Aktier: Mærsk og bankerne fører an dagen derpå

Det er dagen derpå. Det vil sige dagen, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) kom med længe ventede udtalelser om, i hvilket omfang centralbanken har tænkt sig at stimulere den europæiske økonomi.

Læs mere
Fold sammen

Og trods nye store lempelser fra ECB torsdag eftermiddag endte de danske aktier med at vende pilen nedad. Fredag ser investorerne imidlertid ud til at være blevet mere investeringslystne igen. C20 Cap-indekset stiger som følge med 1 pct. til indeks 1001,90 ved middagstid. Især bankaktierne nyder godt af torsdagens ECB-stimuli. Sammen med Mærsk-aktierne er de primus motor i forhold til at trække det danske eliteindeks op.

- Vi ser en god interesse for bankaktier generelt i Europa på grund af de stimuli, der er blevet sendt ud. Der er blevet tygget og analyseret på udtalelserne, og derfor ser vi en positiv stemning, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans.

BANKER I MEDGANG

Nordea, Jyske Bank og Danske Bank ligger alle i den øverste tredjedel af C20 med stigninger på henholdsvis 2,8 pct. til 72,55 kr., 2,5 pct. til 316,40 kr. og 1,6 pct. til 193,10 kr.

ECB skød på torsdagens møde en dobbelt rentesænkning samt en stor forøgelse af sit opkøbsprogram af sted, og det blev også i første omgang tolket positivt med stigende aktier, faldende renter og en svækket euro til følge. Det hele vendte dog pludseligt rundt, da ECB-chef Mario Draghi på et efterfølgende pressemøde meldte ud, at rentesænkningen formentlig bliver den sidste - medmindre den økonomiske virkelighed skulle ændrer sig.

Fredag middag er investorerne dog igen begyndt at fokusere på det positive i den nye lempelsespakke, og det giver grønne aktier over hele linjen.

MÆRSK STIGER MED OLIEN

Selskabsspecifikt er fredag en relativt stille dag. Aktierne i A.P. Møller-Mærsk, der endte som prygelknaber torsdag, er dog at finde i toppen af eliteindekset, efter at oliepriserne igen er vendt rundt fredag, og prisen på den europæiske referenceolie, Brent, endnu engang har sneget sig over 40 dollar per tønde.

- Olieprisen stiger, og det er alt andet lige godt for Mærsk, forklarer Ole Kjær Jensen.

Til gengæld går det igen den forkerte vej med fragtraten på den tunge rute fra Asien til Nordeuropa - set fra rederiernes synspunkt. Spotpriserne på at fragte en tyvefodscontainer (teu) fra Shanghai til det nordlige Europa faldt denne uge 9 pct. til 211 dollar.

Mærsks B-aktie går frem med 2,51 pct. til 9000 kr. A-aktien stiger med 2,6 pct. til 8835 kr.

COLOPLAST FÅR AKTIEKLØ

Bundskraber i C20 er Coloplast-aktien, der daler, efter at det er kommet frem, at selskabet er blevet forbigået til en stor kontrakt i USA. Ifølge et notat fra det schweiziske finanshus UBS er der tale om Novation/Vizient-kontrakten, som Coloplast ikke er blevet indlemmet i.

Coloplast-aktien falder med 2,9 pct. til 511,50 kr.

Biotekselskabet Genmab fortsætter den gode nyhedsstrøm. For anden gang på en uge kan Genmab således fortælle, at partneren Novartis har indsendt en registreringsansøgning om at få udvidet brugen af kræftmidlet Arzerra (Ofatumumab). Onsdag gjaldt det en europæisk ansøgning, og sent torsdag kom turen så til USA.

Genmab-aktien stiger med 0,1 pct. til 801,50 kr.

STORE UDBYTTEDAG

Teknisk fokus er der også på GN Store Nord, DSV, ALK-Abelló og Össur, idet der fragår udbytte fra de fire aktier i fredagens handel. De fire selskaber udbetaler henholdsvis 0,99 kr. per aktie, 1,70 kr. per aktie, 5 kr. per aktie og 0,12 kr. per aktie, efter at udbytterne blev godkendt på torsdagens generalforsamlinger.

GN-aktien stiger alligevel med 1 pct. til 132,50 kr., mens DSV løftes 0,6 pct. til 280,60 kr., ALK falder med 0,3 pct. til 961 kr., og Össur-aktien glider med 0,4 pct. til 23,90 kr.

For vagt- og serviceselskabet G4S er der fortsat negativt fokus omkring aktien, der er faldet tungt siden et skuffende regnskab onsdag. Amerikanske Morgan Stanley har sænket sit kursmål for aktien til 18,09 kr. fra 20,21 kr., oplyser Bloomberg News. Anbefalingen er fortsat "undervægt".

G4S-aktien stiger med 0,7 pct. til 17,92 kr. Torsdag faldt aktien med 2,8 pct., mens dykket onsdag var på hele 10,1 pct. - det største endagsfald siden maj 2013.