Aktier: Mærsk kan fejre kursrekord på generalforsamling

Det er fuld kraft på næsten alle kedler på det danske aktiemarked mandag, hvor A.P. Møller - Mærsk, Chr. Hansen og Novo Nordisk sprudler ved at sætte kursen mod det højeste niveau nogensinde.

Også C20 Cap-indekset bygger videre på fredagens rekord med en markant stigning på 1,2 pct. til 985,10. Indekset nåede kort efter klokken 11 sit foreløbige højdepunkt i niveau 986,07.


Optimismen har rod i den seneste tids voksende tro på et europæisk opsving. Dertil kommer, at olieprisen faldt ganske mærkbart fredag, og at euro atter er begyndt at svækkes mod dollar til gavn for de europæiske virksomheders konkurrenceevne.

- Der er en masse fokus på, at der er kommet mere gang i den europæiske økonomi, og man ser, at en masse institutionelle investorer ikke bare i Danmark og Europa, men også i USA, egentlig godt kan lide casen. Så der er et pænt flow af penge ind i europæiske aktier. Det er den melodi, der spilles igen i dag, vurderer aktiehandler i Jyske Bank Kim Sejdelin Christensen over for Ritzau Finans.

A.P. Møller-Mærsk er med i toppen og stiger med 2,4 pct. til 16.420 kr. Det er tilsyneladende et stort udbytte, som tiltrækker sig opmærksomhed. Mandag, hvor Mærsk holder generalforsamling, er sidste mulighed for at få ret til udbyttet for 2014, der omfatter et almindeligt udbytte på 300 kr. og et ekstraordinært udbytte på 1671 kr., der stammer fra salget af Mærsks aktiepost på 20 pct. i Danske Bank.

I toppen af eliteindekset finder man også ingredienskoncernen Chr. Hansen, der har fået løftet kursmålet hos den svenske SEB til 300 kr. fra 270 kr. Chr. Hansen har dog for længst passeret det kursmål og handler i 321,90 kr., hvilket ligeledes er det højeste niveau nogensinde. SEB's anbefaling er uændret "hold".

Blandt formiddagens vindere er en genganger fra fredag i form af Genmab. Fredagens løft på 10,7 pct. var trukket af et massivt kursmålsløft hos investeringsbanken Carnegie samt den tyske rival Morphosys tab af sin amerikanske partner Celgene. Mandag stiger Genmab yderligere 3,8 pct. til 535,50 kr. og har helt indhentet tabene på sammenlagt 12,6 pct. onsdag og torsdag i sidste uge, hvor der blev solgt en stor klump Genmab-aktier til kurs 500, og amerikanske biotekaktier blev ramt af kraftige fald.


Fredagens anden store vinder Novo Nordisk tromler videre mod rekord efter en stigning på yderligere 1,3 pct. til 374,50 kr. Fremgangen kommer oven i en stigning på over 10 pct. fredag, hvor Novo genindsendte markedsføringsansøgning for sit langtidsvirkende insulin Tresiba i USA. Status mandag formiddag er, at foreløbigt ti finanshuse har hævet deres kursmål for Novo-aktien efter genindsendelsen af ansøgningen. Desuden har to børshuse, svenske Handelsbanken og Swedbank, løftet deres anbefaling, så den nu er "køb".


Ingeniørkoncernen FLSmidth har lagt sig midt i C20-feltet med en stigning på 0,9 pct. til 311,10 kr., efter at selskabet sent fredag offentliggjorde sin første ordre i første kvartal. Ordren har en værdi af 223 mio. kr. og indeholder levering af materialehåndteringsudstyr til et havneanlæg og en mine i Marokko.


Eneste fald i C20 Cap-regi går mandag formiddag til GN Store Nord, og der er tale om en særdeles begrænset nedtur på 0,1 pct. til 155,20 kr.

Der er mandag 90 aktier på børsen, som stiger, mens blot 31 aktier ligger lavere, mens de resterende selskaber ligger uændret.


- Det er ofte sådan, at når man ser et "aktierally", så starter det omkring de lidt tungere aktier og spreder sig ud til nogle lidt mindre fondskoder i midt- og måske smallcapsegmentet. Det synes jeg allerede, at vi ser tegn på. Vi har allerede set biotekaktierne stige ret pænt og i takt med, at risikoappetitten vokser, begynder man også at se, at investorerne spejder efter cases uden for top fem, eller top ti (i de enkelte brancher, red.), siger Kim Sejdelin Christensen.


Blandt de mindre selskaber er der fremgang til gældsplagede Torm. Rederiet har sammen med kapitalfonden Oaktree Capital Management og en gruppe af rederiets långivere tiltrådt den restruktureringsaftale, som blev lagt frem på Torms generalforsamling. Dermed kan rederiet være på vej til en redning, og det bliver modtaget pænt blandt handlerne, der sender Torm-aktien op med 14 pct. til 0,43 kr. De eksisterende aktionærer, der ikke er långivere, ventes at stå tilbage med bare 2 pct. af rederiet.


Der er også nyt til den dansk-britiske vagt- og sikkerhedskoncern G4S, der har fået løftet kursmålet hos schweiziske UBS til 34,18 kr. mod 31,58 kr. G4S stiger med 0,8 pct. til 30,08 kr.


Blandt de faldende aktier er blandt andre Bioporto, der dykker 1,8 pct. til 1,68 kr. Der er ifølge Økonomisk Ugebrev Formue risiko for, at selskabet får behov for en ny aktieudvandende kapitalforhøjelse.

/ritzau/FINANS