Aktier: Mærsk og Danske Bank trækker C20 mod fem på stribe

De danske aktier balancerer fredag formiddag omkring udgangspunktet fra torsdag, og dermed bevares muligheden for at tage fem rekorder på fem dage for C20 Cap-indekset, der er steget alle dage i denne uge.

Containerskibet 'Caroline Maersk'. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stort set ligelig fordeling mellem grønne og røde aktier i eliteindekset, men de stigende af slagsen har størst vægt, og samlet stiger C20 Cap med 0,3 pct. til 1127,86.

Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk er med til at trække op fredag efter en uge, hvor også resultatet af første runde af det franske præsidentvalg i weekenden har spillet en afgørende rolle.

Her gav den relativt overbevisende sejr til midterkandidaten Emmanuel Macron anledning til en masse optimisme, og siden har et sæt gode regnskaber været med til at holde gryden i kog.

DANSKE BANK BELØNNES FOR PÆNE TAL

Fredag kom den store regnskabsnyhed fra Danmarks største bank, Danske Bank, der leverede over forventning på både indtægterne og bundlinjen.

På de øvre linjer var det særligt stærke handels- og gebyrindtægter, der trak op, og det forplantede sig hele vejen til bundlinjen, hvor Danske Bank leverede et nettooverskud på 5530 mio. kr. mod ventet 4625 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Forventningerne til hele årets nettoresultat er fortsat 17-19 mia. kr., men med første kvartal er Danske Bank godt på vej mod målet.

Danske Bank-topchef Thomas Borgen er enig i, at banken har fået en god start på året, og han forklarer fremgangen med en forbedret makroøkonomisk udvikling i Norden og en høj kundeaktivitet på tværs af bankens forskellige forretninger.

Danske Bank stiger 1,9 pct. til 246,50 kr.

MÆRSK I OPKØBSFOKUS

A.P. Møller-Mærsk har sat pris på sit opkøb af den tyske rederirival Hamburg Süd, der blev annonceret i december. 3,7 mia. euro skal det lyseblå konglomerat sende tyskernes vej på gældsfri basis, og det er ifølge flere analytikere bestemt ikke i den billige ende.

Til gengæld venter Mærsk at kunne hente årlige besparelser fra synergieffekter på 350-400 mio. dollar, når Hamburg Süd er helt integreret i selskabet. Det ventes at ske med start i 2019.

Investorerne virker dog fint tilfredse, og Mærsks B-aktie stiger med 2,1 pct. til 11.880 kr., mens A-aktien løftes 1,4 pct. til 11.380 kr.

NOVO SKÆVER MOD FRANSK RIVAL

Novo Nordisk havde en forrygende torsdag på fondsbørsen, hvor medicinalselskabet endte øverst på C20-kransekagen uden større bagvedliggende nyheder som forklaring.

Fredag kan det danske selskab se sin franske konkurrent Sanofi overraske positivt med selskabets tal for første kvartal.

Sanofi hentede i januar, februar og marts et justeret overskud per aktie på 1,42 euro mod ventet 1,26 euro blandt analytikerne ifølge estimater fra Bloomberg News.

Salget af verdens bedstsælgende insulin, Lantus, endte stort set på linje med forventningerne, da midlet solgte for 1226 mio. euro mod markedets forventning på 1223 mio. euro. Omvendt skuffede afløseren, Toujeo, ved at have solgt for 192 mio. euro mod analytikernes estimat på 221,7 mio. euro.

Isoleret set faldt Sanofis samlede salg af diabetesmidler med 6 pct. til 1663 mio. euro i første kvartal, hvilket især bliver forklaret med et lavere salg af Lantus på det vigtige amerikanske marked.

Fredag falder Novo Nordisk-aktien med 0,5 pct. til 264,50 kr., mens Sanofi løftes med 1,7 pct. på børsen i Paris.

Samtidig falder Zealand Pharma, der har Sanofi som partner, med 3,9 pct. til 123 kr. efter Sanofis resultater. Første kvartals salg fra det franske selskab gav en beskeden royalty-betaling til Zealand på 8 mio. kr.

MINDRE REGNSKABER I FOKUS

Andetsteds har GN Group fået løftet sit kursmål hos norske ABG Sundal Collier til 190 kr. fra 175 kr., mens anbefalingen "køb" er fastholdt. GN-aktien stiger 0,6 pct. til 177,60 kr.

Det nye kursmål fra ABG er det højeste blandt de omtrent 20 banker og finanshuse, som har registreret kursmål og anbefaling hos Bloomberg News.

Derudover er der et par mindre regnskaber, der påvirker markedet en smule. Nordfyns Bank, der afleverede flotte tal for første kvartal torsdag, stiger igen fredag med 4,1 pct. til 990 kr. Torsdag medførte de flotte tal og en opjustering af forventningerne et plus på 7,1 pct. til aktien.

Samtidig falder den islandske proteseproducent Össur med 1,3 pct. til 28,04 kr. efter sit regnskab for første kvartal, der blev afleveret efter børslukketid torsdag.

Selskabet havde umiddelbart fremgang hele vejen ned gennem resultatopgørelsen, og forventningerne til hele året blev samtidig fastholdt, men det har altså ikke været nok til at tilfredsstille investorerne.

Fredagens absolut mest stigende aktie er den i ejendomsselskabet Nordicom, der løftes med hele 20 pct. til 6,00 kr. Nordicom har gennem de seneste år været i alvorlige problemer men har fået indskudt ny kapital og kan være på vej mod en endegyldig redning.

Det har skabt enorm interesse omkring aktien i 2017, hvor den indtil nu er steget med samlet 361,5 pct.