Aktier: Mærsk løfter C20 Cap i rekord - Matas i stort kursskred

Løftet særligt af Mærsk-aktierne, Coloplast og Dong Energy ligger det danske C20 Cap-indeks onsdag middag med et plus på 0,5 pct. til 1192,07, hvilket vil være rekord, hvis niveauet holder dagen ud.

Aktier: Mærsk løfter C20 Cap i rekord Fold sammen
Læs mere
Foto: ENRIQUE CASTRO SANCHEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er femte stigning på seks handelsdage for indekset, som i løbet af formiddagen satte intra-dag rekord med noteringen 1193,46. Blandt sidepapirerne falder aktien i materialisten Matas markant efter en nedjustering af forventningerne.

I resten af Europa er der mere tale om en flad udvikling i de store toneangivende indeks.

C20 KLARER SIG GODT

»Det er et meget roligt marked i Europa, hvor indeksene ligger ret faldt. Herhjemme ligger vi lidt højere som følge af nogle gode bevægelser i aktier som Coloplast, Mærsk og Novo,« siger senioraktierådgiver Martin Muk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Mens markederne i London, Paris og Frankfurt ligger næsten uændret, så stiger det spanske marked pænt med 1,3 pct., efter at Cataloniens politiske leder, Carles Puigdemont, valgte en mere forsonlig vej i spørgsmålet om regionens uafhængighedsønske.

»Vi er lidt i venteposition, før vi for alvor får skudt gang i regnskaberne for tredje kvartal. Der kommer en perlerække af bankregnskaber blandt andet fra USA nu her de kommende dage,« siger Martin Munk.

Herhjemme topper Coloplast i C20 med en stigning på 2,0 pct. til 545,50 kr., hvilket sker tilsyneladende uden selskabsspecifikke nyheder. Martin Munk noterer dog, at der er interesse fra udenlandske investorer i aktien.

»Udlandet har været pæne købere i aktien fra morgenstunden,« siger han.

MÆRSK REJSER SIG EFTER FALD

Derudover er der plusser til Mærsk, hvis B-aktie stiger 1,8 pct. til 11.720 kr. Selskabet fortalte sent tirsdag, at salget af Maersk Tankers til Mærsk-familiens investeringsselskab nu endeligt er gennemført.

»Det kunne godt ligne noget »rebound« oven på en rigtig skidt periode for aktien. Det har primært været Maersk Line-delen, der har trukket aktien ned, efter at raterne ikke har artet sig så godt, som man kunne have håbet på,« siger Martin Munk.

Dong Energy fortsætter endvidere de positive takter og er igen på vej til at sætte rekord efter en stigning på 1,3 pct. til 383,80 kr. Desuden stiger Novo Nordisk 0,7 pct. til 309,10 kr., måske løftet af en markedsanalyse fra Global Market Insights, som forud markant vækst på diabetesmarkedet de kommende år.

MATAS PRESSET AF NEDJUSTERING

I feltet uden for C20 skiller Matas sig ud med et fald på 12,6 pct. til 83,50 kr. Det er en reaktion på, at selskabet har nedjusteret forventningerne til 2017/18, der ellers blev fastholdt i regnskabet for første kvartal for bare halvanden måned siden.

Efter et svært andet kvartal af 2017/18, som sluttede med udgangen af september, venter Matas nu en svag tilbagegang i den underliggende omsætning i butikkerne mod en tidligere ventet mindre fremgang. Samtidig skrues forventningerne til driftsindtjeningen ned med i omegnen af 100 mio. kr.

»Som følge af, at salgsudviklingen i andet kvartal 2017/18 var lavere end ventet, det utilfredsstillende resultat for første kvartal 2017/18 samt en forventning om, at det nuværende pres på dækningsgraden vil fortsætte i regnskabsårets andet halvår, justeres forventningerne til helåret,« skriver Matas.

Nedjusteringen har også allerede fået konsekvenser hos Nordea, der har sænket kursmålet for Matas-aktien til 65 kr. fra 80 kr., viser data fra Bloomberg News. Anbefalingen er fortsat "sælg". Endvidere har Jyske Bank sænket kursmålet til 100 kr. fra før 120 kr., men gentaget en købsanbefaling.

Matas blev børsnoteret til 115 kr. per aktie i sommeren 2013.

ANALYSEÆNDRINGER SPILLER ET PUDS

Tilbage blandt eliteaktierne spiller ændringer fra analytikerne også en rolle.

Ingrediensselskabet Chr. Hansen Holding har fået løftet sin anbefaling hos svenske SEB til "køb" fra "hold", hvilket bidrager til at løfte aktien 0,8 pct. til 545,50 kr.

Derudover har GN Group fået løftet sit kursmål hos amerikanske Morgan Stanley til 212 kr. fra 162 kr. Her er anbefalingen fortsat i neutralt niveau på "ligevægt". GN-aktien stiger 0,2 pct. til 210,20 kr.