Aktier: Mærsk ligger tungest i negativt aktiemarked

Med især Mærsk-aktierne som en klods om benet trækkes det danske C20 Cap-indeks nedad i et aktiemarked, der generelt er negativt såvel i København som i Europa, hvor specielt energi- og råvareselskaberne har en dårlig dag.

Læs mere
Fold sammen

Den danske undtagelse er TDC, der stryger til tops med en stigning på 3,0 pct. til 35,01 kr. og dermed bidrager til en begrænsning af faldet i det danske eliteindeks til 969,71 eller med 0,5 pct. i forhold til mandagens slutniveau.

Mærsk B-aktien falder 2,2 pct. til 10.440 kr. Aktien fik mandag skåret kursmålet af både Nordea og norske DNB med henholdsvis 1500 kr. og 1600 kr. til 13.000 kr. og 15.000 kr. Begge finanshuse er dog stadig positive omkring aktien.

- Den bedste forklaring er, at lignende aktier i Europa også falder - især energi- og olieaktier - som den godt kan følge. Det smitter af på Mærsk i dag. Og aktien er presset af svag vækst i fragtvolumen og i raterne. Og den kombination giver frygt for, at de kommer med en nedjustering af helårsforventningerne, når de kommer med regnskab, påpeger senioraktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger.

Den iøjnefaldende stigning i TDC-aktien reflekterer ifølge senioraktierådgiveren to positive forhold:

- Det er Goldman Sachs, der sætter dem på sin liste over foretrukne aktier. Det er den ene ting, og den væsentlige, og så har vi også, at Telia oplyser, at de hæver priserne på sine billigste abonnementer. Og det er sådan noget, vi gerne vil se, after at TDC har hævet priserne. Og det er positivt, for det var ikke just det, man havde forventet i et konkurrencepræget marked, siger Jesper Bamberger.

Telias tilkendegivelse kommer i forbindelse med kvartalsregnskabet fra den svenske telekæmpe.

Omsætningen på Teliasoneras danske marked faldt med 5 mio. svenske kr. til 1459 mio. svenske kr., men i lokal valuta - danske kr. - var der tale om et fald på 2,5 pct. Telias driftsindtjening, EBITDA, eksklusive engangsposter blev løftet med 7 mio. svenske kr. til 211 mio. svenske kr.

Samtidigt med at Goldman Sachs sætter TDC på sin "conviction buy"-liste, sænker finanshuset sit kursmål for aktien til 47 kr. fra 57 kr., men det er ikke så væsentligt, mener Jesper Bamberger, der lægger mere vægt på, at anbefalingen af aktien hæves til "køb" fra "neutral".

Danske FLSmidth relaterer sig også traditionelt til råvareaktierne, men tirsdag bevæger ingeniøraktien sig modsat med en stigning på 0,4 pct. til 256,20 kr.

- De bevæger sig imod, fordi de har fået en ordre, som holder hånden under aktien, konstaterer Jesper Bamberger.

Selskabet kunne tidligere tirsdag meddele, at det har vundet en femårig kontrakt på vedligeholdelse af et kobberanlæg i Chile. Det er kobberproducenten Minera Dona Ines de Collahuasi, der har afgivet ordren.

Ordren, som FLSmidth har valgt ikke at sætte tal på, vil blive indtægtsført gradvist af Customer Services-divisionen og vil bidrage positivt til FLSmidths ordreindgang, omsætning og indtjening indtil midten af 2020, meddeler selskabet.

Omkring middagstid kommer FLSmidths svenske konkurrent Atlas Copco desuden med regnskab for tredje kvartal, hvilket også kan påvirke aktien.

Også Vestas kan - måske - være ordreaktuel.

Projektudvikleren EDF Renewable Energy, der ofte køber vindmøller hos Vestas, er nemlig godt på vej med udviklingen af et nyt vindmølleprojekt i Texas, hvor det frem mod udgangen af 2016 vil opføre og idriftsætte vindmølleparken Tyler Bluff på 123 megawatt.

Nyheden hindrer dog ikke et fald på 0,8 pct. for Vestas-aktien til 373 kr.

Novozymes har tirsdag morgen fået sænket kursmålet af Nordea til 300 kr. fra 345 kr. Banken fastholder anbefalingen "hold". Aktien falder 0,1 pct. til 275,50 kr.

Også Topdanmark har tirsdag morgen fået skåret i kursmålet af finanshuset Barclays til 221,00 kr. fra 235,00 kr. Barclays fastholder anbefalingen "undervægt". Topdanmark-aktien falder 0,9 pct. til 178,10 kr.