Aktier: Mærsk og bankerne trak dansk marked op

A.P. Møller-Mærsk bidrog sammen med bankerne og flere andre af de cykliske aktier til en rigtig god stemning på det danske aktiemarked onsdag, hvor store forventninger til USA som vækstlokomotivet var med til at indgyde optimisme hos investorerne.

Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Herhjemme endte C20 Cap-indekset 1,3 pct. højere i 1041,77.

- Der er en stor tro på, at Donald Trump virkelig får sat gang i hjulene i USA, og at det vil have en afsmittende effekt på aktierne, mens der ikke rigtigt er nogen, der taler om en negativ konsekvens ved mulig øget handelsprotektionisme, siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

I USA lukkede det brede S&P 500-indeks tirsdag i rekord, og ved dansk børslukketid onsdag lå indekset til at fortsætte rekordjagten. Det smittede af i Europa, og som tendensen har været siden valget af Donald Trump som præsident, var investorerne særligt glade for de cykliske aktier, som typisk profiterer mest af generel økonomisk fremgang.

Blandt de cykliske hører Mærsk-aktierne, som da også toppede i C20 Cap med stigninger for selskabets A og B-aktier på henholdsvis 3,9 og 3,3 pct. til kurserne 11.330 og 11.860 kr.

- Investorerne går lidt mere efter de cykliske aktier i dag. Til dem hører også bankerne, og du har også DSV og FLS, der ligger godt. Det er en fortsættelse af det, vi har set efter valget af Trump, at man har roteret rundt i sektorerne og blandt andet er gået over i banker samt råvare- og olierelaterede selskaber på bekostning af telekommunikation og health care, forklarer Ole Kjær Jensen.

Der var ligeledes analysenyt ude om Mærsk, idet Credit Suisse løftede kursmålet for aktien med 3 pct. til 12.899 kr. og gentog den positive anbefaling "outperform". Det norske analysehus Fearnley Securities valgte derimod at sænke sin anbefaling af Mærsk-aktierne til "akkumuler" fra "køb", men satte dog kursmålet op til 12.250 kr. fra 11.500 kr.

I toppen af C20 fik Mærsk følgeskab af bankerne. Jyske Bank steg 2,9 pct. til 352,50 kr., og Danske Bank endte 2,6 pct. højere i 228,70 kr. Og blandt de øvrige typisk cykliske aktier steg DSV med 1,6 pct. til 330 kr., og uden for C20 steg FLSmidth med 2,8 pct. til 326,80 kr.

It-selskabet NNIT kom med regnskab, der var påvirket af en sparerunde hos storkunden Novo Nordisk. I fjerde kvartal faldt NNIT's omsætning fra Novo med 16,1 pct., og for 2017 venter NNIT som følge af situationen kun at vokse med 1-5 pct., hvilket er under it-selskabets langsigtede forventninger, som går på at øge salget med mindst 5 pct. årligt.

I forbindelse med regnskabet stopper bestyrelsesformand Jesper Brandgaard, og i stedet vil NNIT have tidligere TDC-topchef Carsten Dilling på posten. NNIT's aktie faldt 6,2 pct. til 182 kr.

Blandt nogle af det mindre aktier var der bemærkelsesværdige udsving i entreprenørkoncernen Arkil Holding og i Victoria Properties. Arkil steg uden bagvedliggende nyheder med 5,1 pct. til 1040 kr., og Victoria Properties lukkede 16,4 pct. højere i 14,90 kr. og er i år dermed steget astronomiske 395 pct., selvom selskabet forleden noterede, at det fortsat har en egenkapital omkring nul kr.