Aktier: Mærsk indtager toppen efter stigende ratetal

Fredagen starter med stigninger for de fleste selskaber i det danske eliteindeks, hvor Mærsk-aktierne stryger til tops, mens Vestas og Pandora indtager bundplaceringen.

Fredagen starter med stigninger for de fleste selskaber i det danske eliteindeks, hvor Mærsk-aktierne stryger til tops, mens Vestas og Pandora indtager bundplaceringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE

Det danske eliteindeks, C25, stiger 0,3 pct. til 1133,25, og kun tre aktier falder fra morgenstunden.

En af dem er Pandora, der er faldet med over 25 pct. i år. Torsdag fik smykkeselskabet en over snuden af finanshuset Carnegie, der sænkede anbefalingen af aktien til »sælg« fra tidligere »hold«, og kursmålet blev skåret til 400 kr. fra 700 kr.

Det fik aktien til at falde 4,1 pct. torsdag, og den negative stemning fortsætter fredag morgen, hvor aktien falder 0,8 pct. til 492,60 kr.

A.P. Møller-Mærsk har placeret sig den gode ende af indekset, da B-aktien stiger 1,4 pct. til 9532 kr. kort efter handelsstart.

Nye ratetal fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) viser fredag, at raterne for fragt af containere på de store shippingruter i verden steg med 1,3 pct. i den forgangne uge efter fald i sidste uge.

Chr. Hansen og Lundbeck med sluttede torsdagen med stigninger på henholdsvis 1,5 pct. og 0,7 pct., og det sikrede, at begge aktier endte i rekord torsdag. Der er lagt op til nye rekorder fredag, da Chr. Hansen-aktien stiger 0,1 pct. til 603,40 kr., mens Lundbeck går 0,5 pct. frem til 430,60 kr.

SIMCORP FÅR LØFTET KURSMÅL

Blandt sidepapirerne har Simcorp fået hævet kursmålet af amerikanske Goldman Sachs til 600 kr. fra 475 kr., viser data fra Bloomberg News. Dermed ser bankens analytiker Guatam Pillai et potentiale i aktien på 20 pct. i forhold til lukkeniveauet torsdag. Købsanbefalingen fastholdes, og aktien stiger fredag 4,6 pct. til 523 kr.

Forud for børsåbningen kom det også frem, at flyselskabet SAS har forlænget en aftale med den svenske stat om udenrigsflyvninger.

Aftalen er underskrevet af forvaltningsmyndigheden Kammarkollegiet, der hører under det svenske finansministerium og har en værdi af 200 mio. svenske kr. Den er nu blevet forlænget med 12 måneder og gælder nu frem til 30. september 2019, skriver det svenske medie Dagens Industri.

SAS-aktien falder dog 1 pct. til 15,52 kr.

REGNSKAB OG OPJUSTERING

Fredagens eneste danske regnskab i kalenderen kommer fra Brdr. A&O Johansen, der fremlægger tal for første kvartal.

Byggevaregrossisten venter for hele året et resultat før skat på i niveauet 144-155 mio. kr. Før regnskabet stiger aktien 1,5 pct. til 349 kr.

Kort efter den danske børsåbning kom Danske Andelskassers Bank (DAB) med en opjustering af forventningerne til hele året. DAB ser nu et resultat før skat på 110-150 mio. kr. mod tidligere 50-110 mio. kr., fremgår det af en fondsbørsmeddelelse.

Opjusteringen skyldes blandt andet det realiserede resultat i de første fire måneder af 2018, hvor udviklingen i bankens kursgevinster og nedskrivninger har været mere positiv end ventet . DAB fremlagde regnskab tidligere på ugen, men i det var der ikke tale om en opjustering.

DAB-aktien stiger 10,3 pct. til 4,72 kr.