Aktier: Mærsk og Danske Bank trak indeks i mørkerødt

Efter en positiv formiddag lagde de to Mærsk-aktier sig torsdag middag på negativ kurs, og sammen med fald i den tunge Danske Bank-aktie var der dømt en tilbagegang for det danske C20-indeks til forskel fra et par af de store europæiske indeks.

Læs mere
Fold sammen

Eliteindekset sluttede i 1017,7 eller 1,1 pct. lavere end ved lukningen onsdag. Ude i Europa sås til sammenligning stigninger på 0,6 pct. for det tyske DAX-indeks og på 0,4 pct. for CAC 40-indekset i Paris ved danske lukketid.

Mærsk A-aktien sluttede dagen 1,1 lavere i 9375 kr., efter at aktien ved middagstid lå 0,7 pct. højere. B-aktien sluttede 1,4 pct. lavere i 9500 kr. En mulig forklaring er udviklingen i olieprisen over dagen, foreslår chefaktierådgiver i Nordea Torben Høyer.

- Olieprisen startede jo sådan nogenlunde i dag og er nu vendt nedad. Ikke noget dramatisk, men det har måske været med til at presse den. Så får de ikke rigtigt benefit af muligheden for et rateryk, konstaterer han.

Prisen for olietypen Brent begyndte dagen med en stigning på 0,3 pct. for at skifte til et lige så stort fald om eftermiddagen. Ved dansk lukketid var prisen 39,99 dollar per tønde.

Desuden sænkede Jyske Bank først på eftermiddagen sit kursmål for A.P. Møller-Mærsk-aktierne til 11.000 kr. fra 12.000 kr. med henvisning til de markante dyk i netop oliepriserne.

Tæt på bunden af indekset sluttede Danske Bank med et fald på 1,9 pct. til 180,70 kr. og bankkollegaen Nordea med et dyk på 1,7 pct. til 73,30 kr.

Dermed fulgte de to danske storbanker tendensen i Europa, hvor finans-indekset lå lavest i det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 med et fald på 0,4 pct. og med både banker og forsikringsselskaber som negative bidragydere.

Torben Høyer påpeger, at den internationale bankernes bank, Bank og International Settlements i Schweiz, torsdag offentliggjorde en bankrapport, der strammer visse beregninger af risikovægtningen af boliglån til udlejningsbyggeri.

- Umiddelbart ser det ikke ud til at have den store betydning for de store danske banker. Men det kan jo være, at det alligevel giver anledning til skuffelse, påpeger han med henvisning til, at især den nordiske banksektor er hårdt ramt på kurserne torsdag.

I den danske C20-indeks faldt Tryg-aktien 1,9 pct. til 133 kr. Jyske Bank slap med et mildere fald på 0,6 pct. til 307,90 kr.

De tre bankaktier havde også selskab af Genmab, der satte kursrekord onsdag med en stigning på 1,7 pct. til 954 kr., efter at Jyske Bank onsdag øgede sit topsalgsestimat for kræftmidlet Darzalex med 5 mia. kr. til 40 mia. kr. Men torsdag drattede aktien 1,5 pct. til 939,50 kr.

Allernederst i eliteindekset faldt Coloplast 2,8 pct. til 538 kr., efter at udbytte på 8 kr. er fragik aktien.