Aktier: Mærsk og FLS toppede positivt dansk marked

Inspireret af stigende priser på olie og andre råvarer trak aktierne i Mærsk og i FLSmidth onsdag mod toppen blandt de danske C20-aktier, der generelt var i fin form med en stigning i C20 Cap-indekset til 980,11 eller med 0,4 pct. i forhold til tirsdagens slutniveau.

Foto: CLAUS FISKER.
Læs mere
Fold sammen

Mærsk-A aktien steg i toppen af indekset med 5,4 pct. til 10.720 kr. efterfulgt af søsteraktien, B-aktien, der steg 5,2 pct. til 10.990 kr. FLSmidth-aktien blev løftet 4,0 pct. til 253,50 kr. Dermed fulgte aktierne i de to selskaber dagens tendens blandt deres europæiske sektorkolleger.

- Vi driver jo lidt med udlandet, og det er præget af, at der er god gang i "shortcovering" i energi- og råvaresektoren, der virkelig har fået nogle øretæver, konstaterer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen i en kommentar til onsdagens danske aktiemarked.

Novo Nordisk aktien sluttede omvendt tæt på bunden af eliteindekset med et fald på 2,0 pct. til 359,70 kr., og også her var der tale om europæiske afsmitning relateret til stigningen i enerigi- og råvareaktierne:

- Det sker på bekostning af healtcare og biotek i særdeleshed. Der er lidt nedtur i healthcare, og det er sektorbestemt, mener Ole Kjær Jensen.

- De seneste ugers usikkerhed om biotek og medicinal, den fortsætter lidt endnu. Det kom jo med Hillary Clintons berømte "tweet", og den er vi ikke rigtigt kommet over endnu. Så det virker som om, at der noget sektorrotation nu væk fra medicinal og over i energi og råvarer, konstaterer Ole Kjær Jensen med henvisning til den demokratiske præsidentkandidat-kandidats udfald mod høje medicinpriser i USA.

Onsdag eftermiddag var prisen for novemberkontrakter på Brent-olie steget 2,3 pct. til 53,10 dollar per tønde, og på det samlede europæiske aktiemarked var råvareindekset i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indekset steget 2,6 pct.

På den europæiske aktiescene var en af dagens store historie om det mulige bryllup mellem bryggerigiganterne AB Inbev og SABmiller, hvor bejleren, AB Inbev, har forhøjet sit bud på den udkårne til 42,15 pund per aktie. Det er fortsat for ringe, mener SABmiller, men muligheden for en gigantfusion bragte alligevel opmærksomhed til Carlsberg-aktien, der onsdag steg 0,6 pct. til 528 kr.

Det danske bryggeri kan muligvis se frem til en gigantisk rival på det globale ølmarked, men måske også en tiltrængt konsolidering i sektoren.

Uden for C20-regi faldt rampelyset på Zealand Pharma, der har fået en særdeles varm anbefaling med på vejen fra den amerikanske storbank Goldman Sachs, som har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "neutral" og fordoblet sit kursmål til 200 kr.

Zealand-aktien steg 1,3 pct. til 160 kr.

Samme venlige behandling giver Goldman til Lundbeck, hvor anbefalingen blev hævet til "neutral" fra "sælg" med et kursløft onsdag på 3,2 pct. til 190,30 kr. som reaktion.


Flyselskabet SAS præsenterede sine trafiktal for september. De viste en trafikvækst (RPK) på 0,6 pct. og et samlet passagertal på 2,6 mio. SAS' evne til at fylde sine fly, den såkaldte kabinefaktor, steg med 0,6 pct.point til 77,2 pct. Men aktien faldt alligevel 0,8 pct. til 12,50 kr.