Aktier: Mærsk og FLSmidth trækker ned i grønt indeks

Det er de to tunge koncerner A.P. Møller-Mærsk og FLSmidth, der ligger og trækker C20 Cap ned tirsdag morgen. Efter ti minutters handel stiger eliteindekset med marginale 0,01 pct. til 1034,6.

Foto: BAGUS INDAHONO. Arkivfoto: Indonesiens Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

Investorerne er ikke begejstrede for, at den schweiziske storbank Credit Suisse har kigget på en række selskaber, der leverer udstyr til minesektoren, og giver dem kniven. Storbanken ser nu - ud fra et investeringsmæssigt perspektiv - med mere negative øjne på finske Metso og svenske Sandvik, der er konkurrenter til danske FLSmidth. Banken hæfter sig ved, at markedet har stabiliseret sig, men dog fortsat er langt fra fordums styrke.

Det er blandt udtrykt ved, at mineselskaberne - kunderne - har sænket deres investeringer med 60 pct. fra 2012. Og schweizerne spår et fald på 4 pct. i investeringerne i 2017, mens der ikke er ventet en forbedring i 2018.

En aktie i FLSmidth dropper til bunds i C20 Cap med et fald på 0,6 pct. til 248,20 kr.kr.

NY DAG - NYE MÆRSK-SPEKULATIONER

For Mærsks vedkommende er det en faldende oliepris samt spekulationer om koncernens fremtid, der er med til at presse aktien. Den forestående strategiplan for A.P. Møller-Mærsk er kun kendt på Esplanaden - men den giver til stadighed anledning til spekulationer over, hvordan konglomeratet kommer til at se ud, og om dele bliver udskilt, frasolgt eller lukket.

En af de store ubekendte er ifølge Dagbladet Børsen boreforretningen Maersk Drilling, der ifølge avisen går en dyster fremtid i møde. Til gengæld står Maersk Line til at profitere af det sydkoreanske fallitbo, Hanjins kollaps. Mærsk B falder tirsdag med 0,4 pct. til 10.030 kr., mens konglomeratets A-aktie ligger helt i bund med et fald på 0,7 pct. til 9600 kr.

GENERELT AFVENTENDE MARKED

Retningen på C20 Cap er dog ikke entydig, da indekset ligger og vakler omkring nulpunktet. Det er ugens to store centralbankbegivenheder, der får investorerne til at stille sig på sidelinjen - de pengepolitiske møder i den amerikanske centralbank Federal Reserve og den japanske pendant Bank of Japan.

Fra Washington ventes der ikke en ændring i renten, omend usikkerheden så småt er begyndt at vise sig. Mens der fra Japan er der håb om lempelser til yderligere stimulering af økonomien og dermed aktiekurserne, men problemerne hober sig op, og de i forvejen enorme lempelser har hidtil ikke haft den ønskede virkning. Begge banker kommer med meddelelser onsdag.

LIND STRØM AF OPDATERINGER FOR AKTIER

I toppen af eliteindekset ligger Genmab med et plus på 1,0 pct. til 1109 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Den får følgeskab af Nordea, der stiger med 0,5 pct. til 65,85 kr.

For Nordeas vedkommende har det amerikanske finanshus Keefe, Bruyette & Woods løftet anbefalingen af aktien til "outperform" fra "marketperform". Samtidig er kursmålet hævet til 76,86 kr. fra 70,59 kr., viser Bloomberg-data.

Novo Nordisk, der har haft mere eller mindre modvind på aktiemarkedet siden offentliggørelsen af tal for andet kvartal, har fået nedjusteret kursmålet af det norske finanshus ABG Sundal Collier til 350 kr. fra 400 kr., men nordmændene fastholder dog købsanbefalingen.

Novo Nordisk-aktien har haft en usædvanlig svær tid siden halvårsregnskabet, og et fald på over 20 pct. i år har barberet utallige milliarder af selskabets værdi. Novo Nordisk falder tirsdag morgen med 0,4 pct. til 307,60 kr.

Og så har enzymkoncernen Novozymes fået prædikatet "market perform" af finanshuset Bernstein, der indleder dækning af selskabet med et kursmål på 310 kr. Novozymes steg 0,9 pct. mandag til 291,50 kr. Også det britiske finanshus Investec indleder ifølge Bloomberg News dækning af Novozymes-aktien. Det sker med anbefalingen "hold" og et kursmål på 295 kr.

Novozymes falder med 0,2 pct. til 290,90 kr.

Investec er ligeledes begyndt at dække ingrediensvirksomheden Chr. Hansen. Her lyder finanshusets anbefaling på "sælg", mens kursmålet er sat til 375 kr., rapporterer Bloomberg. Aktien falder med 0,3 pct. til 399,50 kr.

Høreapparat-koncernen WDH og kollegaen GN samt medicokoncernen Coloplast er ikke længere blandt den britiske storbank Barclays' fokusselskaber. Dækningen af de tre selskaber er afsluttet med anbefalingerne "ligevægt" til høreapparatkoncernerne og "overvægt" til medicokollegaen. De tre selskaber stiger tirsdag morgen med 0,1-0,4 pct.

B&O SKAL IKKE SÆLGES - DET SKAL NETS

Bang & Olufsen har i månedsvis været udsat for spekulationer om, at selskabet står over for et salg. Men nu slår selskabets bestyrelsesformand, Ole Andersen, fast, at det ikke er tilfældet. B&O falder med 2,1 pct. til 69 kr.

Og så er der kommet godt nyt i årsregnskabet fra Chemometec. Celletæller-selskabets venter fremgang på toplinjen til næste år til 90-100 mio. kr. Og i 2015/16 steg omsætningen med godt 35 pct. til 85,2 mio. kr. Aktien falder dog med 5,3 pct. til 41,40 kr.

Og så er det onsdag morgen, at der er deadline på tegningen af aktier i betalingsservicekoncernen Nets. Der er sat over 100 mio. aktier i udbud, og prisen er meldt ud til at skulle være et sted mellem 130-160 kr.