Aktier: Mærsk med i toppen af stigende indeks

Risikoappetitten er fundet frem fra starten af den danske aktiehandel, og det kaster en stigning af sig til det danske eliteindeks, C25, der stiger 0,5 pct. til 1094,80 efter kort tids handel.

Foto: BRENDAN MCDERMID. REUTERS/Brendan McDermid
Læs mere
Fold sammen

Det er blandt andet trukket frem af en tidlig stigning til A.P. Møller-Mærsk. Kort tid efter åbningen stiger alle indeksets aktier.

Markedsdeltagerne kan notere sig et kompromis mellem to af koalitionsparterne i den tyske regering CSU og CDU, hvor parterne er blevet enige om en aftale på flygtninge- og migrationsområdet. Aftalen reducerer frygten for et tysk regeringssammenbrud.

Tyskland vil oprette transitcentre på grænsen mellem Tyskland og Østrig. Aftalen kræver fortsat støtte fra Merkels anden koalitionspartner, socialdemokraterne i SPD, før den kan blive regeringspolitik

Mandag bredte sig en negativ tendens over de europæiske aktiemarkeder, hvor både det engelske, tyske, franske og danske marked faldt. Det danske eliteindeks, C25, sluttede med et fald på 0,7 pct. til 1089,9.

EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I JYSKE BANK

På selskabsfronten er der i Silkeborg ekstraordinær generalforsamling i Jyske Bank, hvor aktionærerne mødes med bankens ledelse, og målet er at få godkendt en ekstraordinær udbyttebetaling på 500 mio. kr. Jyske Bank-aktien stiger 0,2 pct. til 349,20 kr.

Tirsdag kan der atter komme fokus på Lundbeck, der mandag offentliggjorde navnet på sin nye administrerende direktør, og tirsdag morgen er netop den nyhed på de fleste forsider i danske erhvervsmedier.

Medicinalvirksomheden fandt en afløser for den tidligere topchef Kåre Schultz i form af 56-årige Deborah Dunsire, der kommer fra en stilling som administrerende direktør hos det amerikanske biotekselskab Xtuit Pharmaceuticals. Amerikaneren tiltræder sin nye stilling i september - præcis et år efter, at Kåre Schultz meldte sin afgang.

Det blev dog ikke modtaget med jubel blandt aktionærerne, der mandag sendte Lundbeck i bunden af C25 indekset med et fald på 3,1 pct. til 434,30 kr. Tirsdag morgen stiger Lundbeck 0,8 pct. til 437,60 kr.

MÆRSK MED FALD I OTTE DAGE I STREG

Der kan fortsat komme opmærksomhed på A.P. Møller-Mærsk, da det er et af de selskaber, der bliver ramt mest på kursen, når handelsspændingerne mellem USA og Kina og Europa sætter en dæmper på risikolysten.

Mærsks B-aktie er de seneste 30 dage faldet over 21 pct. Her har det dog også spillet ind, af konkurrenten Hapag-Lloyd har nedjusteret forventningerne til 2018 grundet stigende priser på brændstof, der trykker indtjeningen i det tyske selskab.

De seneste otte dage har Mærsk B-aktien noteret sig et fald, og senest mandag faldt aktien 0,6 pct. til 7900 kr.

Men efter kort tids handel tirsdag stiger Mærsk B-aktien 1 pct. til 7976 kr.

Også DSV bliver ramt hårdt af handelsspændingerne. DSV-aktien står noteret for langt flere endagsfald end stigninger de seneste 10 handelsdage, hvor aktien kun har lukket med gevinst to gange. Mandag var ingen undtagelse. Aktien faldt 1,2 pct. til 509,40 kr. DSV-aktien stiger 0,7 pct. til 512,90 kr. tirsdag morgen.

Modsat gik det for ingredienskoncernen Chr. Hansen. Aktien var mandagens topscorer i C25, hvilket en børsmægler over for Ritzau Finans tilskrev aktiens defensive karakter - og tilflugtsmål i tider med uro. Chr. Hansen-aktien steg 2,4 pct. til 603,60 kr.

Chr. Hansen-aktien stiger tirsdag 0,9 pct. til 609 kr. efter kort tids handel.