Aktier: Mærsk og DSV trak nitterne i rødt C20

Der var store fald på det danske aktiemarked fredag, hvor samtlige aktier i C20-indekset lukkede i rødt med størst tæsk til A.P. Møller-Mærsk og DSV.

Det danske eliteindeks lukkede helt præcist 2,4 pct. lavere i 993,08 på en dag, hvor investorerne ikke havde lyst til at tage for meget risiko ind på bøgerne frem mod et par vigtige nøgletal i Kina i weekenden og næste uges rentemøde i den amerikanske centralbank.

- Råvarepriserne falder fortsat, og der er en generel bekymring for, at det bliver en udfordring for diverse elementer i økonomien.


- Derudover er der nogle kinesiske i nøgletal i weekenden, som man nok gerne lige vil se, og så er der møde i Fed i næste uge. Så vi ser et lidt afventende marked, siger Kim Sejdelin, som er aktiehandler i Jyske Bank.


Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder rentemøde onsdag i næste uge, hvorefter det bliver meldt ud, om banken hæver renten for første gang siden 2006 og dermed starter processen mod en normalisering af pengepolitikken.

Blandt selskaberne var der tæsk til transportkoncernen DSV, der sent torsdag kunne se regnskabet fra selskabets seneste opkøb, UTI Worldwide.


Det var et svagt et af slagsen, hvor omsætningen faldt 18 pct., mens bundlinjen viste et minus på 32 mio. dollar.


Handelsbanken mener dog ikke, at regnskabet bør give anledning til nervøse trækninger hos DSV-aktionærerne, da selskabet tidligere har vist sig i stand til at integrere opkøbte selskaber. DSV-aktien faldt 3,9 pct. til 261,10 kr. og sluttede nederst i C20.

Her havde DSV selskab af A.P. Møller-Mærsk, der fik hug af investorerne trods en bedring i fragtpriserne i den seneste uge.


Raterne for containerfragt fra Kina og ud i resten af verden steg 6,7 pct. i denne uge ifølge tal fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI).


Omvendt fortsatte olieprisen ned fredag, og det presser omvendt indtjeningsmulighederne i forretningsdivisionerne Maersk Oil og Maersk Drilling. Mærsk-aktien faldt 3,2 pct. til 9195 kr.

Der var også udsalg af aktierne hos ingredienskoncernen Chr. Hansen. Det schweiziske finanshus UBS har sænket anbefalingen af aktien til "neutral" fra "køb". Aktien dykkede 2,7 pct. til 413,50 kr.

I samme terræn sluttede Genmab-aktien, der - oven på en stor optur den seneste periode - faldt en anelse tilbage i fredagens handel. Aktien dykkede 3 pct. til 911 kr., selv om Nordea løftede kursmålet for aktien til 1100 kr. fra 949 kr.


Uden for C20 var det store skiftedag hos en række af fondsbørsens mindre selskaber.


Teleudstyrsproducenten RTX siger farvel til topchef Flemming Hynkemejer, men har endnu ikke fundet en permanent afløser. Finansdirektør Jacob Vittrup er midlertidig mand på posten. RTX-aktien dykkede 7,7 pct. til 83,50 kr.

Biotekselskabet Veloxis sagde farvel til William J. Polvino, som bliver erstattet af Craig A. Collard, der overtager lederstolen med omgående virkning.


Skiftet sker som led i en omstilling, hvor Veloxis går fra at være et udviklingsselskab til et kommercielt selskab. Veloxis-aktien faldt 2,3 pct. til 1,70 kr.

Derudover har Roblon ansat ny topchef i form af Lars Østergaard, som kommer fra en stilling som øverste chef i Royal Arctic Logistics. Industriselskabet fyrede tidligere på året Jens-Ole Sørensen. Roblon-aktien faldt 2,5 pct. til 236 kr.