man har indkalkuleret, at den ville få det ekstra godt. Der er det, der skal ud, og det kan godt give et par sure dage, sagde Lars Skovgaard Andersen før åbningen til Ritzau Finans.

I forhold til Europa taler han om, at der i dag kan blive tale om en test af, hvordan investorerne ser på europæiske aktier.

- Vi er lidt billigere på nøgletal på aktierne, og der er lidt medvind på cykelstierne med hensyn til meningsmålingerne fra Frankrig. Det bliver lidt en test i dag, om Europa trods alt er lidt billigere, så vi ikke bliver fanget af den her negative amerikanske markedsstemning.

- Jeg regner med, at vi åbner lidt negativt her til morgen. Vi kan ikke helt slippe storebrors skygge, men det bliver spørgsmålet om, hvorvidt vi trods alt gør det lidt bedre end dem, sagde Lars Skovgaard Andersen.

/ritzau/FINANS