Aktier: Mærsk løb med overskrifterne men fik aktiehug

A.P. Møller-Mærsk løb med overskrifterne på det danske aktiemarked mandag, efter at konglomeratet tilsyneladende var blevet shoppelysten ovenpå sit regnskab fredag.

Læs mere
Fold sammen

B-aktien i Mærsk dalede imidlertid ved middagstid efter at været steget fra morgenstunden, og den forblev nede mandagen ud.

Dermed satte konglomeratets aktie også tonen for det samlede C20 Cap-indeks, som i løbet af mandagen nåede at starte i positivt terræn for over middag at falde til et negativt område og holde sig der handledagen ud. Eliteindekset lukkede med en tilbagegang på 0,8 pct. til 1006,18 efter at være åbnet med et plus på 0,5 pct.


- Det er dagen efter fredagens rigtig flotte jobrapport fra USA, der medførte en rigtig fin afslutning på sidste uge. Faldende på det danske marked skal nok ses i lyset af, at vi går lidt tilbage ovenpå den fine ugeafslutning, vurderer Martin Munk, der er senior aktierådgiver i Sydbank, over for Ritzau Finans.

Indeværende uges første dag løb Mærsk dog med det meste af opmærksomheden. I weekenden blev det nemlig bekræftet, at Mærsk fører samtaler med rederiet Neptune Orient Lines (NOL), der har base i Singapore, om at overtage rederiet. Det samme gør franske CMA CGM. Og NOL har bekræftet, at selskabet har indledt forhandlinger med begge parter.

- Det var ikke umiddelbart den overtagelse, vi anså for værende mest sandsynlig, da Mærsk næsten lige har købt skibe, og denne handel jo blot vil øge kapaciteten yderligere. Det ligner en af Mærsks gamle discipliner om at geare op i nedture for at stå endnu stærkere i den næste optur, siger Michael Borre, der er chefaktiespecialist i Nordea, til Ritzau Finans.

Men Mærsks opkøbsplaner stoppede mandag ikke her, for før dagens børsåbning meddelte Mærsks olieselskab, Maersk Oil, at det havde indgået en aftale om køb af landbaserede olieaktiver i Kenya og Etiopien fra Africa Oil Corporation, der sælger halvdelen af sine aktier i sammenlagt fem efterforskningslicenser.


Dertil kommer, at finanshuset Carnegie mandag hævede kursmålet for A.P. Møller-Mærsks B-aktie til 9500 kr. fra 8500 kr. Anbefalingen "sælg" fastholdes.

Mærsk B-aktie endte dog med at synke 1,4 pct. til 10.360 kr.


- Der blev umiddelbart taget godt imod Mærsk-nyhederne fra morgenstund. Men i et samlet perspektiv er det ikke ordrer, der – selvom de er store – flytter voldsomt i Mærsk-regi - ikke mindst fordi Mærsk stadig har vanskelige markedsforhold, forklarer Martin Munk.


Medvind var der til gengæld hele dagen igennem for vindmølleproducenten Vestas, som i kølvandet på et imponerende regnskab torsdag også har fået hævet sit kursmål hos en række finanshuse. Mandag tilsluttede SEB sig koret af finanshuse og hævede kursmålet for aktien til 455 kr. fra 415 kr., mens Carnegie hævede sit til 450 kr. fra 410 kr. Begge fasthold anbefalingen "køb".


Dertil kom, at Vestas mandag vandt en mindre 20 megawatt-ordre i Sydkorea.


Vestas-aktien fik et fremstød på 0,4 pct. til 419,70 kr.

I det danske eliteindeks' øvre lag endte også FLSmidth med en stigning på 0,1 pct. til 271,70 kr., efter at ingeniørkoncernen meddelte, at den er blevet valgt til at levere de vigtigste procesteknologier til to separate guldminer, som skal opføres i Vestafrika og Canada.


Genmab-aktien var at finde aller øverst i eliteindeksets grønne felt. Den steg 0,9 pct. til 711,50 kr. efter flot omtale fra Økonomisk Ugebrev Formue, der hævede kursmålet til 1200 kr. på 12 måneders sigt med en "klar købsanbefaling".

Blandt de røde aktier i C20-indekset endte blandt andre Novo Nordisk, hvis Victoza-middel ikke formåede at beskytte mod hjerte-kar-sygdomme i et mindre eksternt studie med 300 patienter.


Novo-aktien måtte sluge et fald på 1,3 pct. til 375,10 kr.

Jyske Bank og Danske Bank var også at finde i bunden af C20 med fald på henholdsvis 1,4 pct. til 328,70 kr. og 1,8 pct. til 187,10 kr. Nordea derimod endte blandt de øverste papirer med en fremgang på 0,1 pct. til 76,15 kr.

- De svenske banker har haft en god dag. Det kan være det, der var med til at hive Nordea op modsat Jyske og Danske Bank, vurderer Martin Munk.

Uden for eliteindekset kom Simcorp fredag med regnskab for tredje kvartal, efter at aktiehandlerne var gået på weekend. I den forbindelse blev selskabets forventninger til hele året fastholdt.


Investorerne kvitterede mandag med at sende Simcorp-aktien op med 7,1 pct. til 384,50 kr.

Jutlander Bank har haft fremgang over hele linjen i årets første ni måneder, kunne banken rapportere i sit regnskab for tredje kvartal.

Bankens aktie steg med 2,2 pct. til 205 kr.


Arkil har til gengæld måttet meddele, at nedskrivninger på tre broprojekter betyder, at entreprenørkoncernen må nedjustere forventningerne for året. Resultat før skat lyder nu på 40-60 mio. kr. for hele 2015. Tidligere regnede selskabet med et plus på 70-90 mio. kr.

Arkil-aktien gravedes mandag 8,1 pct. ned til 1085 kr.