Aktier: Mærsk med fuld kraft frem i positivt marked

Det danske aktiemarked havde det godt fredag. Det gav mest pote til aktierne i Mærsk, der hjulpet af blandt godt ratenyt sejlede med fuld kraft frem i det toneangivende danske aktieindeks, C20.

Foto: ALY SONG

Det var kun GN-aktien, der faldt på ryggen af en nedjustering fra tyske Commerzbank.

Det blev kun til en enkelt dag - torsdag - med et eliteindeks under 1000. C20 Cap-indekset steg fredag med 1,8 pct. til 1013,11 fredag, og dermed blev torsdagens fald på 1,1 pct. mere end indhentet. Sidste fredag lukkede indekset i 1008,65.

- Markedet er helt modsat torsdag, hvor der var "risk off". Markedet reagerer på alt og er nok måske lidt mere nervøst end tidligere, siger chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans som forklaring på de seneste to dages skiftende humør.

MÆRSK I FRONT

APM-aktierne, der faldt på skuffende Kina-tal torsdag, fik hentet det tabte ind og steg godt 3 pct. til 9800 for B-aktien. Der var også positivt ratenyt fredag.

- Fragtraterne, der kører pænt, sender nok Mærsk lidt mere op, end de ellers ville have gjort i et positivt marked, vurderer Mads Zink.

Maersk Line kunne sammen med konkurrenterne konstatere, at priserne på containerfragt var steget de seneste to uger. Prisen for at fragte en tyvefodscontainer på ruterne fra Asien til Europa, der betragtes som de vigtigste handelsruter, steg med 8 pct. til 755 dollar. Det skriver branchemediet Journal of Commerce.

Priserne på containerfragt bliver normalt offentliggjort ugentligt, men blev ikke oplyst i sidste uge på grund af de kinesiske helligdage, "Golden Week".

Hvis man ser på udviklingen på markedet generelt, steg raterne med 9,8 pct. i den forløbne uge, viser tal fra rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI).

HØREAPPARATER I BUND

Høreapparatselskaberne GN og WDH lå i bunden af C20, men kun GN lukkede i minus.

GN fik sænket sin anbefaling hos tyske Commerzbank til "reducer" fra "hold". Kursmålet røg ned til 129 kr. fra 131 kr.

- Udlandet er de helt store sælgere i dag. Der er sikkert nogle handlere, der har købt ind på de argumenter, der har fået Commerzbank til at nedjustere, siger Mads Zink.

GN lukkede i 142,60 kr. - 0,6 pct. mindre end torsdag. WDH lukkede i 134,30 kr. - 0,1 pct. højere.

NOVO I PLUS

Aktiemarkedets prygelknabe de seneste uger - Novo Nordisk - var i god form fredag og steg uden selskabsspecifikt nyt 1,8 pct. til en slutkurs på 270,50 kr.

TDC RØG AF LISTE

Den amerikanske storbank Goldman Sachs har pillet aktien i teleselskabet TDC af sin liste over de mest anbefalede køb på markedet - den såkaldte conviction buy-liste.

Anbefalingen af TDC lyder dog fortsat på "køb". TDC-aktien lukkede i 37,91 kr. efter en stigning på 0,8 pct.

Danske Bank, der torsdag kunne udråbes som vinder i mobilbetalingskrigen, da Nordea tilsluttede sig Mobilpay, steg med de øvrige banker fredag.

Begge banker steg mere end 2 pct. Danske Bank til 201,90 og Nordea til 68,75 kr.

- Bankerne har det bedst i Europa. Det er modsat torsdag, og det smitter også af herhjemme, siger Mads Zink.

Danske fik i øvrigt også roser af Credit Suisse, der satte banken på sin favoritliste.

SAS OG NETS FORTSAT I FOKUS

Opmærksomheden knyttede sig også fortsat til SAS, efter at både den norske og svenske regering torsdag morgen solgte 23 mio. aktier i selskabet med en rabat på mere end 5 pct.

Det satte kursen under pres og rejste spørgsmålet, om der kan være flere udsalg på vej. De to lande er dog låst det næste halve år - 180 dage - hvor de er forpligtet til ikke at sælge flere aktier. SAS-aktien steg 2,6 pct. fredag til 11,90 kr. efter et dyk på 8,7 pct. torsdag.

Nets fik også fokus fredag, efter at papiret i torsdagens handel ellers faldt helt uden for det interval, som aktierne blev udbudt til i forbindelse med børsnoteringen i september, hvor prisen endte på 150 kr. Nets faldt videre, og en aktie i selskabet kostede ved lukketid 128,50 kr. - 0,5 pct. mindre end torsdag.

Aktien har været noteret 16 handelsdag og er kun steget fire dage.

Der sås tvivl om, hvorvidt Deutsche Bank allerede har opbrugt hele sit mandat til at lave støtteopkøb efter børsnoteringen - hvilket kan have været med til at presse aktien de seneste dage.